Povežite se s nama

Međimurje

Hrvatska i Međimurje dobivaju prvi regionalni Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID

Objavljeno:

- dana

Odlična vijest stigla je MURID-ovcima u godini kada obilježavaju velikih deset godina rada. Odobrena su im bespovratna sredstva za izgradnju Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u partnerstvu s Međimurskom županijom i Općinom Pribislavec.

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju i senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije.

MURID-ova priča započela je prije 10 godina, a danas su prepoznati kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije.

Od 2016. godine jedini su licencirani i ugovoreni pružatelj usluge rane intervencije u Međimurju, a programe i usluge MURID-a koristi preko 100-tinjak korisnika iz cijele sjeverozapadne Hrvatske. 2020. godine osnovana je Izvršna radna skupina za izradu Nacionalne strategije razvoja rane intervencije u Republici Hrvatskoj te je u nju uključena izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko, zahvaljujući značajnom znanju i iskustvu.

Primjer dobre prakse

MURID je kao organizacija prepoznat kao primjer dobre prakse koji trenutačno provodi projekt „Pilotiranje modela sveobuhvatne, pristupačne i kvalitetne usluge rane intervencije u djetinjstvu u Međimurskoj županiji“ kao implementacijski partner ureda UNICEF-a za Hrvatsku u programu „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Međimurskoj županiji“.

– Aktivnosti i djelatnosti MURID-a prepoznate su i na EU natječaju „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije-druga faza“  te su nam odobrena sredstva za izgradnju Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u partnerstvu s Međimurskom županijom i Općinom Pribislavec – naglasila je direktorica MURID-a Pucko.

Ukupna vrijednost projekta je 19.507.406,44 kuna, od čega je dodijeljeno 14.982.626,78 kuna bespovratnih sredstava, dok će korisnici izdvojiti 4.524.779,66 kuna vlastitih sredstava.

– Ovim projektom i izgradnjom Centra, sjeverozapadna Hrvatska dobiva jedinstveno intersektorsko mjesto za razvoj sustava i svih komponenti rane intervencije. Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID ne samo da će biti regionalni centar procjene i dijagnostike, već će biti i centar integriranih programa rane intervencije, edukacijski centar za stručnjake u području rane intervencije u djetinjstvu te jedinstveno i objedinjeno mjesto pristupa ranoj intervenciji –istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

S dosadašnjih 350m2, prostor MURID-a povećat će se na 1600m2, koliko će biti površina Centra koji će se graditi u Pribislavcu. Unutar Centra bit će smješteno 55 funkcionalnih organizacijskih jedinica koje će moći koristiti 250 korisnika u individualnim i 100 korisnika u grupnim programima.

Objedinjeni sustav zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja te nevladinog sektora

Putem aktivnosti Centra provodit će se integrirani programi rane intervencije u djetinjstvu u Međimurskoj županiji i regiji s naglaskom na sustav individualiziranih i djelotvornih usluga te će biti mjesto objedinjenog sustava zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja te nevladinog sektora s ciljem da se smanje lutanja roditelja i stvori prepoznatljiva početna točka svih daljnjih intervencija.

– Rano prepoznavanje razvojnih odstupanja preduvjet je pravovremene intervencije, a sveobuhvatna i interdisciplinarna funkcionalna procjena te dijagnostika važan su i nužan element za definiranje adekvatne intervencije. Dijagnostičke procese provodit će različiti stručnjaci s odgovarajućim obrazovanjem, kompetencijama i iskustvom, a Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID integrirat će takve stručnjake iz svih sektora i županija sjeverozapadne Hrvatske – dodala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač na koju se nadovezala direktorica Pucko, dodavši da će pored svih spomenutih područja djelovanja, MURID biti i mjesto za edukaciju i profesionalni razvoj svih dionika rane intervencije u djetinjstvu u Hrvatskoj i zemljama u regiji: – MURID je već godinama mjesto studentske prakse i organizator brojnih edukacija za stručne djelatnike u području rane intervencije te predškolskog i školskog sustava, a sada ćemo imati priliku biti centralno mjesto razvoja programa rane intervencije, tranzicijske podrške i socijalne inkluzije.

Mjesto koje živi sa svojom lokalnom zajednicom

Izgradnjom Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u blizini grada Čakovca, nove zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora u Pribislavcu i sportskih terena NK POLET Pribislavec stvara se velik potencijal i za razvoj zajednice.

– Velika mi je čast što je za projekt ove vrste odabran upravo Pribislavec te sam uvjeren da ćemo uz MURID pomoći socijalno rizičnoj djeci i njihovim roditeljima da se lakše pripreme za redovni predškolski i školski program. Ovim projektom gradimo mjesto koje će biti od izuzetne pomoći roditeljima visokorizične djece s područja Međimurja i šire, ali i mjesto nove energije u razvoju Pribislavca, mjesto buduće sinergije mnogih projekata, od izgradnje UNICEF-ovog resursnog centra, nove sportske dvorane, iskorištavanja sportskih terena pa do izgradnje generacijskog parka – zaključio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Međimurje

U Međimurju nema novih pozitivnih nalaza na koronavirus

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 72 uzorka, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 1. kolovoza županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 3 osobe. Ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 8.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 64.202 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 1 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nema hospitaliziranih kao ni otpuštenih pacijenata, na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Oba pobjednika 17. natjecanja u oranju iz Preloga: to su Bernard Matijević i Luka Perko!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Udruga orača Međimurske županije

Županijsko natjecanje u oranju održano je jučer, zadnjega dana srpnja, na polju poznatom kao “Pijavišče” uz čakovečku južnu obilaznicu. Bilo je to već 17. izdanje natjecanja, a u konkurenciji od deset natjecatelja prva mjesta osvojili su Bernard Matijević (plug premetnjak) i Luka Perko (plug ravnjak). Zanimljivo je da oba šampiona dolaze iz Preloga.

Natjecanje su zajednički organizirali Međimurska županija, Grad Čakovec te općine Strahoninec i Mala Subotica, kao i Udruga orača Međimurske županije.

Prilikom otvorenja prisutnima su se obratili predsjednik Udruge orača Stjepan Pokrivač, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, dožupan Josip Grivec, kao i viša stručna savjetnica u Podružnici Međimurske županije Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Suzana Pajić.

Drugo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Bruno Čerjavić iz Strahoninca, dok je treće pripalo Juri Jalušiću iz Ivanovca. Srebrni u kategoriji ravnjaka bio je pak David Hajdinjak iz Čakovca, a brončani Ivan Novak iz Preloga.

I ove je godine organizirano kuhanje finoga graha, što je majstorski “riješio” Dalibor Tkalčec-Kuki uz sina Svena i partnericu Mirjanu Kučinu.

Elemente poput naora i razora prikazali su, zanimljivo, ponajprije mladi orači, u rasponu od 23 do 30 godina.

– Izrazito smo ponosni na tu činjenicu, jer ona znači da dobro radimo svoj posao, promičemo naše zanimanje i potičemo mlade da rade nešto dobro te da nauče ovaj primarni dio obrade zemlje, bez kojeg nema žita, pa ni kruha ni druge hrane – istaknula je tajnica Udruge orača Katarina Pokrivač iz Svetog Križa. Tijekom 2021. došlo je do promjena u vodstvu Udruge; od pozicije predsjednika oprostio se Josip Kolarić. On je tu dužnost obavljao čak 16 godina, a sposobnog nasljednika dobio je u liku Stjepana Pokrivača.

Gosti i orači stigli su iz čak pet županija, dok su suci bili iz susjedne, Koprivničko-križevačke. Državna smotra ove se godine, nažalost, neće održati, no kako napominje novi predsjednik Udruge, u planu im je organizirati regionalnu smotru na kojoj bi se okupili najbolji orači sa sjevera Hrvatske.

Za kraj dodajmo da je Međimurska županija bila jednom od samo triju u kojima se natjecanje održalo u ovim pandemijskim okolnostima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje