Povežite se s nama

Međimurje

Hrvatska reprezentacija košarke u kolicima u Nedelišću odrađuje pripreme za EP u Sarajevu

Objavljeno:

- dana

Međimurje – Europska regija sporta 2022 domaćin je hrvatskoj reprezentaciji košarke u kolicima koja u Nedelišću odrađuje pripreme za nadolazeće Europsko prvenstvo koje će se održati krajem lipnja u Sarajevu.

Nastavak je to dobre suradnje Međimurja i košarkaša koji su pripreme u najsjevernijoj hrvatskoj županiji odradili i prošle godine, a oduševljeni uvjetima i gostoprimstvom nisu dvojili da će se i ove godine vratiti.

Srdačnu dobrodošlicu u Europsku regiju sporta, u Međimurje, reprezentativcima i stručnom stožeru zaželio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo poseban ponos što je među 14 reprezentativaca i jedan Međimurec, Nikola Bistrović.

– Međimurje je županija koja se ponosi svojim vrhunskim sportašima, ali i velikim brojem rekreativaca, klubova, saveza te možemo s ponosom reći da imamo najviše sportaša po broju stanovnika, najviše nogometaša i klubova po stanovniku te da zaista živimo sport. Zato nam je drago da možemo ugostiti reprezentacije, klubove i prvenstva i pokazati im našu strast prema sportu, ali i vrhunske uvjete i sportsku infrastrukturu koju nastojimo graditi – kazao je župan Posavec koji je zahvalio reprezentativcima dodavši da su oni pravi uzor svim sportašima i mladima.

Izbornik reprezentacije Hrvatske Siniša Kuharić ništa ne prepušta slučaju uoči puta u Sarajevo kako bi dečki na prvenstvo stigli u top formi.

– Hvala našim domaćinima Međimurskoj županiji i Općini Nedelišće. Druga je ovo godina kako smo tu, pa Međimurje već smatramo našom bazom – naveo je.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak istaknuo je da Nedelišće nudi odlične uvjete vrhunskim sportašima, s čime su se složili trener Igor Ograjšek i tajnik Saveza Damjan Lisska.

Na Europskom prvenstvu u Sarajevu nastupit će 16 reprezentacija podijeljenih u četiri skupine. Hrvatska košarkaška reprezentacija igrat će u skupini D, a suparnici će biti reprezentacije Bosne i Hercegovine, Mađarske i Bugarske. Pravo nastupa u četvrtfinalu steći će po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine, promociju u A diviziju europske košarke u kolicima steći će reprezentacije koje izbore plasman u finale sarajevskog turnira.

Košarkaši, koji se već sada nalaze među top 10 najboljih u Europi, obećali su da će hrvatski dres na Europskom prvenstvu dostojno predstaviti.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje