Povežite se s nama

U fokusu

Hrvatskoj prijete sankcije zbog otpada, a još se ne zna je li gradnja centra Piškornica isplativa

Objavljeno:

- dana

ZA ŠEST ŽUPANIJA?

Za Centar za gospodarenje otpadom Piškornica trenutno se izrađuje studija izvedivosti, koja će pokazati hoće li takav sustav biti financijski, ekonomski i ekološki održiv, ali i koja su najbolja tehnološka rješenja, izvijestili su iz Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Iz toga je jasno da je i dalje neizvjesno kada će početi gradnja centra u kojem bi se trebao zbrinjavati i komunalni otpad iz Varaždinske županije.

Osim iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije, u Piškornicu bi se dovozio i otpad iz Bjelovarsko-bilogorske te Virovitičko-podravske županije.

Višemilijunski penali

Pripajanje tih dviju županija Centru Piškornica je s Europskom komisijom usuglašeno 20. travnja.

–  Studija izvedivosti će pokazati je li Centar za gospodarenje otpadom Piškornica optimalno rješenje za svih šest županija ili je potrebno razmotriti gradnju dodatnog centra. Bitno je imati u vidu da Europska komisija nije sklona financirati postrojenja manjeg kapaciteta za koja je teško dokazati financijsku održivost – napomenuli su iz Ministarstva zaštite okoliša.

Time su reagirali na tvrdnje da trenutno važeći Plan gospodarenja otpadom predviđa izgradnju prevelikih centara za gospodarenje otpadom, koji neće imati dovoljno sirovine koju će prerađivati, što će rezultirati plaćanjem višemilijunskih penala.

Iz Ministarstva su podsjetili da se Hrvatska u pregovorima s Europskom komisijom obvezala da se neobrađeni komunalni otpad prestati odlagati na odlagališta do kraja 2018.

– Sve su županije, prema Planu gospodarenja otpadom RH za razdoblje od 2007. do 2015. iz 2007., trebale završiti svoje centre do 2012. Od planiranih 13 centara, u Hrvatskoj su izgrađena samo dva, od kojih je jedan u punoj funkciji, a drugi u probnom radu. Krajnji rok za zatvaranje odlagališta neumitno se približio, a njime i sankcije koje prijete Hrvatskoj – istaknuli su iz Ministarstva. 

Izvor:
Foto: mzoip.hr

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje