Povežite se s nama

Međimurje

Hrvatske željeznice uvode vagone za bicikle, kao poticaj razvoju cikloturizma

Objavljeno:

- dana

NOVOST

Međimurska županija održala je radni sastanak s predstavnicima Hrvatskih željeznica, a glavna tema bila je analiza trenutne situacije željezničkog prijevoza u Međimurju, s naglaskom na buduće potrebe i smjernice za poboljšanje prijevoza.

Iako je zabilježen pad putnika, neće doći do ukidanja linija. Čak štoviše, usuglašeno je da se s novim voznim redom, koji će se usvojiti sredinom prosinca, uvede dodatna linija u jutarnjim satima, na dnevnoj relaciji Čakovec – Zagreb za potrebe radnika, studenata i učenika.

S obzirom na to da Međimurska županija omogućuje svojim srednjoškolcima prijevoz vlakom, a s projektom će se nastaviti i u novoj školskoj godini, osiguran je novac za financiranje besplatnog prijevoza vlakom, ali i autobusom. Prosječno se oko 600 školaraca na svom putu do škole koristi željeznicom, za što se izdvaja više od 1,1 milijun kuna.

Iz HŽ-a su otkrili da se uvode pametne kartice s raznim pogodnostima za putnike. Na sastanku su dani prijedlozi i s ciljem razvoja turizma, uz uvođenje linija prema Kotoribi i Murskom Središću, ali i implementacijom posebnih vagona za vožnju bicikala, kao poticaj cikloturizmu. Osmišljava se i projekt turističkoga vinskog vlaka, koji bi vozio na relacijama Ptuj – Čakovec – Varaždin – Lepoglava, sa stajanjima od po dva sata u svakom gradu uz mogućnost turističkog obilaska grada u pratnji vodiča.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

Nedelišće: mladi robotičari na prijamu kod načelnika Nikole Novaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uspješne robotičare Udruge žena Slakovec i Udruge žena Pretetinec primio je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak. Naime, zahvaljujući predanom radu i iznimnim rezultatima tijekom sudjelovanja u projektima Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), poput robotičkog natjecanja „CM liga“, projekt „Robotika“ je zaživio u obje udruge te se pokazao  kao izvrsna prilika mlađim i starijim osnovnoškolcima da razviju svoje vještine u STEM području.

Prilikom prijama je načelnik Nikola Novak zahvalio predsjednicama udruga Ivanki Novak i Sanji Topolnjak na podršci koju pružaju robotičarima posljednjih pet godina. Mentorici prof. Mateji Šafarić načelnik Novak čestitao je na uspjesima koji su na ponos roditeljima, članicama udruga i lokalnoj zajednici. Morao je načelnik odgovarati i na brojna pitanja koja su za njega pripremili mladi robotičari.

Robotičari su sa sobom ponijeli i robot pa je načelnik Novak imao priliku upravljati njime i iz prve ruke se uvjeriti u bezbroj mogućnosti koje pruža programiranje mbota na njihovim radionicama.

– Nova sezona „Robotike“ je započela i upisi novih članova su u tijeku. Dobrodošli su svi učenici osnovnih škola s područja Općine Nedelišće – poručuju iz udruga.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO „Jesen u gradu Zrinskih“: šetače i izlagače čuvaju strašila, djeca uživaju u slamnatom toboganu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Trodnevna čakovečka manifestacija „Jesen u gradu Zrinskih“ prilika je za uživanje u blagodatima, bojama i mirisima jeseni, ali i mjesto na kojem posjetitelji mogu pronaći omiljeni domaći proizvod na jednom od mnogobrojnih štandova. Ovogodišnju jesen u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca, ispunjen centar i uži prsten grada dočekali su veselo s raznolikim događanjima.

Brojne lokacije pružile su za svakog ponešto pa su tako pojedini dijelovi jesenskog Čakovca donijeli i nešto novo, poput iznimno popularne atrakcije za djecu, slamnatog tobogana podno zidina Staroga grada, do izložbenog dijela međimurskih opg-ova, izložbe malih životinja, mnogobrojnih radionica, igraonica i zabavnih događanja, nogometnog turnira u jezeru za vrtićarce te glazbenog programa za sve generacije.

Posebnu pozornost pak privlače strašila diljem glavne šetnice, koja su izradili vrijedni vrtićarci uz pomoć svojih odgojiteljice.

– Laganom šetnjom možete obići sve što vas zanima, a najbolje je krenuti od teniskih terena Punčec i Perivoja Zrinskih, kroz atrij Muzeja Međimurja Čakovec prema Trgu Republike, centralnoj šetnici, Ulici Matice hrvatske i Franjevačkom trgu – poručuju iz čakovečke Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje