Povežite se s nama

Međimurje

Hrvatskom sjeveru više od 15 milijardi kuna, Međimurju samo za obrazovanje stiže 465 milijuna

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održane u srijedu, 15. prosinca, usvojen je zaključak o prihvaćanju Nacrta razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske. Slično kao u slučaju Slavonije, Baranje i Srijema, pet županija sjeverozapadne Hrvatske, odnosno, Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županije imat će na raspolaganju 15,12 milijardi kuna kojim će se financirati ukupno 38 razvojnih projekata.

Od toga na šest velikih zajedničkih infrastrukturnih projekata odnosi se iznos od 9,17 milijardi kuna. Za Međimursku županiju svakako je najvažniji takav projekt izgradnja brze željezničke pruge Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Krapina – Zabok – Zagreb za što je predviđen iznos od 1,5 milijardi kuna dok je za izgradnju čvora Turčišće sa spojnom cestom prema mostu na Muri osigurano 393 milijuna kuna.

Ukupno je za razvojne projekte u Međimurskoj županiji predviđeno 816,3 milijuna kuna. Najviše tog novac otići će na projekte vezane uz obrazovanje. Tako je za gradnju Centra znanja Čakovec predviđeno 288,35 milijuna kuna. Radit će se rekonstrukcija i dogradnja Srednje škole Prelog vrijedna 75,5 milijuna. Razvojnim sporazumom predviđena je i izgradnja osnovne škole u Nedelišću (50 milijuna kuna) kao i nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec (51 milijuna kuna)

Od ostalih projekata će se sa 117 milijuna kuna financirati projekt Revitalizacije međimurskih dvoraca, za poboljšanje infrastrukture Županijske bolnice Čakovec predviđeno je 184,45 milijuna kuna, dok će se gradnja velikog Regionalnog distributivnog centra Međimurske županije za poljoprivredne proizvode financirati s 50 milijuna kuna.

– Moram istaknuti veliko zadovoljstvo prihvaćanjem Nacrta razvojnog sporazuma. Riječ je o velikoj pobjedi za cijeli sjever Hrvatske, a posebno za Međimurje, kojem će osiguranje sredstava za navedene projekte biti od neizmjerne važnosti te poticaj za još veći i brži razvoj – istaknuo je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, ujedno i predsjednik HDZ-a Međimurske županije Darko Horvat.

Potpis samog sporazuma očekuje se 27. prosinca u Varaždinu, a sredstva razvojnog sporazuma bit će na raspolaganju županijama već početkom sljedeće godine.

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici OV-a Male Subotice Pečat Općine SRD-u “Šaran”, Udruzi žena Palovec i KUU-u “Zvon”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: MŽ

U Domu kulture Mala Subotica u petak, 1. srpnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine, koji se obilježavaju bogatim programom.

Okupljene su na sjednici pozdravili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić, koji su svojim govorima obuhvatili projekte, događaje i uspjehe općine tijekom proteklih godinu dana.

Kvaliteta života

Prošla, 2021. godina, u Općini Mala Subotica ostat će upamćena po intenzivnijem broju investicija kojima je krajnji cilj ulaganje u kvalitetu života, povećanje proizvodnih kapaciteta te potpora poljoprivrednicima i udrugama civilnog društva.

Sjednici su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici susjednih općina, predstavnici političkoga, društvenog i gospodarskog života Međimurja te mnogi mještani.

Recitacijama i glazbenim nastupom sjednicu su obogatili Puhački orkestar Općine Mala Subotica, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica Greta Zamuda koja je pod mentorstvom Ljiljane Rinkovec sudjelovala na Županijskoj i Državnoj smotri LiDraNo 2022. u kategoriji literarnoga stvaralaštva sa svojom pjesmom “Pes Campi”, recitacijama učenici Sara Žulić i Leo Marčec, kao i Mažoretkinje Male Subotice.

Nagrade i zahvalnice

Nagrade su uručene Aidi Trstenjak, Lovri Farkaš, Eliju Hrgoviću, Štefanu Granatiru, Marti Žulić, Viktoriji Rebernik, Severini Lajtman, Karli Grašić, Doroteji Cerovec, Klari Grašić, Dariji Cirkvenčić, Heleni Hlišć, Eleni Hajdarović, Eduardu Ciglaru, Martinu Lajtmanu i Dragutinu Srncu.

Pečat Općine Mala Subotica primili su Sportsko-ribolovno društvo “Šaran” Mala Subotica, Udruga žena Palovec i KUU “Zvon” Mala Subotica, svi povodom 25 godina uspješnog djelovanja.

Zahvalnice su dodijeljene: Franji Dodleku iz Držimurca, Auto otpadu “Grandy”, Cerzalu d.o.o., Steelplastu d.o.o., Promessu d.o.o., članovima DVD-a Mala Suboticu Mladenu Horvatu, Kristijanu Križaiću, Karlu Balentu, Marijanu Horvatu i Simonu Kapelariju, članovima DVD-a Sveti Križ Aleksandru Horvatu i Robertu Novaku te članovima DVD-a Držimurec-Strelec Filipu Horvatu i Nevenu Šafariću.

Nastavite čitati

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje