Povežite se s nama

U fokusu

Hrenić: Najbolja solucija – koalicija HNS-a i reformista

Objavljeno:

- dana

HNS vrbuje Hrenića?

Novim Marofom proširila se priča da HNS čini apsolutno sve ne bi li pridobio aktualnog gradonačelnika Darka Hrenića da napusti reformiste i vrati se u narodnjake.

Naši sugovornici smatraju kako je takav scenarij usvojen kao najbolji model da se „riješe Čačića“.

Hrenić je, prisjetimo se, bio među prvim HNS-ovcima koji je otvoreno stao na stranu bivšeg prvog potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra gospodarstva te istupio iz stranke.

Pitali smo Darka Hrenića o navodnom „vrbovanju“ narodnjaka. Bez premišljanja nam je odgovorio: “Najbolja solucija, prema mome sudu, bila bi koalicija reformista i HNS-a. Zajedno bi trebali krenuti dalje. Bio bih najzadovoljniji takvim razvojem događanja i uvjeren sam da bi to bilo najbolje rješenje”.

“O svim političkim pitanjima odlučuje Predsjedništvo”

Predsjednica HNS-a Novog Marofa Draga Bitar ne želi komentirati izjave gradonačelnika Hrenića. Bivše Hrenićeva stranačka kolegica tek veli:” Bilo kakva odluka riješavati će se na Predsjedništvu stranke. Njegovo je mišljenje njegovo, a mi nismo ustrojeni tako da samostalno komentiramo i iznosimo vlastite stavove već se o svim važnim stranačkim pitanjima dogovaramo na Predsjedništvu”.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!