Povežite se s nama

U fokusu

Hrvatska nije Amerika: novo GEM istraživanje pokazalo da nismo poduzetnička zemlja, no prosjek popravlja naša regija!

Objavljeno:

- dana

– Hrvatska teško da se može nazvati poduzetničkom zemljom.

Kod nas postoji interes za pokretanje poslovnog poduhvata, po tome smo čak i iznad prosjeka EU, ali naše društvene vrijednosti ne podržavaju poduzetničko ponašanje i tu smo negdje na razini Španjolske, odnosno uvijek smo na dnu – istaknula je prof. dr. Slavica Singer sa Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku,  voditeljica  GEM istraživanja.

Prof. dr. Slavica Singer, voditeljica istraživanja

Novo GEM-ovo istraživanje za 2017. pod nazivom “Što Hrvatsku i dalje čini (ne)poduzetničkom zemljom, popravlja li sjeverna Hrvatska prosjek?” danas je predstavljeno na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.  Riječ je o najvećem svjetskom istraživanju koje je pokrenuto 1999. od strane deset najrazvijenijih zemalja svijeta koje su željele doznati zašto je Amerika poduzetnija od drugih razvijenijih zemalja. Hrvatska se u istraživanje uključila 2002.

– Ovo istraživanje se temelji na ispitivanju mišljenja 2000 odraslih stanovnika, slučajno izabranih u svakoj zemlji te intervjuima najmanje 30 eksperata iz različitih područja. Ovim istraživanjem dobivamo informacije o sklonostima i namjerama ljudi da pokrenu posao, uočavanju poslovnih prilika, strahovima od promašaja, informacije o tome koliko društvene i kulturološke vrijednosti podržavaju poduzetničko ponašanje ili ne i kakva je poduzetnička aktivnost mjerena po broju pokrenutih poslovnih poduhvata i po poslovnih poduhvatima koji rastu s obzirom na svoju inovativnost. Istraživanje je pokazalo da stanovnici Hrvatske u poduzetničku aktivnost ulaze zbog nužde, jer su primjerice ostali bez posla i nemaju drugih opcija za zapošljavanje, a ne zbog uočene prilike, a što se tiče konkurentnosti naših poduzeća, ona je prilično niska što je određeni paradoks. Tehnička opremljenost naših poduzeća je bolja od prosjeka EU, ali po broju novih proizvoda smo daleko iza, a na tržištu se konkurentnost ne postiže sa tehnologijom, nego novim proizvodima – istaknula je prof. dr. Singer.

Ipak, naglasila je da sjever Hrvatske odskače od ostatka zemlje.

– Ovaj dio Hrvatske je puno bolji od ostalih krajeva po učešću “odraslih“ poduzeća, odnosno poduzeća koja su starija od tri i pol godine. To znači da sjever Hrvatske ima dobru poduzetničku bazu, no Vlada i Vladine institucije trebale bi formulirati politike temeljene na činjenicama, a ne na pretpostavkama. Nažalost, kod nas je još uvijek regulatorni okvir toliko kompliciran da čini život poduzetnicima teškim. Primjerice, ako trebate lokacijsku dozvolu, trebate tjedne i mjesece te takve postupke jednostavno treba ubrzati. Trebala bi biti bolja suradnja između akademskog istraživačkog sektora i poduzeća, čime bi se povećala inovativnost proizvoda, i naravno razvijenije financijsko tržište. Na tržištu postoji bankarski krediti, ali za visokorizične faze poput pokretanje poslovnog poduhvata i rast potrebni su poslovni anđeli, odnosno fondovi rizičnog kapitala kojih u Hrvatskoj nema dovoljno – istaknula je voditeljica istraživanja.

Iako kaže da pomaka ima, sve promjene se odvijaju presporo, a i nema sluha od onih koji kreiraju politiku.

– Zna se koji su problemi, prepreke i ograničenja, pa zašto se onda regulatorni okvir ne učini jednostavnijim? To pitanje treba postaviti onima u Ministarstvo gospodarstva ili Ministarstva regionalnog razvoja  – istaknula je prof. dr. Singer.

Na predstavljanju novog israživanja bili su predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske udruge poslovaca, poduzetnici Dubravka Lekić, Jarmila Pezo, Kristijan Babić i Tihomir Premužak, a sve je na početku pozdravio dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček.

U fokusu

Ravnatelj Hitne neće podnijeti ostavku: “U Nastavnom zavodu sve je po Zakonu i pravilnicima …“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca. U svojem osvrtu na nastalu situaciju u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, danas je ravnatelj Mladen Smoljanec na konferenciji za medije ustvrdio da nezadovoljnici iznose neistine.

>>Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

– Nastavni zavod za hitnu medicinu je isplatio dodatak/nagradu za rad u vrijeme COVID-19 prema Odluci Vlade RH o posebnoj nagradi radnicima, objavljenoj u Narodnim novinama 9. prosinca 2020 godine, gdje u stavku II. izrijekom stoji da se posebna naknada iz točke I. spomenute Odluke isplaćuje radniku za vrijeme koje je sukladno rasporedu poslodavca/ravnatelja proveo na obavljanju poslova u ustrojstvenim jedinicama koje pružaju skrb oboljelima od bolesti COVID-19. Svi zaposlenici su primili naknadu prema toj odluci. Radnici našeg Zavoda su nezadovoljni jer su čuli da se u drugim zavodima naknada isplaćivala bez obzira na vrijeme provedeno u radu s COVID-19 oboljelima. Kao ravnatelj sam odgovoran za zakonitost rada ustanove i tako sam postupio sukladno odluci. Ako je netko radio jedan sat s COVID-19 oboljelom osobom, obračunat mu je dodatak za taj jedan sat, a ne za cijeli dan, kao što zaposlenici smatraju da imaju pravo – ističe Smoljanec.

Sanitetski prijevoz

Međutim, sindikalisti koji zastupaju zaposlenike, prozvali su ga za nezakonite radnje i mobbing prema zaposlenicima.

– Sva radna mjesta unutar Zavoda su sistematizirana sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Tako su određeni i koeficijenti. I ravnatelji kao i svi ostali zaposlenici imaju pravo i dužnost usavršavati svoje znanje. Slijedom toga je i smjernica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prema kojoj ravnatelji (dužnosnici) pored plaće smiju primiti, između ostalog, edukaciju povezanu s obnašanjem dužnosti – tvrdi ravnatelj Zavoda koji je za Regionalni tjednik komentirao posljedice svojih spornih odluka sanitetskom prijevozu.

– Što se tiče prijedloga odluke o vožnji sestara/tehničara u stražnjem dijelu vozila, pripremali smo je kako bismo zaštitili prava pacijenata. Naime, primali smo usmene i pisane primjedbe pacijenata i njihovih obitelji da se sestre/tehničari ne voze s pacijentima u stražnjem dijelu vozila, kao to nalaže Pravilnik o sanitetskom prijevozu. Svima nam je jasno da medicinska sestra ima važnu ulogu u vozilu, jer inače bi bio dovoljan vozač. Ona je u vozilu da pomogne pacijentu, da skrbi o tom pacijentu i zato sva vozila imaju posebno sjedalo za sestru/tehničara u stražnjem dijelu. lako je ova odluka naišla na negodovanje radnika Zavoda, pozdravljena je od strane pacijenata – rezolutan je Smoljanec.

Napomenuo je i da imaju odredbu u podzakonskom propisu, a i uputu Ministarstva zdravstva o plaćanju u slučaju kada se vozilom saniteta prevozi pacijent s liječnikom iz jedne bolnice u drugu. Nas je zanimalo i je li točna informacija da ukoliko zaposlenici u sanitetskom prijevozu posao odbiju, dobivaju prijetnje disciplinskim mjerama?

– Za svaku disciplinsku mjeru koja se eventualno izreče, provede se propisani postupak u kojem i djelatnici moraju napisati svoje očitovanje, koje se također uzima u obzir. Mi smo tu radi pacijenta – nije u redu da zdravstveni radnik napusti radno mjesto prije završetka radnog vremena bez opravdanog razloga – veli ravnatelj Zavoda čiji djelatnici imaju ugovor na varaždinskoj adresi Franje Galinca 4.

A prava drugih?

Tu je sjedište Nastavnog zavoda, a rade po potrebi posla i rasporedu u svim Ispostavama (Varaždin, Ludbreg, Novi Marof i Ivanec).

– Uvijek sam poštivao i poštivat ću sva prava djelatnika, ali potrebe pacijenata su na prvom mjestu, jer zbog njih smo i svi dobili posao u Nastavnom zavodu. Svi djelatnici u Nastavnom zavodu imaju identičnu radno zaštitnu odjeću i obuću i nitko osim jednog gospodina nikada nije imao primjedbe. U krajnjem slučaju, radno zaštitna obuća i odjeća je propisana Procjenom rizika. Svatko ima pravo na prosvjed i tražiti svoja prava, no, naravno, mora pritom voditi brigu i o pravima drugih. Također, i o  mjestu i načinu prosvjeda – zaključio je Mladen Smoljanec.

Nastavite čitati

U fokusu

Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca.

Prosvjed se održao ispred varaždinskog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, a potom i ispred zgrade Varaždinske županije.

Kako doznajemo iz Varaždinske županije, za najavu prosvjeda saznali su prvo na društvenim mrežama.

– Tek potom smo u četvrtak, 16. ožujka, zaprimili dopis Hrvatskog sindikata hitne medicine kojim to potvrđuju te traže razgovor sa Županom. To je ujedno prvi i jedini dopis koji nam je od njih upućen. Na njihov zahtjev smo odgovorili čim smo dobili kontakt podatke. Naime, sjedište navedenog sindikata je u Vinkovcima, a na dopisu nisu bili navedeni adresa, brojevi telefona ili e-mail adresa. Predsjedniku Sindikata predložili smo termin sastanaka sa županom u ponedjeljak, 20. ožujka, u 10.30 sati, što je i prihvaćeno. Također, Varaždinska županija je ranije, u ponedjeljak, 13. ožujka, zaprimila i dopis drugog sindikata „Zajedno“, koji je zatražio inspekcijski nadzor u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije – ističu iz Županije.

Posla za DORH i INSPEKCIJE

Dodaju i da je temeljem njihovog dopisa, Ministarstvo zdravstva zatražilo postupanje HZZO-a, DORH-a, Državnog inspektorata i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.
– Odmah po zaprimanju dopisa sindikata “Zajedno”, 13. ožujka 2023., zatraženo je očitovanje Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije o navodima iz dopisa. Ravnatelj je očitovanje dostavio 15. ožujka te njime pobija navode Sindikata. Ravnatelja zdravstvene ustanove razrješuje Upravno vijeće, iz razloga navedenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o ustanovama. Dakle, ravnatelja se bez ikakvih štetnih posljedica po ustanovu, može razriješiti isključivo iz razloga koji su navedeni u Zakonu. Stoga su nadležna tijela (HZZO, DORH, Državni inspektorat, Hrvatski zavod za hitnu medicinu), ta koja utvrđuju je li koja od pritužbi sindikata razlog za pokretanje razrješenja ravnatelja – ukazuju iz Županije te napominju da, kada je u pitanju nadležnost Varaždinske županije kao osnivača, samo u prošloj godini je za Zavod za hitnu medicinu izdvojeno dva milijuna kuna (265.445 eura). Time su nabavljena četiri nova vozila za sanitetski prijevoz, kao i medicinska oprema, defibrilator, EKG, prijenosni aspirator, motorola stanica za komunikaciju s timovima na terenu, torbe za hitnu medicinsku službu i drugo.
– U ovoj godini bit će uloženo još više sredstava, 390.471 euro. Nabavit će se pet novih vozila za sanitetski prijevoz, već su nabavljena dva aspiratora i jedan defibrilator, a uz to će biti nabavljena i druga medicinska te radna i zaštitna oprema – tvrde u Županiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje