Povežite se s nama

U fokusu

Ilčić: Habuš dramatizira, a Šibenik je povukao 73 milijuna kuna iz EU fondova, Varaždin ni kune

Objavljeno:

- dana

Hrast o novom proračunu

Vijećnici Hrasta će novi proračun Grada Varaždina za 2017. prihvatiti samo ako se njime potpuno okrene politika Grada, istaknuo je predsjednik te stranke Ladislav Ilčić na konferenciji za novinare.

Povod za konferenciju je bio upravo poziv gradonačelnika Habuša na moguće izglasavanje novog proračuna.

– Proračun ćemo prihvatiti samo ako se politika Grada okrene u onom smjeru koji Hrast predlaže već godinama. Primjerice, dječje božićnice se nisu nalazile u prošlom prijedlogu proračuna gradonačelnika Habuša, a one su način zahvale roditeljima na tome što imaju djecu i trude se oko njihovog odgoja. To je bio glavni razlog zbog kojeg nismo prihvatili taj proračun. Takvo vladanje Gradom koje ne stavlja građane u prvi plan, ne možemo podržati i ne vidimo razlog zašto bi podržali – izjavio je Ilčić.

Dodao je kako mehanizam koji je zakonodavac zamislio za privremeno financiranje Grada omogućuje redovno funkcioniranje svih djelatnosti Grada.

Bez EU projekata

– Iza gradonačelnika Habuša nakon pet godina ne ostaje niti jedan značajniji projekt po kojem bi ga građani pamtili, a ostaje neriješeni balirani otpad. Sad je velika katastrofa što će VI. OŠ biti dograđena nekoliko mjeseci kasnije, a nije katastrofa što bale stoje već pet godina na istom mjestu unatoč svim njegovim obećanjima – istaknuo je Ilčić koji je napomenuo kako nema potrebe za dramatikom koju izaziva Habuš.

Iznio je primjer Grada Šibenika koji je, za razliku od Varaždina, ove godine povukao 73 milijuna kuna iz EU fondova. – Za razliku od Šibenika, Varaždin se ne može pohvaliti niti jednim značajnijim projektom, pa ni europskim – podsjetio je.

“Natalija Martinčević nije jedina oporba”

– Hrast od početka svog mandata nije bio zadovoljan programom i radom ove gradske uprave i konzistentno je bio konstruktivna oporba – izjavio je Krunoslav Burek, vijećnik Hrasta, te dodao kako Natalija Martinčević nije jedina oporba iako se tako predstavlja.

– Pozivamo sve, pa i gospođu Martinčević da razumno ocjenjuje ponašanje vijećnika, da ne gleda samo sebe. U tom slučaju ne bi samu sebe nazvala jedinom oporbom, tim više što je 2012. godine glasovala za toliko štetnu koncesiju za zbrinjavanje otpada koja sad cijelom Gradu zadaje glavobolje – rekao je Burek te dodao kako gradu ne treba ni panika ni jednoumlje u spašavanju neuspješnih politika.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Za kaznena djela na štetu novinara u obavljanju radnih zadaća, do 5 godina zatvora!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak , 22. rujna u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je, zajedno s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvojem Zovkom te predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Majom Sever, potpisao Sporazum o suradnji te dva prateća protokola.

Riječ je o protokolu o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti te protokolu o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća.

Također, potpisivanju je iz Ministarstva kulture i medija prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila, ujedno i nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu medijskih djelatnika.  

Naime, radi se o implementaciji Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji.

Navedena Preporuka podsjeća da države članice Europske unije poštuju slobodu i pluralizam medija, uključujući slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja tijela javne vlasti,     da se prostor Europske unije smatra jednim od najsigurnijih prostora za novinare i druge medijske djelatnike, ali i da u izgradnji otpornijih demokracija u cijeloj Europskoj uniji značajnu ulogu imaju neovisni i pluralistički mediji.

Oni građanima omogućavaju donošenje informirane odluke i sudjeluju u borbi protiv dezinformacija,  ali se želi poduzeti još više u pogledu zaštite, sigurnosti i jačanja novinara i drugih medijskih djelatnika, a sve kako bi se osiguralo i očuvalo poticajno okruženje za novinare i druge medijske djelatnike.

Tom je prilikom ministar Božinović istaknuo kako se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati neophodne aktivnosti za siguran i neometan rad medijskih djelatnika:

– Ova prateća dva protokola pobliže definiraju, odnosno razrađuju – svaki zasebno – postupanje policijskih službenika i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima za koja postoji interes javnosti, odnosno u drugom je slučaju pobliže definirano postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća, a s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela – ističe Božinović.

Prema dostupnim podacima, do 1. rujna 2023. godine policija je evidentirala pet događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost. Tijekom prošle 2022. godine, policija je evidentirala deset, a godinu prije, odnosno 2021. godine, evidentirala je 15 događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost.

– Prilikom postupanja po saznanju za ovakve događaje kaznenog djela prijetnje, policijski službenici pristupaju profesionalno i s dužnom pažnjom, budući da se radi o kaznenom djelu protiv osobne slobode, a pogotovo ako se radi o težem obliku, odnosno ukoliko je djelo počinjeno na štetu službene ili odgovorne osobe ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, za što se može izreći kazna zatvora do 5 godina. Policija u takvim slučajevima reagira žurno te u suradnji s oštećenom osobom započinje kriminalističko istraživanje, policijske izvide, a sve s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja i svih okolnosti kaznenog djela – objasnio je ministar Božinović.

– Naša su očekivanja da ćemo Sporazumom doprinijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća. Naime, navedeni Sporazum, između ostaloga, potiče na međusobno poštivanje etičkih načela policijske i novinarske struke, ali i uvažavanje specifičnosti tih dvaju poslova – zaključio je ministar Božinović.

Nastavite čitati

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje