Povežite se s nama

U fokusu

Gotovo je? Puca na bivšoj Varteksovoj robnoj kući : HDZ i Glas – sad je sigurno – neće više dugo zajedno

Objavljeno:

- dana

Ljubav puca po šavovima

Varaždinski HDZ je najblaže rečeno, opet neusuglašen zbog čega partneri iz Glasa za Varaždin gube strpljenje.

Danas prijepodne je šef gradske organizacije, Damir Habijan, sazvao novinare i službeno objavio da će stranka na sjednici Gradskog vijeća u utorak podržati kupovinu bivše Varteksove robne kuće, koju planira Grad.

Međutim, samo nekoliko sati kasnije su održane sjednice gradskih Odbora za financije i Odbora za komunal, na kojima su HDZ-ovi vijećnici, Vjeran Strahonja i Robert Gotić glasali protiv kupovine.

Što se dogodilo u tih nekoliko sati? Vjerojatno se to isto pita i Damir Habijan.

Odluka o  podršci partneru donijeta je na sastanku stranačkog vrha, ali očigledno nitko nije računao na neposlušne vijećnike.

Tko pije, tko plaća?

Ovakvom, od ujutro do poslijepodne promjenom mišljenja, HDZ gubi kredibilitet, a Damiru Habijanu nije lako objasniti partnerima zašto stranka ne ispunjava dogovoreno

Ovakvom, od ujutro do poslijepodne promjenom mišljenja, HDZ gubi kredibilitet, a Damiru Habijanu nije lako objasniti partnerima zašto stranka ne ispunjava dogovoreno

Ali, nikome od upetljanih nije lako. Habijan je za partnere iz Glasa čovjek koji im ništa ne može obećati jer ništa, očigledno je, niti ne ovisi o njemu. Zbog toga gradonačelnik i njegovi vijećnici više ne znaju koji prijedlozi im sigurno prolaze, a koje niti neće iznositi pred vijećnike.

U ovom trenutku nitko od njih ne zna je li potez Strahonje i Gotića bio samo jednodnevni izlet u neposlušnost ili će i na sjednici Vijeća glasati suprotno od partnera. Ne zna se niti koliko je vijećnika na njihovoj, a koliko na Habijanovoj strani.

HDZ očigledno čeka buran vikend. Oni koji poznaju dvojicu HDZ-ovih vijećnika su uvjereni da se oni neće predomisliti niti će igrati „nit vrit ni mimo“ pa biti suzdržani u glasanju.

Gotovo je?

HDZ očigledno čeka buran vikend. Oni koji poznaju dvojicu HDZ-ovih vijećnika su uvjereni da se oni neće predomisliti niti će igrati „nit vrit ni mimo“ pa bi suzdržani u glasanju.

A da je vijećnicima Glasa na vrh glave pretvrtljivih HDZ-ovaca, najbolje govori izjava vijećnika Željka Bunića, predsjednika Odbora za financije.

– S obzirom na ovakvo ponašanje kod partnera, bojimo se da je naša zajednička budućnost neizvjesna. Očigledno u HDZ-u nema kontrole i moraju se međusobno početi dogovararti i primiriti . Ono što Nezavisna lista Ivana Čehoka neće dopustiti to je nestabilnost gradske uprave. Ako HDZ ne želi biti koalicijski partner s nama neka se o tome javno izjasni – jasan je Željko Bunić.

Ali što je razlog ovakvom kontriranju Habijanu i njemu najbližim suradnicima?

Čini se da dok Habijan šeta šumom, neki iz stranke bi radije drumom pa se može čuti da im se ne sviđa uloga statista koju HDZ ima u gradskom partnerstvu. Dok Habijan oštro demantira sve priče o željama i ponudi pozicija, iz stranke saznajemo da nisu svi zadovoljni takvim stavom. Puno njih,  štoviše, smatraju da su te pozicije zaslužili u zamjenu za lojalnost svojih stranačkih kolega u Vijećnici.

Damir Habijan je jutros, između ostaloga rekao kako sigurno „ima onih koji su se nadali kadroviranju, ali od toga neće biti ništa. „

– Ovo nije HDZ kakav je bio i kakav negdje još uvijek postoji. Mi nismo ništa uvjetovali  izvršnoj vlasti – rekao je Habijan ono što, može se čuti, nije po volji okorjelim HDZ-ovcima u stranci.

Damir Habijan , čini se, baš i nema puno pristaša u HDZ-u. Jedni mu zamjeraju što ne zna biti oštriji i dobiti ono na što je HDZ naviknut kad  barem malo participira u vlasti, a s druge mu, pak, strane moderni HDZ-ovci ne praštaju što bezuvjetno, bez bilo kakvog odmaka,  povlađuje Ivanu Čehoku.

Ipak, jedno svi misle: Ivan Čehok očekuje da se HDZ bezuvjetno usuglašava sa stavom Glasa, a što se njima iz ovog ili onog razloga ne sviđa.

Stvar je jednostavna: gradonačelnik si to smije dozvoliti jer on sutra , bez problema, može sastaviti novu većinu  –  bez HDZ-a.

S ovakvim razvojem događanja i svako toliko nekim problemom među partnerima,  nije jasna ljutnja Damira Habijana kad se spomene pucanje ljubavi između HDZ-a i Glasa.

Ili supružnik zadnji sazna.

Kritika za kritikom

Ideja Grada o kupovini bivše Varteksove robne kuće dosad nailazi samo na kritike. Čak i nije toliko sporna sama kupovina, koliko namjera da se na Korzo preseli Knjižnica i to samo jedan njezin dio. Nikome zapravo nije jasno zašto trošiti novac na polovično rješenje i u strogom centru imati reprezentativnu zgradu koja je namijenjena isključivo lokalnom stanovništvu. Plus toga, niti građani ne žele i dalje rascjepkanu knjižnicu u centru.Osobito nakon što je bila gotova stvar da će Knjižnica sve svoje odjele objediniti na jednoj lokaciji – u vili Oršić. Uz dva HDZ-ovca, protiv kupovine robne kuće na Odboru je glasao i vijećnik Lige za Varaždin Davor Patafta, dok je samo Mario Lešina zagovarao stav svog Glasa. Vijećnik Patafta smatra da Grad mora napraviti listu prioritetnih i hitnih ulaganja: – Prioriteta je dosta, a tek nakon njihovog rješavanja treba vidjeti je li i kupovina robne kuće na toj listi prioriteta i koja je tu po redu. Sigurno je hitnije kupiti vrijedna vatrogasna vozila koja spašavaju živote, a ona koja imamo su stara i do 30 godina. Sigurno je to važnije nego kupovati dodatni objekt u trenutku dok Grad ima prazne i oronule nekretnine. Između ostaloga, RBA izlazi iz palače Patačić, a kino Dom stoji prazno. I ti objekti su kupljeni po pravu prvokupa. Osim toga, Knjižnicu treba objediniti, a ne da posluje na tri lokacije, što se selidbom na Korzo ne bi promijenilo. Za Knjižnicu treba izraditi idejni projekt i elaborat ulaganja, a kojih sad nema. Nije pametno donositi ishitrene odluke. Grad mora rješiti svoje prioritete, a ovo pitanje može riješiti tržište.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Gradske organizacije HSS-a Novog Marofa i V. Toplica prešle u HSS Braće Radić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski odbori Hrvatske seljačke stranke Novog Marofa i Varaždinskih Toplica javljaju da su u nekoliko navrata u posljednja dva mjeseca i pokušaja da spase stranku HSS-a Varaždinske županije od jednoumlja svoga političkog vođe Kreše Beljaka, te njegova povjerenika I. Banekovića u provedbi uvažavanja mišljenja pojedinca (demokracije) nažalost nisu uspjeli.

Stoga su na svojim gradskim odborima jednoglasno donijeli odluku svih članova odbora, vijećnika u Gradskom vijeću Grada Novog Marofa (Nada Ključarić i Kruno Antolić) te zamjenika gradonačelnika Grada Novog Marofa ujedno i dosadašnjeg predsjednika Podžupanijske organizacije te potpredsjednika Županijske organizacije HSS-a Ivice Šanteka o prelasku u HSS Braće Radić.

Gradskoj organizaciji Grada Novog Marofa i prelaska u Stranku Braće Radić pridružila se i Gradska organizacija HSS-a Varaždinske Toplice na čelu s predsjednikom Ivanom Škrlcem i zamjenikom Tomislavom Prstecom.

Zaključak oba dvije Gradske organizacije HSS-a je da će u buduće djelovati u HSS-u Braće Radić na dobrobit svojih sugrađana pod čijim će i imenom izaći na lokalne izbore.

Nastavite čitati

U fokusu

Milorad Batinić izlazi na lokalne izbore, ipak nije prebjegao Čačiću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugogodišnji gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nedavno je napustio HNS. Njegovi donedavni stranački kolege prozvali su ga da želi sklopiti suradnju s Čačićevim Reformistima.

U ivanečkom parku Batinić je danas najavio da izlazi na lokalne izbore, da ponovno želi biti gradonačelnik Ivanca, ali oformio je vlastitu nezavisnu listu. Rekao je da s listom izlazi na predstojeće lokalne izbore u svim ivanečkim mjesnim odborima, ali i za Županijsku skupštinu. Oslanja se uglavnom na ljude koji su s njim napustili HNS, ali nije odbacio suradnju ni s drugima.

Kandidat za Batinićevog zamjenika je mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić.

– Slogan nam je “Za Ivanec” jer smo uvijek bili u funkciji građana Grada Ivanca. Na izbore ćemo izaći s Nezavisnom listom Milorad Batinić. Već sada funkcioniramo u Ivancu u obnašanju izvršne vlasti, a tako ćemo i u budućnosti. Izašli smo iz HNS-a nezadovoljni načinom na koji je vođena stranka, ali uključili smo se u nezavisnu listu i obnašamo sve funkcije. Očekujemo dobar rezultat na lokalnim izborima. Ovi ljudi koji su tu i ja nastavit ćemo raditi kao do sada, uključivo, transparentno, tolerantno. Dobio sam podršku da budem kandidat za gradonačelnika – istakao je Batinić.

Pojasnio je da će fokus biti na dizanju osnovnog školstva na višu razinu, dogradnji vrtića u Ivancu te izgradnji vrtića u Radovanu, nastavku izgradnje komunalne infrastrukture, početku realizacije Aglomeracije Ivanec, rekonstrukciji ivanečkog stadiona, gradnji pomoćnog stadiona u Salinovcu, a dugoročni interes je gradnja većeg sportskog centra i još niz projekata.

Nastavite čitati