Povežite se s nama

Kultura

Hrvatski Kreativni & Foto Izazov 2012 u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

U SUBOTU 26. SVIBNJA

Mislite da ste kreativni i talentirani za foto, web dizajn, grafički dizajn, video, 3D. Ili za više stvari odjednom?

Onda svakako trebate uživati u najvećem multimedijskom izazovu na ovim prostorima. Pažljivo pročitajte upute, slijedite kartu i svoje srce, natječite se i osvojite vrijedne nagrade!

Hrvatski Kreativni & Foto Izazov 2012 u Varaždinu kreće u subotu 26. 5. u 9.30 s Trga kralja Tomislava (Korzo).

1. tema: Retro fotografija (varaždinsko dvorište u Kranjčevićevoj ulici – Martin Kamenić)

Varaždin – grad baroka, cvijeća i bicikala. Grad prepun skrivenih dvorišta. Zavirite u jedno staro dvorište, pronađite stari bicikl – simbol ovog grada i zgodnu varaždinsku pucu. Vjerujete li u anđele ili vam se samo pričinilo?

2. tema: Street Style fotografija (cijelom rutom)

Znaju li se Varaždinci i Varaždinke lijepo odjenuti? Naravno! Na vama je da to zorno dokumentirate. Možete li napraviti fotografiju za naslovnicu časopisa? Pokušajte!

3. tema: Paparazzo fotografija (Stančićev trg)

Stančićev trg – omiljeno mjesto za druženje uz kavu. Što se zanimljivog krije na prepunim terasama? Tko se sve prošpancirao trgom? Želimo foto dokaz.
 

4. tema: Close-up fotografija (Odabir više motiva)

Prošećite gradom uzdignute glave, promatrajte i fotografirajte. Vaše mete su: cimer sirene na Korzu, božje oko na Trgu slobode, meteorološki stup u šetalištu Vatroslava Jagića.

5. tema: Posebna tema: Cjeloživotno obrazovanje

Žalite li za dobrim starim školskim danima kada je sve bilo puno ljepše i život se činio lakšim?  Vratite se nakratko u školske klupe, a možda vas naša profesorica i nešto novo nauči. Pronađite pravu školu na otvorenom.

6. tema: Turistička fotografija (Stari grad)

Stari grad, nezaobilazno odredište svih posjetitelja grada. Možete li se odmaknuti od već poznatih razglednica i uhvatiti „Starca„ iz nekog sasvim novog kuta? Trebamo novi vizualni turistički mamac.

7. tema: Panoramska fotografija (Ulica Ivana Padovca)

Vaš je cilj buduća šetnica koja će se protezati od Trga tradicijskih obrta do Muzeja anđela, s rodnom kućom Ivana Padovca u središtu šetnice. Rašiiirite kadar.

8. Slobodna tema

Dok putujete od točke do točke, u trenucima predaha odaberite inspiraciju za sebe. Fotografirajte! Ne ono što vide vaše oči već vaše srce. Fotografiji dajte ime, neka ona preko odabrane teme najviše kaže upravo o vama, neka bude vaš foto potpis.

Web dizajn kategorija

Napravite koncept, dizajn i izvedbu web stranica koje će na najbolji način predstaviti vaš grad. Dopušteno je korištenje sve raspoložive multimedije poput fotografija, videa, grafike i 3D-a. Natjecatelji mogu surađivati s ostalim sudionicima i s njima razmjenjivati materijale. U šatoru Algebre (početnoj točki Kreativnog & Foto izazova) preuzmite svoju akreditaciju. Tamo ćete ujedno i dobiti informacije iz prve ruke o vašem projektu.

Grafički dizajn kategorija

Napravite multimedijsku brošuru koja će na najbolji način predstaviti vaš grad. Dopušteno je korištenje sve raspoložive multimedije poput fotografija, videa, grafike i 3D-a. Natjecatelji mogu surađivati s ostalim sudionicima i s njima razmjenjivati materijale. U šatoru Algebre (početnoj točki Kreativnog & Foto izazova) preuzmite svoju akreditaciju. Tamo ćete ujedno i dobiti informacije iz prve ruke o vašem projektu.

Video kategorija

Napravite video reportažu s Kreativnog & Foto izazova koja će na informativan i kreativan način opisati što se sve događalo tijekom samog Izazova, uzevši u obzir sudionike, modele, lokacije. Natjecatelji mogu surađivati s ostalim sudionicima i s njima razmjenjivati materijale. U šatoru Algebre (početnoj točki Kreativnog & Foto izazova) preuzmite svoju akreditaciju. Tamo ćete ujedno i dobiti informacije iz prve ruke o vašem projektu.

3D Reality kategorija

U ovoj izuzetno zanimljivoj kategoriji kao 3D majstori morate proći foto punktove i umjesto definiranih objekata, fotografirajte okruženje i ambijent u koji ćete montirati preuzete 3D elemente. Ta kombinacija virtualnog i realnog svijeta treba dodatno podići kvalitetu konačne fotografije. Kratke upute: pazite na udaljenosti i kut fotografiranja. U šatoru Algebre (početnoj točki Kreativnog & Foto izazova) preuzmite svoju akreditaciju. Tamo ćete ujedno i dobiti informacije iz prve ruke o vašem projektu.

Sve informacije vezane za uploadanje svojih radova svakako potražite na stranici www.fotoizazov.com

PRIJAVA:

 

 

Autor prijavljuje po jednu fotografiju za svaku temu u kojoj sudjeluje.
Autor ne mora prijaviti fotografiju za svaku temu.
Autor svoja autorska prava prikazivanja i tiskanja ustupa organizatoru za potrebe promidžbe foto izazova bez naknade.
Radovi se mogu prijaviti isključivo ispunjavanjem online obrasca za prijavu i uploadom fotografija putem sučelja na fotoizazov.com.
Radovi moraju biti prijavljeni do ponedjeljka 28. 5. 2012. do 23:59. (Varaždin)

 

O natjecanju:
Što je Hrvatski foto izazov?

 

 

 

Veliko fotografsko natjecanje koje će se održati u sedam hrvatskih gradova od ožujka do lipnja.

Prvi put u Hrvatskoj se organizira fotografsko natjecanje ovih razmjera i veličine.
Pobjednike i sudionike očekuju vrijedne nagrade, odlična zabava i druženje, a najuspješnije fotografije bit će prikazane u sklopu grupne izložbe na sljedećem fotografskom festivalu “Rovinj Photodays”.

Popis gradova i datumi održavanja:

2. 4. 2011. – Split

9. 4. 2011. – Zadar

16. 4. 2011. – Rijeka

7. 5. 2011. – Pula

14. 5. 2011. – Osijek

21. 5. 2011. – Zagreb

11. 6. 2011. – Rovinj

Nakon svakog grada, stručni žiri sastavljen od eminentnih hrvatskih fotografa i fotografskih stručnjaka, među pristiglim radovima, bira tri najbolje fotografije u svakoj od osam službenih kategorija.

Natječajne kategorije u svakom gradu su iste.

Ocjenjivački sud usporedit će fotografije svih finalista, u svim gradovima i po završetku posljednjeg foto izazova koji će se održati u sklopu fotografskog festivala “Rovinj Photodays” u lipnju u Rovinju, bit će odabrani pobjednici ove velike akcije.

Izvor:
Foto: Arhiva RT-a

Kultura

Denis Peričić u Karlovcu primio svoju 111. književnu nagradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu na pjesnikov je rođendan, 21. ožujka,
održana svečana dodjela nagrada najboljima na drugom Natječaju „Na tragu pjesnika“,
posvećenom velikom hrvatskom književniku Ivanu Goranu Kovačiću, poginulom u Drugom
svjetskom ratu.

Natječaj je organiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Varaždinski književnik Denis Peričić dobio je drugu nagradu za pjesmu „Što je preostalo“.

Prema procjeni stručnog povjerenstva, u kojem su bili Mojca Rapo Waite, Bruno Vojvodić i
Nataša Vojnović, prvu nagradu osvojio je Tin Fresl iz Jastrebarskog, a treću Jelena Stanojčić
iz Zagreba.

Na prošlogodišnjem, prvom izdanju ovog natječaja, prvu nagradu osvojio je upravo – Denis
Peričić.

– Nakon prve i druge, volio bih iduće godine dobiti i treću nagradu! Pa da kompletiram te
svoje ‘male Gorane’… Naravno, šalim se, ali nimalo se ne šalim kad kažem da svaka nagrada
vezana uz Goranovo ime zauzima posebno mjesto u mom srcu. Organizatorima i stručnom
povjerenstvu upućujem svoju duboku zahvalnost na ovom priznanju – ističe Denis Peričić kojem je ovo već 111. književna nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

Nagrada Porin za zbor Chorus angelicus i Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Glazbena škola u Varaždinu/Facebook

Dodjela 31. po redu glazbene nagrade Porin održana je u subotu, 23. ožujka.

Dvorana u zagrebačkom HoB-u bila je prepuna velikih, dobro poznatih i priznatih imena hrvatske glazbene scene, kao i onih koji „tek kreću“ na svoj glazbeni put. Crvenim tepihom prošetali su nominirani glazbenici zajedno s brojnim poznatim licima koja su se našla na ovogodišnjoj dodjeli u ulozi gostiju ili uručitelja najpoželjnije glazbene statue.

Veliki uspjeh na ovogodišnjem Porinu postigli su Berislav Šipuš i Vojko V sa suradnicima osvojivši po četiri statue Porina. Tri statue Porina pripale su Letu 3 i Tamari Obrovac sa suradnicima, a još jedna posebnost ovogodišnjeg Porina su i čak tri dobitnika u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe.

U kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe su čak tri dobitnika, a u ovoj karegoriji nagrade su otišle i u Varaždin.

Među dobitnicima je Chorus angelicus, Capella Savaria, Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu, Ivana Lazar, sopran; Tia Pikija, sopran; Sonja Runje, alt; Hugo Hymas, kontratenor; Franko Klisović, kontratenor; Emanuel Tomljenović, tenor; Grga Peroš, bariton; Krešimir Stražanac, bas; Zsolt Kalló; umjetnički voditelj; Capelle Savarie; dirigent: Anđelko Igrec, za skladbu „Johann Sebastian Bach: Muka po Mateju BWV 244“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje