Povežite se s nama

Život i društvo

Hrvatski župani iz Varaždina poručili da nije isključena online nastava ako se nastavi poskupljenje energenata

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

Varaždinska županija danas je domaćin 63. sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.

Očekivao se dolazak ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, ali on je izostao jer ju u Zagrebu bila sjednica Vlade.

Hrvatski župani razgovarali su o uvođenju eura, decentralizaciji državne imovine, centrima izvrsnosti, ali i višegodišnjem programu katastarskih izmjera građevinskih područja.

Novinari su pitali predsjednika Hrvatske zajednice županija Danijela Marušića, župana Brodsko-posavske županije, i župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka o velikom porastu cijena energenata te režija i mogućnosti prelaska na online nastavu zbog toga.

– Svjedoci smo porasta cijena energenata, kao u zdravstvu tako i u školstvu. Određene cijene energenata porasle su 70 % pa i više. Usmjeravali smo naše institucije da energetski obnove svoje objekte. U mojoj županiji obnovili smo 23 škole i sve bolničke zgrade našeg bolničkog sustava. To se pokazalo ispravnim jer su uštede energije i do 75 %. S naležnim ministrima imat ćemo sastanak o daljim mjerama, o ovoj krizi koja je svjetska. Ideja o online nastavi je vrlo zanimljiva jer smo tijekom koronakrize vidjeli da je školski sustav napravio veliki iskorak i tim ljudima treba čestitati na sposobnosti. Moguće je da se online nastavom riješe određeni problemi. Ideja je zanimljiva i nije nemoguća – rekao je Marušić.

Župan Stričak dodao je da je Varaždinska županija do kraja godine osigurala dovoljno energenata.

– Već početkom godine cijene energenata su rasle. Do kraja godine smo osigurani. Što će biti iduće godine to samo bog zna. Izazova je jako puno; imali smo tuču, pa najveću prometnu nesreću u povijesti, i dalje je puno koronavirusa. Tu smo da odgovorimo na izazove. Mi smo spremni na sve kada se govori o online nastavi, ali zasad je osigurano dovoljno energenata – pojasnio je Stričak.

Život i društvo

Prema trenutnoj prognozi ništa od ozbiljnijeg snijega na varaždinskom području narednih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Meteorolozi već nekoliko dana najavljuju snijeg i za nizinske krajeve Hrvatske.

Ipak, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području past će tek pokoja pahulja i to pomiješana s kišom.

Kiša počinje padati već u srijedu, 30. studenoga, a nastavit će padati i u četvrtak ujutro. Baš tijekom četvrtka malo snijega moglo bi padati uz navedenu kišu.

Sve do nedjelje, 4. prosinca, bit će oblačno te bi svaki dan trebalo padati nešto kiše.

Najviša dnevna temperatura ide do 5 °C, a noću neće pasti ispod 0 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Srednjoškolci i studenti natjecali se na talent showu na njemačkom jeziku u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarska škola Varaždin i Udruga Ekult organizirali su osmi talent show na njemačkom jeziku „Max sucht den Superstar II“ u petak, 25. studenoga, u Koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu.

Na „Maxu” su nastupili srednjoškolci i studenti, čak njih 62-oje u 25 nastupa, svi odlični glazbenici i ljubitelji njemačkog jezika.

– Nakon dvije godine online „Maxa“, ponovno smo organizirali talent show uživo, što nam je svima donijelo toliku radost i sreću da ćemo ovaj „Max“ pamtiti kao iznimno uspješan, pun dobre glazbe i još boljih emocija! – istaknule su ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen i voditeljica Maxteama Melanija Klarić, prof. njemačkog jezika.

– Što nastup na ovom talent showu znači učenicima i njihovim mentorima? Na „Maxu“ se pjeva, pleše, svira i recitira na njemačkom jeziku te mladi mogu pokazati koliko poznaju njemački jezik, kulturu i tradiciju. No, ne samo to. Natjecatelji i njihovi mentori ulažu ogroman trud kako bi pjesma koja u izvornom obliku često nije na njemačkom jeziku, zvučala dobro i „njemački“, a to nije jednostavna vježba – rekli su organizatori i dodali da tim više nastup na „Maxu“ postaje prihvaćen izazov, a uspjeh se udvostručuje kad se dvoranom prolomi pljesak.

Osim toga, mladi na „Maxu“ upoznaju nove ljude, prijatelje iz gotovo čitave Hrvatske, stječu znanja, prijateljstva i sjećanja za cijeli život te pune i obogaćuju svoj kulturni kovčežić za život, a svaki javni nastup pomaže im u izgradnji samopouzdanja, što je u mladoj dobi posebno važno, ističu organizatori.

Pobjednici ovogodišnjeg Maxa su:

1. mjesto Srednja škola Krapina:

  Saša Vidović, Karla Kunštek

  Mentorica: Jasna Sutlović – Pogačić

2. mjesto Srednja škola Zlatar

   Ana Šimunić, Petra Šimuni

   Mentorica: Melani Brezak

3. mjesto Turističko-ugostiteljska škola Šibenik

    Dorian Zovke, Maša Jakelić, Dario Morić, Lana Kursar, Daniel Jurić, Zara Perkov

    Mentorica: Danijela Badžim

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje