Hrvatski sabor kulture poziva Vas na prvi ONLINE GLAZBENI SEMINAR “Vokalna tehnika u uvjetima socijalne distance” koji su u suradnji s voditeljicom Martinom Burger osmislili u skladu s trenutnom situacijom i pandemijom koronavirusa koja nas je sve zatekla i onemogućila planiranu realizaciju brojnih kulturnih aktivnosti i događanja.

– Slovenska sopranistica i vokalna pedagoginja Martina Burger, nastavno na prošlogodišnji uspjeh seminara za zborovođe i pjevače u Rijeci, i ove nam se godine pridružila u osmišljavanju programa edukacije na temu vokalne tehnike, koji će biti posebno posvećen uvjetima rada u vrijeme socijalne distance.

U nastavku pročitajte program i način realizacije našeg online seminara koji se odvija uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu.
Prijave su otvorene za sve zainteresirane – poručuju iz Hrvatskoga sabora kulture.

PROGRAM ONLINE SEMINARA „VOKALNA TEHNIKA U UVJETIMA SOCIJALNE DISTANCE“

Seminar je koncipiran kao vokalna radionica koja će biti održana u 4 dijela od 8. do 11. svibnja 2020. godine. Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi voditeljica Martina Burger i moderatorica webinara Srđana Vrsalović, stručna suradnica HSK-a.

Sudionici seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a seminar će obuhvatiti: predavanja
voditeljice, video snimke i online prezentaciju vokalnih vježbi, samostalan i zajednički rad
polaznika i voditeljice uzsavjete za usavršavanje vokalne tehnike te individualne konzultacije.

SVRHA SEMINARA:

  • Razvoj glasa i aktiviranje govornog aparata kao načina umjetničkog i osobnog izražavanja
  • Njegovanje glasa i upoznavanje s različitim mogućnostima njegove uporabe

CILJEVI:

  • učenje i ovladavanje vokalnim organom i njegovim svojstvima
  • odnos glasa i ljudskog tijela kao instrumenta
  • svijest pojedinca o razvoju te njegovanju vlastitog glasa i odgovornosti prema njemu

OPIS SEMINARA:

Dobra priprema zborovođe potrebna je da razvijanje vokalne tehnike dobije smisao i relevantnost. Uobičajen pristup radu s glasom, u smislu vokalne tehnike, djeluje samo na tehnički aspekt glasa. Budući da je glas dio šireg instrumenta – cijelog tijela, koje uključuje našu osobnost i emocionalna stanja, logično je pristupiti temi glasa s ovog šireg aspekta. Različitim metodama za opuštanje te aktiviranje vokalnog aparata, tjelesnim, govornim i vježbama disanja te drugim tehnikama razumijevanja i širenja glasa, prilagođenim pjevačima i stilskom razdoblju kompozicija, ovim seminarom ćemo pružiti drugačije
cjelokupno iskustvo.

1. DAN: petak, 8. svibnja, 18:00 – 20:15
– rad zbora u promijenjenim uvjetima rada
– upoznavanje s osnovama fiziologije pjevačkog ustroja
– vježbe za opuštanje, disanje, rezonanciju, povećavanje volumena glasa i stabilizaciju glasa
– prepoznavanje najčešćih grešaka kod pjevača
– praktičan rad s polaznicima
– pitanja i odgovori

2. DAN: subota, 9. svibnja, 18:00 – 20:15
– ciljano upjevavanje s naglaskom na rješavanju vokalno-tehničkih problema u zadanim primjerima
iz literature (izvođenje različitih intervalskih skokova, povezivanje i izjednačavanje vokala, dikcija, dinamika, melizme, koloratura, legato)
– praktičan rad s polaznicima
– pitanja i odgovori

Napomena: Na kraju 2. dana polaznici će biti zamoljeni da po želji snime video snimke vlastitih izvedbi odabranog glazbenog primjera i pošalju ih na mail glazba@hrsk.hr najkasnije do nedjelje, 10. svibnja, u 12 sati kako bi ih voditeljica mogla analizirati.

3. DAN: nedjelja, 10. svibnja, 18:00 – 20:15
– fraziranje unutar različitih glazbenih stilova i oblikovanje zborskoga zvuka
– praktičan rad na zadanim primjerima iz literature
– pitanja i odgovori te analiza

4. DAN: ponedjeljak, 11. svibnja, 18:00 – 20:15
– individualne konzultacije polaznika s voditeljicom prema prijavama polaznika

NAPOMENE:

Seminar je namijenjen svim zborovođama kao i zainteresiranim pjevačima, bez obzira na
količinu prethodnog iskustva. Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti elektroničke potvrde o sudjelovanju na seminaru. Polaznicima će nakon prijave za seminar biti poslani glazbeni primjeri s kojima su se dužni upoznati prije početka seminara.

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE SEMINARA

Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije (https://zoom.us).
Za prijavu je potrebno najkasnije do 6. svibnja putem računala ispuniti „Prijavnicu za seminar“ klikom na poveznicu.

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa
svim informacijama i poveznicom za pristup seminaru.

Za sudjelovanje na seminaru, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.

Svim prijavljenim sudionicima bit će omogućena tehnička pomoć za uspješno pridruživanje i praćenje online radionice. HSK stručna služba bit će dostupna sat vremena prije početka
održavanja seminara na poveznici za pridruživanje navedenoj u potvrdi registracije ili pozivom na broj 095/462-1737 (Srđana Vrsalović), 099/455-6879 (dr. sc. Dražen Jelavić).

Pozivnica

PRIJAVE

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN, dok za ostale zainteresirane sudionike kotizacija iznosi 250 kn. Sudionici Seminara koji nisu članovi Hrvatskog sabora kulture dužni su najkasnije do 7. svibnja uplatiti kotizaciju.

Podaci za uplatu kotizacije (Prilikom plaćanja kotizacije, molimo da unutar rubrika uplate
navedete sljedeće podatke):

  • Uplatitelj: Navedite puni naziv Zbora ili vokalnog sastava čiji ste predstavnik te ime i prezime polaznika Seminara
  • Poziv na broj: 04-0675-20
  • Svrha doznake: Webinar za zborske dirigente i pjevače – 2020.
  • Podaci o primatelju uplate: Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181, broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka).

Potvrdu o uplati potrebno je poslati e-mailom na adresu glazba@hrsk.hr.

Napomena: U slučaju da polaznik ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja seminara.

O VODITELJICI

Sopranistica Martina Burger godine 2011. završila je studij pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu red. prof. art. Vlatke Oršanić. Izuzetno je bila uspješna na međunarodnim i nacionalnim pjevačkim natjecanjima te se usavršavala na brojnim međunarodnim pjevačkim seminarima za klasično i barokno pjevanje. Godine 2010. dobila je i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Njezinu uspješnu pjevačku karijeru oblikovale su mnoge domaće i međunarodne suradnje te operski i koncertni nastupi. Predstavila se u 22 operne uloge (Pamina i Kraljica noći u Čarobnoj fruli, Adina, Lauretta, Eurydice u Offenbachovom Orfeju u paklu, Minka, Frasquite, Belinda, Madame Herz …),
a u ovoj sezoni u SNG “Opera in balet Ljubljana” nastupa u ulozi Micaële (Bizet) i Clorinde (Rossini).

Martina Burger

Martina Burger također posjeduje opsežne pedagoške vještine: surađivala je s Ljubljanskom vokalnom akademijom, vodila radionicu vokalne tehnike na Pekinškom glazbenom konzervatoriju (Kina), na Međunarodnom festivalu zborova Europa Cantat u Pečuhu (Mađarska), te na seminaru vokalne tehnike u Rijeci ( Hrvatska). Važan dio njezinog pedagoškog rada je suradnja s Associazione Laes ed Estro Armonico (Salerno) i Glazbenom maticom u Trstu. Redovito surađuje s Javnim skladom Republike Slovenije na području vokalne glazbe, osobito na području vokalnog obrazovanja zborovođa i zborskih pjevača. Osim obrazovanja raznih međunarodnih i domaćih zborova, niz godina predaje i solo pjevanje, odgajajući nove mlade talente. Od 2018. dio je SKUM projekta
“Univerze na Primorskem” koji se bavi razvojem komunikacijskih vještina kroz kulturno i umjetničko obrazovanje. Njezin je rad vezan kako za vokalnu tehniku, tako i za razvoj glasa djece u vrtićima i školama, obuku odgajatelja i stvaranje novih pedagoških pristupa. Asistent je i na Pedagoškom fakultetu u Mariboru, gdje predaje vokalnu tehniku na području Glazbene pedagogije. Više info o voditeljici pronađite na stranici.

Za sve dodatne informacije o online seminaru i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Srđanu Vrsalović, stručnu suradnicu za glazbenu kulturu, putem e-maila na glazba@hrsk.hr ili telefonom na 095/462-1737.

Komentari

Komentara