Povežite se s nama

Kultura

Hrvati i Slovenci njeguju svoju vezu

Objavljeno:

- dana

POVODOM PREŠERNOVOG DANA

Povodom Prešernova dana, slovenskog nacionalnog kulturnog praznika koji se proslavlja 8. veljače u spomen na najvećeg slovenskog pjesnika Franca Prešerna, Vijeće slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije i Slovensko kulturno društvo Nagelj iz Varaždina organizirali su niz prigodnih manifestacija.

Na poziv predsjednice Vijeća Barbare Antolić Vupora 7. veljače u Varaždinu je boravilo slovensko parlamentarno izaslanstvo koje je predvodio Franc Pukšič, predsjednik Komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu. U Županijskoj palači parlamentarci su razgovarali s dožupanima Milanom Pavlekovićem i Blankom Glavicom Ječmenicom te pročelnikom za prosvjetu Miroslavom Huđekom o projektu učenja slovenskog jezika u Varaždinskoj županiji, u kojoj živi 496 pripadnika slovenske nacionalne manjine. Projektom, koji je u cijelosti osmislila predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Barbara Antolić Vupora, obuhvaćeno je 428 učenika. Kako je naglašeno tom prilikom, projekt se zahvaljujući pomoći Ministarstva obrazovanja Republike Slovenije i Varaždinske županije te svesrdnoj potpori županijskog Vijeća slovenske nacionalne manjine realizira vrlo uspješno.  
Nakon prijama u županijskim prostorijama izaslanstvo, u čijem su sastavu bili zastupnici Tina Komel i Tomislav Malnarič te predstavnik Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Rudi Merljak, posjetilo je Drugu gimnaziju Varaždin u kojoj sedamdesetak učenika u okviru izvannastavne aktivnosti uči slovenski jezik i kulturu. Parlamentarce su dočekali zamjenica ravnateljice Jasenka Trojko i profesor slovenskog jezika Miroslav Gradečak, a u razgovoru je odano priznanje Vijeću slovenske nacionalne manjine i njenoj predsjednici Barbari Antolić Vupora koja je taj projekt inicirala, osmislila i pokrenula prije dvije godine. U nastavku su učenici izveli prigodni program u povodu slovenskog nacionalnog kulturnog praznika. 
U povodu Prešernova dana predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Barbara Antolić Vupora 7. veljače sudjelovala je na tradicionalnom prijemu kod predsjednika Republike Slovenije, ovaj put kao izvjestiteljica o položaju i djelovanju Slovenaca u Republici Hrvatskoj. Predsjednika Boruta Pahora, svoje kolege iz Savjeta Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu te druge uzvanike upoznala je s primjerima dobre prakse, posebno naglasivši presudnu vrijednost učenja slovenskog jezika i kulture u očuvanju kulturnog identiteta. Kao primjer dobre prakse istaknula je projekt učenja slovenskog jezika u Varaždinskoj županiji, po tzv. modelu 1 + 2, u sklopu kojeg učenici uče tri jezika
– uz osnovni materinji još jedan svjetski jezik te jezik susjeda Slovenaca.  
Broj Slovenaca u Hrvatskoj u rapidnom je padu, danas ih je za polovinu manje nego li prije dva desetljeća, pa je jedan od prioriteta slovenske vlade upravo zaustavljanje tog negativnog trenda. Povezano s tim, Barabara Antolić Vupora naglasila je kako treba intenzivnije graditi mostove povjerenja, kulturne i gospodarske suradnje, a najbolja poveznica dvaju naroda su njihove nacionalne manjine. Potencijal nacionalnih manjima dodatno će se osnažiti nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Općine, gradovi i županije trebaju prepoznati taj potencijal, preuzimati partnerstvo u projektima koji im, osnaženi pripadnicima nacionalnih manjina, mogu donijeti daleko kvalitetniji rezultat. 
Što se tiče sjeverozapadnog dijela Hrvatske, posebnu pozornost treba pridati Međimurskoj županiji u kojoj žive 522 pripadnika slovenske nacionalne manjine, no u njoj ne postoji njihova udruga odnosno bilo koji oblik povezivanja ili udruživanja. Stoga je Međimurskoj županiji ponuđen istovjetni projekt učenja slovenskog jezika kakav ima Varaždinska, a kako je iskazan određeni interes, moglo bi se očekivati kako će u dogledno vrijeme uslijediti i pripremne aktivnosti. Što se, pak, tiče hrvatske nacionalne manjine u Republici Sloveniji, predsjednica Vijeća ističe kako su na slovenskoj strani u tijeku ankete o interesu za učenje hrvatskog jezika u slovenskim školama. Inače, profesor hrvatskog jezika Teodor Vočanec već predaje hrvatski jezik u slovenskim školama u kojima je zabilježen pojačani interes. 
– Hrvati i Slovenci pripadnici su dvaju naroda koji nikad nisu bili u međusobnom ratu, to su dva naroda koje krasi dostojanstvo i visoka razina kulture i koji su spremni i sposobni graditi dobrosusjedske odnose i u trenucima koji nisu ugodni – napomenula je Barbara Antolić Vupora. Povezano s Prešernovim danom napomenimo da je središnji događaj obilježavanja za Varaždinsku županiju nastup umjetničke skupine SLG-a Celje u režiji Borisa Kobala na Velikoj sceni u HNK Varaždin 28. veljače u 19.30 sati. Predbilježbe za ulaznice kao i sva pitanja o Vijeću slovenske nacionalne manjine odnosno Slovenskom kulturnom društvu Nagelj primaju se na e-mail [email protected]

Izvor:
Foto:

Kultura

Uskoro se uvodi euro, no koje su se sve novčanice kroz povijest koristile u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednjoj ovogodišnjoj „Srijedi u Muzeju“, koja se održava u palači Herzer 30. studenoga, na predavanju pod nazivom „Od krune do kune ususret euru“ dr. sc. Vladimir Huzjan govorit će o papirnatim novčanicama koje su se kroz povijest koristile u Varaždinu i na kojima su bili varaždinski motivi.

U Varaždinu se papirni novac upotrebljava tek u novije vrijeme, od prve polovice 19. stoljeća, kada se kao formalni način plaćanja uvodi u Carevini Austriji i Hrvatsko-ugarskom kraljevstvu.

Varaždinci su koristili guldene, forinte i krune, potom jugoslavenske dinare, koje su tijekom Drugoga svjetskog rata zamijenile kune, a onda su se u poraću ponovno javili jugoslavenski dinari.

Tek je po uspostavi samostalne Republike Hrvatske uvedena prijelazna valuta, hrvatski dinar, koju je zamijenila kuna.

Na predavanju će se analizirati i fenomen novčanice od 5 kuna, tiskane u RH 1993. godine, sa zrcalnim prikazom Staroga grada, koja je potom i povučena iz optjecaja.

S obzirom na to da će u siječnju 2023. godine hrvatsku kunu zamijeniti euro, posjetitelji će imati prigodu doznati i nešto o motivima na novčanicama eura, između ostalog, i zašto na reversu nema jadranskih otoka.

Predavanje, koje Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin organiziraju uz Dan grada Varaždina, počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Organizatori Varaždinskih baroknih večeri u Švicarskoj već realiziraju partnerstvo za 2023. godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin te izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri Raymond Rojnik boravili su u Švicarskoj, gdje su obavili razgovore o novim glazbenim suradnjama za 53. Varaždinske barokne večeri iduće godine.

– Odabir Švicarske kao države partnera na Varaždinskim baroknim večerima pomno je biran i promišljen izbor s obzirom na nemjerljiv doprinos njihova glazbenog obrazovanja u kontekstu povijesno osviještene interpretacije rane glazbe – ističe ravnatelj Festivala Davor Bobić, koji je zajedno s ravnateljem Rojnikom posjetio i glasovitu Scholu Cantorum Basiliensis u Baselu, najpoznatiji i najveći institut za proučavanje rane glazbe i njenog povijesno glazbenog izvođenja.

Tom prigodom susreli su se s profesorom čembala i svjetski poznatim glazbenikom Francescom Cortijem te njegovom kolegicom, profesoricom pjevanja srednjevjekovne i renesansne glazbe u Baselu, hrvatskom pjevačicom i muzikologinjom Katarinom Livljanić, utemeljiteljicom nagrađivanog ansambla Dialogos kojeg je varaždinska barokna publika već imala prigodu upoznati.

Ravnatelji su se susreli i razgovarali o gostovanju na 53. Varaždinskim baroknim večerima i s dirigentom, orguljašem i čembalistom Andreom Marconom, koji je 1997. godine utemeljio Venecijanski barokni orkestar, danas jedan od vodećih baroknih ansambla u svijetu, a glazbeni je i direktor La Centra Barockorchester Basel.

U Konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu  generalni konzul Slobodan Mikac organizirao je sastanak s umjetničkim voditeljima vodećih švicarskih ansambala specijaliziranih za ranu glazbu, Peterom Barczijem, umjetničkim voditeljem ansambla Capricornus Consort Basel i Konstantinom Timokhine, umjetničkim ravnateljem ansambla Ensemble Baroque De Zürich, a koji je bio usmjeren prema stvaranju novog oblika suradnje i uloge Švicarske Konfederacije kao zemlje partnera na Varaždinskim baroknim večerima. 

– Povezivanje i partnerstvo sa Švicarskom iznimno je važno za Varaždin i varaždinski kulturni život, jer dokaz je to i kako su i Varaždinske barokne večeri i Varaždin prepoznati kao festival i grad daleko izvan hrvatskih granica. Ostvarili smo značajne kontakte i uspostavili suradnje koje će zasigurno rezultirati gostovanjem iznimnih švicarskih glazbenika ne samo u Varaždinu u vrijeme 53. Varaždinskih baroknih večeri, već i šire jer planiramo daljnje širenje festivala u Hrvatskoj – naglasio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin zahvalivši konzulu Mikacu i osoblju Konzulata RH u Zürichu na susretljivosti i pomoći prilikom boravaka u Švicarskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje