Povežite se s nama

Život i društvo

Hrvoje Kovač u Portugalu predstavio lepoglavski rad s mladima

Objavljeno:

- dana

Portimão, grad na jugu Portugala, proteklog je tjedna, od 26. do 29. listopada, bio domaćin međunarodne konferencije „Democracy Reloading“.

Među stotinjak prisutnih praktičara rada s mladima, aktivista, volontera, znanstvenika, stručnjaka i političara bio je i predsjednik lepoglavskog Gradskog vijeća, inače član i predstavnik hrvatskog tima na projektu, Hrvoje Kovač koji je na jednom panelu konferencije govorio o radu s mladima iz perspektive Lepoglave, ali i Republike Hrvatske.

– „Democracy Reloading“ dugoročni je projekt u formi strateškog partnerstva financiran iz programa Erasmus+ u kojem sudjeluje čak 17 nacionalnih agencija koje provode aktivnosti ovog najvećeg programa za projekte mladih u Europi. Sa svima njima smo protekle tri godine radili na inovativnim modelima i alatima koje jedinice lokalne i regionalne vlasti mogu koristiti kako bi uključile mlade u procese donošenja odluka. Iznimno mi je drago što su naša iskustva iz Lepoglave prepoznata od strane državne Agencije za mobilnost i programe Europske unije kao relevantna referentna točka zbog koje smo dio nacionalnog tima koji je radio na ovom projektu – kazao je Kovač.

Dodaje kako je jedan od tih alata, kreiran za vrijeme implementacije projekta od sada dostupan i online, čijim korištenjem mladi, ali i službenici gradova i općina mogu istražiti, kako vlastitu spremnost za rad s mladima tako i primjere dobre prakse koji će im pomoći u kreiranju dobrih javnih politika za mlade.

– Taj se online alat temelji na skupu od 24 kompetencije za koje smatramo da su potrebne lokalnim ili regionalnim vlastima za dizajniranje, provedbu i evaluaciju uspješnih struktura i koncepata sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka – kaže Kovač i poziva zainteresirane da pogledaju, istraže i koriste spomenuti alat (toolkit) koji je dostupan na ovom linku: https://democracy-reloading.eu/

Konferencija, iako u hibridnom obliku, jer je dio sudionika bio prisutan online, kroz brojne je praktične primjere približila ulogu gradova i općina u razvoju lokalne demokracije kroz sudjelovanje mladih u donošenju odluka. Tom je prilikom naglašena važnost poboljšavanja relevantnih kompetencija gradova i općina kroz razmjenu praksi, znanja i vještina s drugima iz Europe jer je sudjelovanje mladih, ali prvenstveno svih građana neophodno za normalan i inkluzivan razvoj lokalnih zajednica.

Život i društvo

Veleposlanik Države Izrael posjetio i razgledao Prvu gimnaziju Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ilan Mor danas je, 26. siječnja, posjetio i razgledao Prvu gimnaziju Varaždin.

Učenicima je održao predavanje o tragičnom stradavanju šest milijuna Židova od 1933. godine do kraja Drugog svjetskog rata.

– Drago mi što sam ponovno ovdje u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, koji su doista posebni među hrvatskim gradovima i županijama. Zadovoljstvo je bilo razgledati Prvu gimnaziju Varaždin, školu koja spaja znanost i kulturu, a raspolaže opremom koja je impresivna te vjerujem da ćemo pokrenuti suradnju izraelskih škola s vašom i drugim školama iz Varaždinske županije. Za židovsku zajednicu je 27. siječnja poseban dan, koji su Ujedinjeni narodi donošenjem rezolucije proglasili Međunarodnim danom sjećanja na sve žrtve holokausta. Toga dana je Crvena armija oslobodila logor smrti Auschwitz. U povijesti su, nažalost, postojali genocidi, no ono što se dogodilo židovskom narodu je jedinstveno. „Šoa“ je hebrejski izraz za holokaust i označava katastrofu, a to je riječ koja najbolje opisuje što je zadesilo šest milijuna Židova – rekao je Nj. E. g. Ilan Mor na početku svojega predavanja.

Pripadnici židovskog naroda pretrpjeli su strašno nasilje, nažalost i ovdje u Varaždinu, podsjetila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– U srpnju 1941. godine iz Varaždina su u svega nekoliko dana odvedeni gotovo svi Židovi. Taj tragičan događaj nam je podsjetnik da se moramo suprotstaviti svakom obliku diskriminacije i isključivosti. Posebno je važno obrazovati mlade i govoriti im o Holokaustu i svim drugim tragičnim povijesnim događajima. Zato je ovo predavanje koje je Nj. E.  Ilan Mor održao gimnazijalcima važan doprinos u prenošenju znanja mladima i podizanju svijesti koliko je važno poštovati različitosti i živjeti u međusobnom razumijevanju. Tolerancija, jednakost i sloboda nemaju i ne smiju imati alternativu – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Nj.E. Ilan Mor razgledao je suvremene kabinete Prve gimnazije, laboratorij za molekularnu biologiju i Hololab – laboratorij za izradu holograma. Riječ je o najmodernijim kabinetima  kakve nema nijedna škola u Hrvatskoj, a u koje je Varaždinska županija kao osnivač škole prošle godine uložila 1,2 milijuna kuna.

Veleposlanik je ujedno imao priliku čuti sve što Prva gimnazija Varaždin, ali i Centri izvrsnosti Varaždinske županije poduzimaju za kvalitetno obrazovanje učenika budući da je Izrael poznat po svojem programu prepoznavanja i razvoja rada s darovitim učenicima.

– Čast nam je bila ugostiti uglednog gosta, a osobito uoči Dana sjećanja na žrtve holokausta, velike tragedije. Također nam je drago što su naši učenici imali priliku čuti njegovo predavanje i tako se dodatno educirati o svemu što se događalo u to vrijeme. Naša škola je uz podršku Varaždinske županije ove godine prvi put organizirala Festival ljudskih prava, za koji želimo da postane tradicija i doprinos građanskom odgoju i obrazovanju učenika, s čim smo također upoznali Veleposlanika. U svemu tome vidim priliku za suradnju na obrazovnom planu, tim više što Izrael veliku pažnju posvećuje darovitim učenicima – rekla je ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić.

Uz učenike i djelatnike Prve gimnazije Varaždin, predavanju je prisustvovao i Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Udruga žena Preslica u Sračincu uči heklanju žene i muškarce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga žena Preslica iz Sračinca aktivna je cijelu godinu, od organizacije mnogobrojnih događanja, do rada s djecom i mladima na očuvanju tradicije.

Svoje aktivnosti provode u Općini Sračinec, ali i putuju kao gosti diljem naše zemlje.

– U našim prostorijama u podrumu općinske zgrade nedavno smo održali radionicu heklanja. Cilj radionice bio je omogućiti našim mještanima da savladaju ovu tradicijsku vještinu koja se generacijama prenosi od baka i majki na unuke i djecu. Za ovu godinu planiramo više sličnih aktivnosti koje ćemo najaviti, pa unaprijed pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže – rekla je predsjednica Udruge žena Preslica Stanka Miko.

Iako je heklanje tradicionalno ženska aktivnost, radionici se pridružilo i nekoliko muškaraca, među kojima je bio i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje