Povežite se s nama

Novosti

Hrvatski apsurd: zaposleni su, a ne rade i ne primaju plaću. Samo žele otkaz

Objavljeno:

- dana

Radnici Aquacityja prije točno godinu dana ostali su bez posla

Bez posla i bez plaće već su godinu dana. I to ljudi koji su zaposleni! Devet radnika Aquacityja nalazi se u bizarnoj situaciji koja se može dogoditi jedino u Hrvatskoj. – Ne možemo dobiti otkaz, ne možemo se prijaviti na burzu i ne možemo dobiti nikakvu socijalnu pomoć jer smo zaposleni. Živimo od zraka – tvrde radnici.

Njihova agonija počela je prije točno godinu dana, 31. listopada 2012., kada je tvrtka Nedblam odlučila da izlazi iz najma Aquacityja. Naime, još u svibnju 2011. Aquacity je dan u najam privatnicima. Zajedno s objektom iznajmljeni su i radnici koji nikad s Nedblamom nisu potpisali novi ugovor o radu, već su nastavili raditi na temelju postojećeg ugovora s Aquacityjem. Zanimljivo je da ih je privatna tvrtka prijavila, ali nisu ih uspjeli odjaviti – što svim radnicima piše u radnim knjižicama. Još zanimljivije je da im ista tvrtka na dan kada je prekinula najam nije mogla dati otkaz. Tako, bez dobivenog otkaza, radnici se nisu mogli i ne mogu se javiti na burzu i imati sva prava za nezaposlene. Tvrde, još uvijek vrijede njihovi ugovori o radu s Aquacityjem, tvrtke u stopostotnom vlasništvu Grada Varaždina, u kojoj su neki od njih proveli i 20 godina. No Grad Varaždin im isto tako ne želi podijeliti otkaze, iako u sporazumu s tvrtkom Nedblam stoji da Grad solidarno snosi odgovornost za zaposlenike Aquacityja.

Nerazumijevanje

Grad Varaždin tvrdi da nije istina da se radnici ne mogu prijaviti na burzu i zaposliti, a s njihovog ugla situacija je drugačija. – Grad Varaždin radnike može primiti samo ako je do raskida ugovora došlo krivnjom Grada, stoga nemamo mogućnosti preuzeti ih zbog jednostranog raskida ugovora – objašnjavaju. Radnici su već nekoliko puta u vijećnici naišli na nerazumijevanje.
– Gradonačelnik Goran Habuš nekoliko puta nas je primio, ali svaki put nailazimo na zid. Njegov jedini odgovor za nas je da Grad Varaždin nema pravni interes da se naš problem riješi. Grad prstom pokazuje na Nedblam, a oni na Aquacity, tj. na Grad. U tome svemu mi smo ostali zaboravljeni i zapostavljeni. A kad se išlo u najam, nas nitko ništa nije pitao – tvrde.

Ljetno (ne)rješenje

Problem radnika Aquacityja, istina, pokušao je pred ljeto, za vrijeme predizborne kampanje, riješiti gradonačelnik Goran Habuš. – Dijelu radnika smo kroz ljetne mjesece ponudili mogućnost zapošljavanja na određeno vrijeme što su svi redom odbili – pojasnili su u Gradu. Tada su, kako bi nešto učinili za vrijeme kupališne sezone, zaposlili dvojicu s burze na vanjskom šanku.
Radnici kažu da nisu odbili raditi preko ljeta zato što im se nije dalo raditi.
– Prihvaćanje tog novog ugovora u radu, koji nam je ponuđen na određeno – na tri mjeseca, za nas bi bilo odricanje od svih prava koje smo stekli dugotrajnim radom u Aquacityju. Ne samo onih koje imamo na Zavodu za zapošljavanje, već i prava na otpremninu. Zar Grad doista to radi jer nema novaca za naše otpremnine koje su zajedno deseterostruko niže od otpremnina isplaćenih direktoru Varkoma ili Parkova? – pitaju se radnici. Upravo je sada već njihov inat i ostvarivanje prava koja su im zagarantirana ugovorom ono što ih tjera dalje. – Jedna je naša kolegica od svega odustala. Nije više mogla izdržati i zaposlila se u Boxmarku. Trenutno je na probnom radu i svi joj držimo palčeve da je trajno zaposle. Ukoliko nekim slučajem ostane bez posla, nikad joj se neće i priznati prava iz vremena kad je radila u Aquacityju – objašnjavaju.

Direktor volonter

Aquacity ima i direktora. To je Dražen Hrain. – Kao direktor i odgovorna osoba ne primam plaću niti bilo kakvu naknadu jer je poznato u kakvoj je situaciji Aquacity. Poslove u vezi društva obavljam dragovoljno sa željom da se društvo oporavi i da se steknu uvjeti za normalno poslovanje. Plaću primam kao revizor i zaposlenik Grada Varaždina – poručio nam je Hrain.
I dok je njihov direktor zaposlen i prima plaću iz proračuna, njegovi radnici se snalaze. – Treba vam možda nacijepati drva ili napraviti reda po dvorištu? Ja sam spreman cijeli dan raditi za 50 kuna. Samo ako je lijepo vrijeme jer nemam za autobus. Mogu doći biciklom iz Cestice. Evo, tako se snalazim – kaže.
Nije poznato do kada će ovako životariti i tjerati svoja prava, a pokrenuli su i dvije sudske tužbe protiv svojih poslodavaca. Možda još prođe koja godina do kada se njihov slučaj ne riješi. Neki od njih do tada će vjerojatno i odustati, a od Aquacityja, nekad popularnog okupljališta plivača i rekreativaca, ostat će samo drač.

Golove uzeo Radelić za feštu mjesnog odbora?
Kroz godine milijuni iz gradskog proračuna uloženi su u Aquacity. Samo za balon za teniska igrališta s infrastrukturom dano je 500 tisuća kuna, veliki iznosi uloženi su u šetnicu Aquacityja, rampu za invalide, u boćalište, terene za odbojku na pijesku, novu kuhinju i drugo. Danas – jad i bijeda. Balona nema, na teniskim terenima raste korov kao i na boćalištu. Potrgana je i rampa za invalide. Mreže na odbojkaškom terenu još stoje, ali nema golova na nogometnom igralištu. Zanimljiva je i priča kako su nestali. – Na proljeće ove godine viđen je dogradonačelnik Vjeran Radelić kako je s pomoći došao pokupiti golove za nekakvu feštu mjesnog odbora – rekao nam je jedan od radnika. Dogradonačelnik Radelić je opovrgnuo da je uzeo golove, a direktor Hrain je objasnio zašto ih nema – posuđeni su II. mjesnom odboru za nogometni turnir i do daljnjeg za njihove potrebe.
Balon pak skuplja prašinu u vojarni u Optujskoj. – Oštećen je 2011. zbog neplaćanja struje i plina, a kako je ostao bez pogona, urušio se i oštetio zbog čega je tadašnji zakupac Nedblam tražio njegovo uklanjanje i oslobađanje terena za ljeto. Balon je sada u vojarni u Optujskoj – veli Hrain, koji tvrdi da još uvijek ima korisnika na Aquacityju. – Bez obzira na stanje društva, sportski centar i dalje koriste razne udruge za priredbe, naravno, uz našu suglasnost. Primjerice, Boćarski klub osoba s invaliditetom HVIDRA, Triatlon klub, Klub jedrenja na dasci, Arena cool beat – koncert DJ-eva. Čak smo kupačima omogućili besplatni internet u suradnji s Magić d.o.o. – navodi. (ikr, td)

“Radi se na deblokadi računa”
U lipnju ove godine gradonačelnik Goran Habuš izjavio je da je Aquacity naslijeđen s dugom od tri milijuna kuna. – Želja nam je ovog tjedna odblokirati račun, vratiti radnike i staviti ga u funkciju kako bi se svi kapaciteti mogli koristiti – tada je izjavio. Nakon gotovo pet mjeseci gotovo ništa od toga nije se ostvarilo. – Radi se na deblokadi računa i do sada je zaključeno sedam sporazuma s vjerovnicima kojima se obročno plaća dok se s ostalima i dalje pregovara. Paralelno se traže rješenja koja bi zadovoljila sve strane, a sve u cilju da se spriječi blokada i preuzimanje imovine, što je glavni preduvjet za traženje investitora i budućnost Aquacityja – objašnjavaju trenutnu situaciju u Gradu. Na direktno novinarsko pitanje što kao vlasnici misle poduzeti s Aquacityjem i postoji li kakva vizija, stigao je sljedeći odgovor: “Radi se na rješenju održavanja sportskog centra u zimskom periodu”.

 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje