Povežite se s nama

U fokusu

Hrvatskoj prijete sankcije zbog otpada, a još se ne zna je li gradnja centra Piškornica isplativa

Objavljeno:

- dana

ZA ŠEST ŽUPANIJA?

Za Centar za gospodarenje otpadom Piškornica trenutno se izrađuje studija izvedivosti, koja će pokazati hoće li takav sustav biti financijski, ekonomski i ekološki održiv, ali i koja su najbolja tehnološka rješenja, izvijestili su iz Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Iz toga je jasno da je i dalje neizvjesno kada će početi gradnja centra u kojem bi se trebao zbrinjavati i komunalni otpad iz Varaždinske županije.

Osim iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije, u Piškornicu bi se dovozio i otpad iz Bjelovarsko-bilogorske te Virovitičko-podravske županije.

Višemilijunski penali

Pripajanje tih dviju županija Centru Piškornica je s Europskom komisijom usuglašeno 20. travnja.

–  Studija izvedivosti će pokazati je li Centar za gospodarenje otpadom Piškornica optimalno rješenje za svih šest županija ili je potrebno razmotriti gradnju dodatnog centra. Bitno je imati u vidu da Europska komisija nije sklona financirati postrojenja manjeg kapaciteta za koja je teško dokazati financijsku održivost – napomenuli su iz Ministarstva zaštite okoliša.

Time su reagirali na tvrdnje da trenutno važeći Plan gospodarenja otpadom predviđa izgradnju prevelikih centara za gospodarenje otpadom, koji neće imati dovoljno sirovine koju će prerađivati, što će rezultirati plaćanjem višemilijunskih penala.

Iz Ministarstva su podsjetili da se Hrvatska u pregovorima s Europskom komisijom obvezala da se neobrađeni komunalni otpad prestati odlagati na odlagališta do kraja 2018.

– Sve su županije, prema Planu gospodarenja otpadom RH za razdoblje od 2007. do 2015. iz 2007., trebale završiti svoje centre do 2012. Od planiranih 13 centara, u Hrvatskoj su izgrađena samo dva, od kojih je jedan u punoj funkciji, a drugi u probnom radu. Krajnji rok za zatvaranje odlagališta neumitno se približio, a njime i sankcije koje prijete Hrvatskoj – istaknuli su iz Ministarstva. 

Izvor:
Foto: mzoip.hr

U fokusu

Pregovori završili: 30 milijuna kuna uštede na zakupu Arene Varaždin do isteka JPP-a 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak gradonačelnika Neven Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića s Christianom Schrödlom, članom uprave Max Bögl – Tehnobeton d.o.o.

Tema sastanka bila je realizacija aneksa Ugovora o Javno-privatnom partnerstvu (JPP) tj. smanjenje zakupnine za Gradsku sportsku dvoranu Arenu Varaždin.

-Uz smanjenje zakupnine koje je stupilo na snagu s računom za srpanj 2022. razgovaralo se i o modelu ulaganja u dva preostala prazna prostora u Areni Varaždin kako bi se i oni priveli svrsi te o aktualnoj energetskoj krizi i mogućnostima zajedničkog ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu Arene kao i o mogućnosti izgradnje toplovoda od energane koja se nalazi u blizini. S obzirom na pravnu kompleksnost JPP-a te mogućnosti će provjeriti pravne službe svih partnera u JPP-u  – javljaju iz Grada Varaždina.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je dobru suradnju između Grada i Upravitelja Arene Varaždin te  da, za razliku od nekih drugih dvorana izgrađenih po JPP modelu, Arena Varaždin posluje pozitivno zahvaljujući dobrom upravljanju njemačkog partnera Max Bögl – Tehnobeton d.o.o. i njihovog upravitelja Nevena Buljana.

Christian Schrödl je također izrazio zadovoljstvo suradnjom i ocijenio da je došlo do značajnog poboljšanja u komunikaciji s gradskom upravom te da se radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

-S druge strane, važno je naglasiti da je ova gradska uprava je napravila ono što su propustile prethodne gradske uprave – mirno je riješila jednostrani prekid plaćanja najma  i u isto vrijeme pokrenula i dovršila pregovore o smanjenju najamnine uslijed ukidanja određenih standarda kvalitete dogovorenih početnim ugovorom iz 2007. Time je mjesečno uštedjela gradskom i državnom proračunu 246.656,24 kn što u slijedećih 10 godina do kraja Ugovora znači uštedu od minimalno 29.598.748,80 kn milijuna kuna – ističu u Gradu.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje