Povežite se s nama

Kultura

HSK poziva na online glazbeni seminar sa sopranisticom Martinom Burger

Objavljeno:

- dana

Hrvatski sabor kulture poziva Vas na prvi ONLINE GLAZBENI SEMINAR “Vokalna tehnika u uvjetima socijalne distance” koji su u suradnji s voditeljicom Martinom Burger osmislili u skladu s trenutnom situacijom i pandemijom koronavirusa koja nas je sve zatekla i onemogućila planiranu realizaciju brojnih kulturnih aktivnosti i događanja.

– Slovenska sopranistica i vokalna pedagoginja Martina Burger, nastavno na prošlogodišnji uspjeh seminara za zborovođe i pjevače u Rijeci, i ove nam se godine pridružila u osmišljavanju programa edukacije na temu vokalne tehnike, koji će biti posebno posvećen uvjetima rada u vrijeme socijalne distance.

U nastavku pročitajte program i način realizacije našeg online seminara koji se odvija uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu.
Prijave su otvorene za sve zainteresirane – poručuju iz Hrvatskoga sabora kulture.

PROGRAM ONLINE SEMINARA „VOKALNA TEHNIKA U UVJETIMA SOCIJALNE DISTANCE“

Seminar je koncipiran kao vokalna radionica koja će biti održana u 4 dijela od 8. do 11. svibnja 2020. godine. Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi voditeljica Martina Burger i moderatorica webinara Srđana Vrsalović, stručna suradnica HSK-a.

Sudionici seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a seminar će obuhvatiti: predavanja
voditeljice, video snimke i online prezentaciju vokalnih vježbi, samostalan i zajednički rad
polaznika i voditeljice uzsavjete za usavršavanje vokalne tehnike te individualne konzultacije.

SVRHA SEMINARA:

  • Razvoj glasa i aktiviranje govornog aparata kao načina umjetničkog i osobnog izražavanja
  • Njegovanje glasa i upoznavanje s različitim mogućnostima njegove uporabe

CILJEVI:

  • učenje i ovladavanje vokalnim organom i njegovim svojstvima
  • odnos glasa i ljudskog tijela kao instrumenta
  • svijest pojedinca o razvoju te njegovanju vlastitog glasa i odgovornosti prema njemu

OPIS SEMINARA:

Dobra priprema zborovođe potrebna je da razvijanje vokalne tehnike dobije smisao i relevantnost. Uobičajen pristup radu s glasom, u smislu vokalne tehnike, djeluje samo na tehnički aspekt glasa. Budući da je glas dio šireg instrumenta – cijelog tijela, koje uključuje našu osobnost i emocionalna stanja, logično je pristupiti temi glasa s ovog šireg aspekta. Različitim metodama za opuštanje te aktiviranje vokalnog aparata, tjelesnim, govornim i vježbama disanja te drugim tehnikama razumijevanja i širenja glasa, prilagođenim pjevačima i stilskom razdoblju kompozicija, ovim seminarom ćemo pružiti drugačije
cjelokupno iskustvo.

1. DAN: petak, 8. svibnja, 18:00 – 20:15
– rad zbora u promijenjenim uvjetima rada
– upoznavanje s osnovama fiziologije pjevačkog ustroja
– vježbe za opuštanje, disanje, rezonanciju, povećavanje volumena glasa i stabilizaciju glasa
– prepoznavanje najčešćih grešaka kod pjevača
– praktičan rad s polaznicima
– pitanja i odgovori

2. DAN: subota, 9. svibnja, 18:00 – 20:15
– ciljano upjevavanje s naglaskom na rješavanju vokalno-tehničkih problema u zadanim primjerima
iz literature (izvođenje različitih intervalskih skokova, povezivanje i izjednačavanje vokala, dikcija, dinamika, melizme, koloratura, legato)
– praktičan rad s polaznicima
– pitanja i odgovori

Napomena: Na kraju 2. dana polaznici će biti zamoljeni da po želji snime video snimke vlastitih izvedbi odabranog glazbenog primjera i pošalju ih na mail [email protected] najkasnije do nedjelje, 10. svibnja, u 12 sati kako bi ih voditeljica mogla analizirati.

3. DAN: nedjelja, 10. svibnja, 18:00 – 20:15
– fraziranje unutar različitih glazbenih stilova i oblikovanje zborskoga zvuka
– praktičan rad na zadanim primjerima iz literature
– pitanja i odgovori te analiza

4. DAN: ponedjeljak, 11. svibnja, 18:00 – 20:15
– individualne konzultacije polaznika s voditeljicom prema prijavama polaznika

NAPOMENE:

Seminar je namijenjen svim zborovođama kao i zainteresiranim pjevačima, bez obzira na
količinu prethodnog iskustva. Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti elektroničke potvrde o sudjelovanju na seminaru. Polaznicima će nakon prijave za seminar biti poslani glazbeni primjeri s kojima su se dužni upoznati prije početka seminara.

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE SEMINARA

Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije (https://zoom.us).
Za prijavu je potrebno najkasnije do 6. svibnja putem računala ispuniti „Prijavnicu za seminar“ klikom na poveznicu.

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa
svim informacijama i poveznicom za pristup seminaru.

Za sudjelovanje na seminaru, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.

Svim prijavljenim sudionicima bit će omogućena tehnička pomoć za uspješno pridruživanje i praćenje online radionice. HSK stručna služba bit će dostupna sat vremena prije početka
održavanja seminara na poveznici za pridruživanje navedenoj u potvrdi registracije ili pozivom na broj 095/462-1737 (Srđana Vrsalović), 099/455-6879 (dr. sc. Dražen Jelavić).

Pozivnica

PRIJAVE

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN, dok za ostale zainteresirane sudionike kotizacija iznosi 250 kn. Sudionici Seminara koji nisu članovi Hrvatskog sabora kulture dužni su najkasnije do 7. svibnja uplatiti kotizaciju.

Podaci za uplatu kotizacije (Prilikom plaćanja kotizacije, molimo da unutar rubrika uplate
navedete sljedeće podatke):

  • Uplatitelj: Navedite puni naziv Zbora ili vokalnog sastava čiji ste predstavnik te ime i prezime polaznika Seminara
  • Poziv na broj: 04-0675-20
  • Svrha doznake: Webinar za zborske dirigente i pjevače – 2020.
  • Podaci o primatelju uplate: Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181, broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka).

Potvrdu o uplati potrebno je poslati e-mailom na adresu [email protected]

Napomena: U slučaju da polaznik ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja seminara.

O VODITELJICI

Sopranistica Martina Burger godine 2011. završila je studij pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu red. prof. art. Vlatke Oršanić. Izuzetno je bila uspješna na međunarodnim i nacionalnim pjevačkim natjecanjima te se usavršavala na brojnim međunarodnim pjevačkim seminarima za klasično i barokno pjevanje. Godine 2010. dobila je i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Njezinu uspješnu pjevačku karijeru oblikovale su mnoge domaće i međunarodne suradnje te operski i koncertni nastupi. Predstavila se u 22 operne uloge (Pamina i Kraljica noći u Čarobnoj fruli, Adina, Lauretta, Eurydice u Offenbachovom Orfeju u paklu, Minka, Frasquite, Belinda, Madame Herz …),
a u ovoj sezoni u SNG “Opera in balet Ljubljana” nastupa u ulozi Micaële (Bizet) i Clorinde (Rossini).

Martina Burger

Martina Burger također posjeduje opsežne pedagoške vještine: surađivala je s Ljubljanskom vokalnom akademijom, vodila radionicu vokalne tehnike na Pekinškom glazbenom konzervatoriju (Kina), na Međunarodnom festivalu zborova Europa Cantat u Pečuhu (Mađarska), te na seminaru vokalne tehnike u Rijeci ( Hrvatska). Važan dio njezinog pedagoškog rada je suradnja s Associazione Laes ed Estro Armonico (Salerno) i Glazbenom maticom u Trstu. Redovito surađuje s Javnim skladom Republike Slovenije na području vokalne glazbe, osobito na području vokalnog obrazovanja zborovođa i zborskih pjevača. Osim obrazovanja raznih međunarodnih i domaćih zborova, niz godina predaje i solo pjevanje, odgajajući nove mlade talente. Od 2018. dio je SKUM projekta
“Univerze na Primorskem” koji se bavi razvojem komunikacijskih vještina kroz kulturno i umjetničko obrazovanje. Njezin je rad vezan kako za vokalnu tehniku, tako i za razvoj glasa djece u vrtićima i školama, obuku odgajatelja i stvaranje novih pedagoških pristupa. Asistent je i na Pedagoškom fakultetu u Mariboru, gdje predaje vokalnu tehniku na području Glazbene pedagogije. Više info o voditeljici pronađite na stranici.

Za sve dodatne informacije o online seminaru i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Srđanu Vrsalović, stručnu suradnicu za glazbenu kulturu, putem e-maila na [email protected] ili telefonom na 095/462-1737.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU otvorenje izložbe „Nastajanje u nestajanju“ Dražena Eisenbeissera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 9. ožujka, u Kuli stražarnici održat će se otvorenje izložbe Dražena Eisenbeissera pod nazivom „Nastajanje u nestajanju“.

Zbog epidemiološke situacije neće biti službenog otvorenja, ali autor će za eventualne upite biti u Galeriji HDLU u utorak od 17 sati i 30 minuta.

Izložba ostaje otvorena do 23. ožujka.

Osvrt na izložbu „Nastajanje u nestajanju“ Tanje Špoljar

Ima nečeg mističnog i zavodljivog u slikama Dražena Eisenbeissera: prostorima bez ljudi, života u tragovima, prizorima ruševina, prozora, vrata, krovova, gradskih veduta kojima je godinama posvećen. U ovoj seriji odlazi još dalje, svoj pogled okreće prirodi, i to jednom motivu, jednom drvetu: dravskoj vrbi opsekači. Na prvi pogled, riječ je o vjernim prikazima koji teže iskazati činjenično stanje i nastaju kao prijenos viđenog, i fotografijom zabilježenog, na papir. Uvijek u istom tonu sepije, tehnikom krede na papiru, vrbe stoje pred nama, točno onakve kakve jesu, bez prevelikog uplitanja autora i želje da ih slikarski rastvori ili kroz njih iskaže svoje stanje u trenutku slikanja. No sve je to varka jer one govore i o tome: osjećamo trenutak autorova pogleda i poteza, tišinu tog događaja. Dugogodišnja posvećenost ovom motivu i tehnici otkrivaju nam autorovu sklonost jednoj vrsti meditativnog istraživanja, kontemplaciji ljepote, mantranju energije koja se nalazi u srži svega fizičkog, tvarnog. Kao da vježba balans i strpljivost, njegove su vrbe spoj tišine i jeke, svijetla i tame, gustoće i praznine, ljepote i propadanja. Kontrast zemljane boje sepija krede i čestog motiva snijega dodatno naglašava sve prethodno spomenute dualnosti. U prirodi sve pulsira i vibrira, a tehnika kojom Dražen slika idealna je da uhvati i zabilježi to: kratki, spiralni potezi kredom stvaraju beskonačne mreže isprepletenih linija koje nam na kraju otkrivaju motiv. Zavisno koliko je mreža gusta, toliko svjetla propušta na papir, a tu mrežu kontrolira autorova ruka. Nikad nije riječ samo o dekorativnom prikazu, već o pažljivom istraživanju forme kroz bezbrojne zapletene linije koje na kraju tvore cjelinu. Ako se približimo, osjećamo pulsiranje i vibriranje te mreže, a kada se udaljimo dobivamo dojam tišine, fiksiranosti trenutka, momenta zabilježenog u vremenu, gotovo kao da je riječ o starinskoj tehnici sepija fotografije. No je li autorova želja zabilježiti faktično stanje, vrbu onakvu kakva jest ili ga ipak zanima nešto što je iza te mreže poteza, što je iza forme?

Fascinacija ljepotom vidljivom u životnim mijenama i ciklusima, onom vrstom koja je prisutna i u propadanju, koju ne vidi svatko, proizašla je iz autorovog načina promišljanja života. Činjenica da odabire baš motiv vrbe da bi to iskazao i nije začudna. Predanost motivu drveta i prirode spoj je fascinacije njihovom ljepotom – vizualnog i onoga što predstavljaju – simbolike. Drvo i drveće u svim je kulturama igralo važnu ulogu i bilo je manifestacija svetog, veza između neba i zemlje, a simboliziralo je i kozmos…

… Motiv vrbe sinteza je autorove sposobnosti da u svemu vidi ljepotu te metafizičke i transcendentalne dimenzije njegova slikarstva. Nije slučajno da autor odabire vrbe opsekače, drvo kojem čovjek sječe mlade grane no ona ih ponovno tjera, drvo koje Drava premješta, no ono se neumorno hvata za sprudove. Drvo koje truli iznutra, no opstaje. Ono zasigurno nije najljepše drvo koje viđamo u Podravini, no upravo je zato i privuklo autora. Priroda u kojoj se ogledaju mijene, i one godišnjih doba, i one života i smrti, jasan je izraz ljepote i duhovnog koji zanima autora…

… Cjelokupni opus Dražena Eisenbeissera, kao i ova serija, ne želi biti doslovan prijevod njegove životne filozofije u likovni jezik. I ide dalje od puke simbolike jer priča u onim tišinama, prazninama, točkama gdje se energije u slici spajaju. Energije koje su uvijek potpuno suprotne pa stvaraju naboj između zanosa i smirenosti, tišine i pulsiranja. Kore drveta i snijega. A sam autor kaže da je ova vrsta sepija krede najbolja za slikanje onog sto nestaje i što postaje zemlja (sa zemljom slikaš zemlju).

Slike su ovdje da bi pokazale ljepotu i prolaznost. Vrijeme, ali kao put u vječnost. Slike koje su ovdje govore tišinom i svojim prazninama. Moć tišine i praznina, nastajanja u nestajanju.

O autoru Draženu Eisenbeisseru

Dražen Eisenbeisser rođen je 1957. u Koprivnici.

Samouki je umjetnik. Njegovu prirodnu nadarenost usmjerili su njegovi slikarski mentori – akademski slikari iz Koprivnice (Romano Baričević, Željko Mucko), a posebice mu je poticajan bio profesor Zlatko Kauzlarić – Atač.

Do sada je imao 30 samostalnih izložbi te više od 40 grupnih izložbi. Godine 2017. izlaže u Londonu u svjetski poznatoj „Mall Galleries/Federation of British Artists“ gdje postiže izuzetno veliki uspjeh (izložbena komisija jednoglasno je odlučila izložiti radove Dražena Eisenbeissera, a izabran je između četiritisuće kandidata), te je pozvan da za dvije godine dođe izložiti nove radove.

Član je HDLU Varaždin i Atelieri Koprivnica. Živi i radi u Koprivnici.

Nastavite čitati

Kultura

III. Susret duhovnoga dječjeg stvaralaštva Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec: natječaj “Cvjetići svetog Antuna”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa svetog Antuna Padovanskog Čakovec raspisuje natječaj III. Susreta duhovnog dječjeg stvaralaštva “Cvjetići svetog Antuna”.

Tema natječaja je „Blagdan sv. Antuna Padovanskog u mojoj obitelji“. Na natječaj se mogu poslati dječji literarni i likovni radovi djece predškolske dobi te radovi učenika osnovne škole uz tematiku: proštenje sv. Antuna Padovanskog, zajedništvo u obitelji, molitva, vjera, šetnja, igra… Literarni radovi mogu biti pisani standardnim hrvatskim jezikom ili hrvatskim narječjima u obliku pjesme, molitve ili kratke priče, a likovni u tehnikama: pastel, gvaš, tempera ili kombinirana tehnika (pastel +akvarel).

Poticaj na stvaranje

– Pozivamo vjeroučiteljice i vjeroučitelje da u okviru vjeronaučne nastave potaknu vjeroučenike na izradu literarnih i likovnih radova. Isto tako, pozvani su svi učitelji i učiteljice, kao i drugi nastavnici i profesori (posebno hrvatskoga jezika i likovne kulture) da se uključe u ovaj natječaj i animiraju učenike u izradi radova. Svaki rad treba imati: naslov, ime i prezime djeteta ili učenika, ime mentora, vrtićku skupinu ili razred, ime i prezime barem jednog roditelja i broj mobitela barem jednog roditelja. Za likovni rad potrebno je navesti i tehniku. Sve radove ocijenit će povjerenstvo, a svi sudionici dobivaju zahvalnice za sudjelovanje. Nagrađujemo tri najbolja likovna rada za predškolski uzrast, tri najbolja literarna i likovna rada od 1. do 4. razreda, tri najbolja literarna i likovna rada od 5. do 8. razreda.

Natječaj je otvoren od 17. veljače, odnosno početka korizme. Svi radovi moraju biti poslani do 1. lipnja 2021. na adresu: Župa svetog Antuna Padovanskog, Trg svetoga Antuna Padovanskog 1, 40.000 Čakovec ili elektroničkom poštom na adresu [email protected] s naznakom za natječaj „Cvjetići sv. Antuna“. Rezultate natječaja objavit ćemo na Facebook i web stranici Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec (www.zupa-cakovec-jug.com) i u župnom listu “Zvona” – kažu iz Župe svetog Antuna Padovanskog.

Dodjela nagrada

Svečana dodjela nagrada i priznanja bit će organizirana u nedjelju, 13. lipnja 2021. godine u 17 sati u Župi svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu. Svaki rad mora imati potpisanu izjavu roditelja o davanju suglasnosti za prikupljanje, obradu i objavu osobnih podataka u svrhu sudjelovanja na natječaju. Suglasnost je dostupna ovdje.

Nastavite čitati