Povežite se s nama

Međimurje

Hrvatske željeznice uvode vagone za bicikle, kao poticaj razvoju cikloturizma

Objavljeno:

- dana

NOVOST

Međimurska županija održala je radni sastanak s predstavnicima Hrvatskih željeznica, a glavna tema bila je analiza trenutne situacije željezničkog prijevoza u Međimurju, s naglaskom na buduće potrebe i smjernice za poboljšanje prijevoza.

Iako je zabilježen pad putnika, neće doći do ukidanja linija. Čak štoviše, usuglašeno je da se s novim voznim redom, koji će se usvojiti sredinom prosinca, uvede dodatna linija u jutarnjim satima, na dnevnoj relaciji Čakovec – Zagreb za potrebe radnika, studenata i učenika.

S obzirom na to da Međimurska županija omogućuje svojim srednjoškolcima prijevoz vlakom, a s projektom će se nastaviti i u novoj školskoj godini, osiguran je novac za financiranje besplatnog prijevoza vlakom, ali i autobusom. Prosječno se oko 600 školaraca na svom putu do škole koristi željeznicom, za što se izdvaja više od 1,1 milijun kuna.

Iz HŽ-a su otkrili da se uvode pametne kartice s raznim pogodnostima za putnike. Na sastanku su dani prijedlozi i s ciljem razvoja turizma, uz uvođenje linija prema Kotoribi i Murskom Središću, ali i implementacijom posebnih vagona za vožnju bicikala, kao poticaj cikloturizmu. Osmišljava se i projekt turističkoga vinskog vlaka, koji bi vozio na relacijama Ptuj – Čakovec – Varaždin – Lepoglava, sa stajanjima od po dva sata u svakom gradu uz mogućnost turističkog obilaska grada u pratnji vodiča.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Kultura

III. Susret duhovnoga dječjeg stvaralaštva Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec: natječaj “Cvjetići svetog Antuna”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa svetog Antuna Padovanskog Čakovec raspisuje natječaj III. Susreta duhovnog dječjeg stvaralaštva “Cvjetići svetog Antuna”.

Tema natječaja je „Blagdan sv. Antuna Padovanskog u mojoj obitelji“. Na natječaj se mogu poslati dječji literarni i likovni radovi djece predškolske dobi te radovi učenika osnovne škole uz tematiku: proštenje sv. Antuna Padovanskog, zajedništvo u obitelji, molitva, vjera, šetnja, igra… Literarni radovi mogu biti pisani standardnim hrvatskim jezikom ili hrvatskim narječjima u obliku pjesme, molitve ili kratke priče, a likovni u tehnikama: pastel, gvaš, tempera ili kombinirana tehnika (pastel +akvarel).

Poticaj na stvaranje

– Pozivamo vjeroučiteljice i vjeroučitelje da u okviru vjeronaučne nastave potaknu vjeroučenike na izradu literarnih i likovnih radova. Isto tako, pozvani su svi učitelji i učiteljice, kao i drugi nastavnici i profesori (posebno hrvatskoga jezika i likovne kulture) da se uključe u ovaj natječaj i animiraju učenike u izradi radova. Svaki rad treba imati: naslov, ime i prezime djeteta ili učenika, ime mentora, vrtićku skupinu ili razred, ime i prezime barem jednog roditelja i broj mobitela barem jednog roditelja. Za likovni rad potrebno je navesti i tehniku. Sve radove ocijenit će povjerenstvo, a svi sudionici dobivaju zahvalnice za sudjelovanje. Nagrađujemo tri najbolja likovna rada za predškolski uzrast, tri najbolja literarna i likovna rada od 1. do 4. razreda, tri najbolja literarna i likovna rada od 5. do 8. razreda.

Natječaj je otvoren od 17. veljače, odnosno početka korizme. Svi radovi moraju biti poslani do 1. lipnja 2021. na adresu: Župa svetog Antuna Padovanskog, Trg svetoga Antuna Padovanskog 1, 40.000 Čakovec ili elektroničkom poštom na adresu [email protected] s naznakom za natječaj „Cvjetići sv. Antuna“. Rezultate natječaja objavit ćemo na Facebook i web stranici Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec (www.zupa-cakovec-jug.com) i u župnom listu “Zvona” – kažu iz Župe svetog Antuna Padovanskog.

Dodjela nagrada

Svečana dodjela nagrada i priznanja bit će organizirana u nedjelju, 13. lipnja 2021. godine u 17 sati u Župi svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu. Svaki rad mora imati potpisanu izjavu roditelja o davanju suglasnosti za prikupljanje, obradu i objavu osobnih podataka u svrhu sudjelovanja na natječaju. Suglasnost je dostupna ovdje.

Nastavite čitati

Međimurje

GDCK Čakovec organizira akcije dobrovoljnoga darivanja krvi u ožujku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec organizira akcije dobrovoljnoga darivanja krvi tijekom ožujka.

Tako će se u utorak i srijedu, 23. i 24. ožujka, akcija darivanja krvi održati u Čakovcu u prostorijama Međimurske hiže u vremenu od 10 do 17.30 (oba dana), dok će se u četvrtak, 25. ožujka, krv darivati u Prelogu u prostorijama Gradske kavane Lovac u vremenu od 10 do 17.30.

U petak, 26. ožujka, akcija darivanja krvi organizira se u Murskom Središću u prostorijama Pansiona Ilonka od 12 do 16 sati, a u ponedjeljak, 29. ožujka, ista se organizira ponovo u Čakovcu u prostorijama Međimurske hiže u vremenu od 12 do 17 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!