Povežite se s nama

Život i društvo

Hrvatski liječnici razvili novu kiruršku tehniku operacije ligamenata koljena

Objavljeno:

- dana

Hrvatski liječnici i profesori s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Saša Janković i doc. dr. sc. Goran Vrgoč napravili su značajan iskorak u liječenju ozljeda sportaša.

Naime, razvili su revolucionarnu kiruršku tehniku koja obuhvaća novi pristup u liječenju prednjih križnih ligamenata i anterolateralnog ligamenta zgloba koljena kojom se postavlja novi standard operativnog liječenja ozljede koljena.

Obavljajući veliki broj operacija sportaša te prateći svjetske trendove u ortopediji, liječnici su došli do razvoja tehnike i novog pristupa rekonstrukcije ligamenta koljena koja je namijenjena mladoj i aktivnoj populaciji.

Upravo je ozljeda prednjih križnih ligamenta jedna od najčešćih ozljeda kod sportaša koja udaljuje sportaša od sportskih borilišta na minimalno sedam do osam mjeseci.

Povratak na isti nivo sportske aktivnosti nakon navedene ozljede je iznimno težak.

– Najteža komplikacija nakon operativnog zahvata rekonstrukcije prednjega križnog ligamenta bila je ponovno puknuće presatka. U mladih i aktivnih sportaša to se javljalo u 20 % slučajeva, tako da smo nastojali poboljšati postojeću tehniku radi smanjenja postotka ponavljanja ozljede. U Francuskoj se pojavila ideja istovremene rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta i ekstraartikularne stabilizacije. Na temelju te ideje razvili smo novu tehniku te smo unatrag tri godine obavili više od 200 operativnih zahvata. Rezultati su ohrabrujući i pokazuju manji broj reruptura presatka primjenom nove tehnike. Dužina oporavka se ne skraćuje primjenom nove tehnike– izjavio je prof. dr. sc. Saša Janković, službeni liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije.

Prednost

Prednost nove kirurške tehnike naših liječnika je u anatomskoj rekonstrukciji ligamenta, uklanjanju rotacijske nestabilnosti koljena, očuvanju koštanog tkiva, mogućnosti prilagođavanja napetosti prednjeg križnog ligamenta, smanjenje reaktivnosti tkiva na osteosintetski materijal i kraće trajanje operativnog zahvata.

Operativni zahvat ima najmanju mogućnost ponovnog puknuća u odnosu na druge operativne tehnike koje se trenutno koriste u svijetu kao metode liječenja ozljede prednjih križnih ligamenta.

Život i društvo

Volonteri GDCK-a Varaždin i studenti sestrinstva pomažu maturantima da sigurno slave svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Varaždin

Gradsko društvo Crvenoga križa Varaždin u suradnji sa studentima sestrinstva Sveučilišta Sjever pomaže varaždinskim maturantima da sigurno slave svoje maturantske dane.

Maturantika je počela 23. i završava 25. svibnja 2022. te tih dana volonteri paze na vesele maturante.

– Tijekom sva tri dana naše ekipe volontera studija sestrinstva i zaposlenika GDCK-a Varaždin su spremne su pružiti prvu pomoć. Bilo je već svakakvih intervencija od ogrebotina, uganutih gležnjeva, dehidracije i slično, a na sve smo spremno odgovorili – rekli su iz GDCK-a Varaždin te dodali: – Maturantima želimo dobar i siguran provod te da znaju da ako nas trebaju – neka samo potraže šator Crvenoga križa!

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Oko 600 varaždinskih maturanata na Kapucinskom trgu plesalo je kadrilu  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivan Agnezović

Nakon što je ovogodišnja generacija maturanata sudjelovala na mimohodu centrom Varaždina na kojem je predstavila svoje kreativne i šarene odore te nakon što su dan proveli u znaku sporta, uslijedio je ples kojim su se oprostili od svojih srednjoškolskih dana.

Varaždinski su maturanti kadrilu pomno uvježbavali proteklih dana, a sve kako bi je izveli danas, 25. svibnja, točno u podne na Kapucinskom trgu u Varaždinu, pred okupljenim prolaznicima te roditeljima i nastavnicima.

Ovaj francuski dvorski ples plesalo je 600-ak maturanata, koji su prije početka plesa otpjevali „Gaudeamus igitur“. Kako je izgledao ples, pogledajte u fotogaleriji.