Povežite se s nama

Međimurje

Hrvatske vode: pražnjenje retencija Dragoslavec i Jegerseg započinje 29. listopada

Objavljeno:

- dana

Nakon što su iz Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije „Međimurska priroda“ bezuspješno pokušavali dobiti odgovor iz Hrvatskih voda o planiranim ovogodišnjim datumima pražnjenja pojedine retencije, upit je poslan i iz redakcije Regionalnog tjednika. Odgovor je stigao samo nekoliko minuta kasnije.

Upit „Međimurske prirode“ poslan je iz razloga jer na najmanje tri retencije su gnijezdeći labudovi koji imaju čak i do pet mladunaca koji sudeći prema sadašnjem stanju neće biti spremni poletjeti do početka studenog.

– Pa će se onda opet pojaviti situacija da lisice pojedu mlade labudove koji će im postati dostupni nakon što se retencija isprazni, a mladi labudovi neće moći odletjeti. Stoga smo zamolili da se informacija o datumima pražnjenja podijeli s nama, ali i sa širom javnosti, kako bi svi na vrijeme znali točni datum pražnjenja – pojasnio je Siniša Golub, ravnatelj „Međimurske prirode“.

U odgovoru pristiglom iz Hrvatskih voda piše:

– Temeljem meteoroloških i poplavnih uvjeta koji su prisutni svake godine na slivnom području Vodnogospodarskog odjela (VGO) za Muru i gornju Dravu, izvršit će se pražnjenje retencija za potrebe obrane od poplava.

Za retenciju Dragoslavec pražnjenje započinje 29. listopada 2018. godine, a završit će 3. i 4. studenog. Također, u istom terminu 29. listopada izvršit će se pražnjenje retencije Jegerseg i ona će se djelomično isprazniti, na način da će se ostaviti razina vode od jednog metra u retenciji.

Ove aktivnosti provodit će  vodočuvarska služba uz kontinuirani nadzor na terenu. Informacija o pražnjenju ovih retencija  proslijedit će se svim tijelima koja su nadležna za  predmetni zahvat.

Međimurje

Međimurska priroda: Sezona (ne)gljivara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Sara Srša, magistra urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša

Na slici: borov vrganj

Miris kestena koji se širi ulicama gradova upućuje da je započela sezona skupljanja šumskih plodova, među kojima su i gljive. Mnogi iskusni gljivari, manje iskusni i potpuno neiskusni odlaze u šumu sa željom da pronađu i skupe što više plodova te s ciljem da ih prodaju po najboljoj cijeni u korist povećanja kućnog budžeta. No nekih se pravila u berbi gljiva ipak treba pridržavati.

>>Čak i vrlo iskusni gljivari mogu zamijeniti određene vrste gljiva!<<

Zakonske odredbe

Hrvatske šume d.o.o. temeljem Zakona o šumama donijele su Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda kojim se regulira sakupljanje i iskorištavanje gljiva. Prema pravilniku, nedrvnim šumskim proizvodima koji se sakupljaju za hranu ljudi i/ili lijekove smatraju se: šumski plodovi, gljive, biljke za prehranu te ljekovito, aromatično, začinsko bilje i drugo bilje. Pravilnik propisuje da je prije skupljanja šumskih plodova, gljiva i bilja za osobne potrebe potrebno pribaviti dozvolu Hrvatskih šuma.

Za dozvolu se ne plaća naknada, a vrijedi do 31. prosinca tekuće godine u upravi šuma koja ju je i izdala. Prema Pravilniku o skupljanju zavičajnih biljnih vrsta, definirane su količine nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe koji donosi nadležno ministarstvo. Za osobne potrebe može se dnevno skupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva.

Poznavanje gljiva ključ je odgovornosti!

Gljive su sastavnice prirode; njihova prisutnost znak je zdravoga šumskog ekosustava i upućuje na bioraznolikost te pravilno funkcioniranje. Prije svega, prilikom berbe gljiva treba biti oprezan i voditi brigu da se ne ubiru gljive koje ne poznajemo. Berite gljive koje znate prepoznati i determinirati te samo u potrebnoj količini.

Važno je naglasiti da ne bi trebalo uništavati gljive koje smatramo da nisu pogodne za skupljanje, jer svaka od njih ima svoju ulogu u prirodi. Ukratko: ako ne poznaješ i ne razlikuješ gljive, ne diraj ih!

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Demonstracija ispiranja zlata: očuvanje zanata koji je othranio brojne generacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Donji Vidovec

Protekle nedjelje su članovi Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ iz Donjeg Vidovca, na dravskom kupalištu kod Svete Marije, održali demonstraciju ispiranja zlata. Okupljanje je održana u okviru projekta „Two Rivers one Goal II“, a privuklo je mnogobrojne mještane Donjeg Vidovca i susjednih općina.

– Brojni okupljeni mogli su uživati u druženju i lijepom popodnevu provedenom u društvu članova Kluba koji su cijelo događanje obogatili demonstracijom i pričama koje su naslijedili od nekadašnjih zlatara. Iz priča je vidljivo da je riječ o mukotrpnom zanatom na koji su brojni stanovnici ovog dijela Međimurja bili primorani da bi prehranjivali svoje obitelji – poručili su organizatori druženja.

Zlatarenje, odnosno vještina ispiranja zlata jedna je od zaštićenih natuknica nematerijalne baštine na području Međimurske županije. O umijeću zlatarenje Muzej Međimurja Čakovec snimio je i film u okviru projekta „Nematerijalna baština Međimurja“.

Prisutne su pozdravili načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i predsjednik Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ Nenad Lukša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje