Povežite se s nama

Život i društvo

Hrvatski Caritas daruje 100 stambenih modula žrtvama potresa, a radit će se u Međimurju

Hrvatski Caritas

Objavljeno:

- dana

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina i direktor i vlasnik tvrtke Tehnix Đuro Horvat u petak, 8. siječnja, potpisali su ugovor o kupnji 100 stambenih modula kojima će Hrvatski Caritas stambeno zbrinuti ljude pogođene potresom, na području epicentra.

Prije potpisivanja ugovora predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš i mons. Svalina obišli su postrojenje i proizvodnju stambenih modula s voditeljem projekta Željkom Horvatom.

Biskup Radoš istaknuo je da je Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom Internationalis, Malteškim redom i donacijama koje pristižu iz naših misija i zajednica u svijetu naručio 100 kontejnera. Nastojali su usmjeriti sve donacije i priloge u jedan kanal, Hrvatski Caritas, jedan epicentar, a za njih su to najsiromašniji, oni koji su najpotrebniji pomoći. Željeli su da to bude humani smještaj koji pruža osnovne uvjete. Za obitelji s više djece priprema se i posebni smještaj, više modula koje mogu spojiti u svom dvorištu, da mogu ostati na okupu.

Nakon tjedan dana dogovora, oni su danas zaključeni, a proizvodnja je na neki način već počela i nadaju se da od ponedjeljka kreće punim kapacitetom te će se instalirati šest kontejnera dnevno.

Nadaju se da će se prikupiti sredstva i za narudžbu većeg broja modula, jer je potreba velika. Biskup je istaknuo da Hrvatski Caritas pozorno koordinira donacije, proizvodnju i stanje na terenu.

Direktor Tehnixa Đuro Horvat izrazio je radost zbog biskupova dolaska kao i radost cijele tvrtke, svih 500 djelatnika, što mogu pomoći, izvršiti svoju društvenu obvezu i poslanje, te zajedno s Crkvom sudjeluju u projektu koji je nazvao „Caritas čovjeku“. Kazao je da će već sljedeći tjedan isporučiti, kvalitetne i na vrijeme, stambene module, „sretni dom za nesretne obitelji“.

Moduli imaju 18 četvornih metara, 3×6 metara, nutarnje visine 2,55 metara „što omogućuje dovoljno zraka“, imaju visoka tehnološka svojstva, protupotresni su, protupožarni i prenosivi, mogu se slagati, po dva ili četiri. Hrvatski Caritas naručio je kontejnere s četiri ležajne jedinice, maksimalno opremljene, visokoga standarda, s gotovo 22 uređaja opreme, struju, vodu, klimatizaciju. Horvat je rekao da je tvrtka Hrvatskom Caritasu module ponudila pod posebnim financijskim pogodnostima, i to ih veseli i žele biti partneri „jer smatraju da im je budućnost na mnogim područjima zajednička, jer činimo dobro drugima“.

Život i društvo

Duhovska devetnica u Varaždinu: humanitarni koncert, molitva krunice, tribina i Duhovsko bdijenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine Ured za pastoral mladih organizirat će Duhovsku devetnicu uoči same svetkovine Duhova (27. svibnja – 3. lipnja) i Duhovsko bdijenje mladih (4. lipnja) u Varaždinu.

Prvi od događaja je Koncert duhovne glazbe “Kod Grgura” u petak, 27. svibnja, u 19:30 sati.

Nastupaju: Matej Galić, sestre Halužan, Scifidelity Orchestra, vlč. Tihomir Kosec i suradnici, Martina Sabljak, Antonio Tkalec i Tihana Vučić. Koncert je humanitarnog karaktera te će se sakupljati dobrovoljni prilozi za humanitarnu akciju Hrvatskog Caritasa “Pomoć za Ukrajinu”.

Zatim će tu biti duhovska duhovna obnova „Krist chat – najbolji način za dijeliti život!” koju predvodi pavlin fr. Mate Kolak – u utorak, 31. svibnja, u varaždinskoj katedrali s početkom u 20 sati.

Srijedom, uobičajeno, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, u crkvi sv. Nikole u Varaždinu od 20 sati bit će molitva krunice „Srcima okrunimo Mariju“. U duhovskoj devetnici nakana ove krunice bit će za mir u Ukrajini, Hrvatskoj i cijelom svijetu.

Bit će tu i tnanstveno-popularna tribina “Pandemija – post festum” u četvrtak, 2. lipnja, u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije (Zagrebačka 3) s početkom u 19.30 sati.
Organizatori tribine su Centar za proučavanje odnosa znanosti i religije i Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, a gostujući sugovornici:
• doc. dr sc. Gordan Akrap (Centar za istraživanje hibridnih sukoba);
• dr. sc. Beata Halassy (Centar za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu);
• dr. sc. don Damir Šehić (Teološko-katehetski odjel, Sveučilište u Zadru)
• dr. sc. Bruno Petrušić (Papinsko sveučilište sv. Tome Akvinskog Angelicum, Rim)
• uvodnu riječ imati će pročelnik Centra, doc. dr. sc. Petar Tomev Mitrikeski (Fakultet Filozofije i religijskih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu).

Vrhunac Duhovske devetnice je samo Duhovsko bdijenje 4. lipnja, također u varaždinskoj katedrali od 20 sati.

Bdijenje je zamišljeno je na način da svaki sudionik sam kreira svoje vrijeme (od 20 – 22:15 sati) na tri odvojena mjesta u sklopu biskupijskog ordinarijata i same katedrale gdje će se odvijati čitanje Božje riječi, molitva ružarija te klanjanje. Vrijeme boravka u pojedinom prostoru je proizvoljno do zajedničke sv. mise u katedrali u 22:15 sati prema ponuđenom programu. Za vrijeme bdjenje biti će moguće pristupiti ispovijedi. Sv. misu kojom završavamo ovogodišnju Duhovsku osminu predvoditi će naš predstojnik Ureda za pastoral mladih vlč. Tihomir Kosec u koncelebraciji sa okupljenim svećenicima.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Suncokreti” 4. b razreda Druge gimnazije Varaždin nagrađeni za najbolju maturantsku odoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Veliko veselje zavladalo je danas ulicama i trgovima Varaždina, koje su ispunili maturanti iz 15 srednjih škola Varaždinske županije.

Mimohodom maturanata počela je Maturantika, jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj koju zajedno organiziraju Varaždinska županija, Grad Varaždin i PU varaždinska.

FOTO Veseli i bučni maturanti na mimohodu Varaždinom pokazali maštovite uniforme

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije, ovogodišnja generacija maturanata dobila je priliku predstaviti svoje kreativne i šarene odore. Predstavili su se pčelice, medvjedići dobrog srca, mornari, gusari, boksači, a stigli su i Joker s Harely Queen, izviđači, lovci, istjerivači duhova, Snjeguljice i sedam patuljaka, obitelj Kremenko i mnogi drugi, među kojima čak i šibenska klapa.

Nimalo lak zadatak imali su zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić i policijska službenica za prevenciju PU varaždinske Tatjana Novak, koje su birale naj odoru.

– Čestitam i zahvaljujem svima koji su danas sudjelovali u mimohodu. Našim maturantima nije bilo lako posljednje dvije godine, a svi smo sretni i ponosni što smo im mogli omogućiti da posljednje dane srednjoškolskog obrazovanja provedu u zajedničkom druženju. Odore su doista bile lijepe, nije bilo lako izabrati pobjednika. Čestitamo svima na trudu! – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Pobjednicima su proglašeni „suncokreti“, učenici 4. b razreda Druge gimnazije Varaždin, kojima je nagradu, izlet u adrenalinski park Accredo, uručila zamjenica Zagorec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje