Povežite se s nama

U fokusu

Koliko će poskupjeti smeće od 1. veljače? Kontrola inspektora i velike kazne

Objavljeno:

- dana

A sad ozbiljno

Varaždin je, tvrdi, se, spreman za provođenje Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.

Kako je jutros novinarima na susretu u Reciklažnom dvorištu rekao gradonačelnik Ivan Čehok, ovom Uredbom se samo regulira ono što se na području rada Čistoće odrađuje još od 2002. godine – selektivno odvajanje otpada.

Gradovi su dužni osigurati građanima uvjete za selektiranje na kućnom pragu. 

– Lani smo uveli i podjelu vreća za selekciju, a do kraja godine će svi koji ne žele doma kompostirati dobiti i kantu za biootpad – najavio je gradonačelnik .Građani koji se ogluše o Uredbu, plaćati će velike kazne, a ulogu kontrolora će obavljati radnici Čistoće, koji će za to biti i ovlašteni.

Koliko će nas to koštati?

Cijena odvoza će za građane, barem do kraja godine, ostati ista.

–  Cijena? Zasada neće biti potrebno povećavati ju, ali ona se nije mijenjala od 1997. godine, a ovakav način prikupljanja otpada sigurno zahtijeva više novaca.  Vidjet ćemo krajem siječnja – rekao je gradonačelnik, ali direktor Čistoće, Davor Skroza, vjeruje da se računi možda uopće i neće promijeniti.

– Uredbom je definirana i cijena javne usluge, a sastoji se od tri djela – fiksnog za sakupljanje, varijabilnog za predanu količinu i treći je ugovorna kazna zbog neodvajanja otpada. Kad se i poveća fiksni dio, puno je građana koji će tu razliku uštedjeti  u onom dijelu računa koji se odnosi na količinu. – rekao je.

Međutim, točan model naplate se još uvijek ne zna i tek se treba pronaći.

Podzemni spremnici

Gradonačelnik je najavio još jednu novost: postavljanje podzemnih spremnika , čije postavljanje je već uračunato u proračun za 2018. godinu. – Intencija je da se svi kontejneri u budućnosti ukopaju u zemlju – rekao je Ivan Čehok. Također kaže da se sad čeka natječaj za sortirnice „ jer bez njih neće sve imati puno smisla“.

Gradonačelnik je pohvalio svijest Varaždinaca u odvajanju otpada. – Dosadašnjim mjerama je grad smanjio 40 posto otpad u volumenu i 20 posto u masi, sa odvajanjem bio otpada će se i masa smanjiti na 50 posto – rekao je.

Grad  sad ima tri mjeseca vremena za završne pripreme jer s 1. veljačom slijedeće godine počinje se kažnjavati neposlušne.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Od rujna će socijalno ugroženi dobivati vaučere za gorivo?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska Vlada u rujnu bi mogla proširiti energetski paket pomoći koji je na snazi od 1. travnja, a na razmatra se opcija izdavanja vaučera za gorivo socijalno najugroženijima, piše Jutarnji list.

O toj temi danas je govorio i premijer Andrej Plenković u HRT-ovoj emisiji “A sada Vlada”. Rekao je kako je Vlada i dosad intervenirala prema ugroženim skupinama te da će takav obrazac i dalje nastaviti koristiti, moguće i kroz vaučere za gorivo.

Mjera vaučera za gorivo vjerojatno bi funkcionirala kao i ona za ugrožene kupce energenata. Vlada je od 1. travnja povećala postojeći mjesečni vaučer za struju s 200 na 400 kuna, koji se može koristiti i za plin, a obuhvat korisnika povećao se za više od 20.000, na preko 82.000.

Većina država članica EU nije se odlučila za vaučere za gorivo, uz iznimku Portugala koji je svim građanima dijelio “autovaučere” od 20 eura, ali je ta mjera ukinuta i okrenuli su se mjerama kojima su i drugi pribjegli.

To je snižavanje trošarina, a u nekim državama i privremeno snižavanje PDV-a. Njemačka je tako od 1. lipnja odlučila smanjiti poreze za 35,2 centi za litru benzina i 16,7 centi za litru dizela. Mjera će biti na snazi tri mjeseca, a istodobno subvencioniraju i cijenu javnog prijevoza, pa se Nijemci za devet eura mogu voziti svim javno dostupnim prijevoznim sredstvima. Austrija će od listopada svim punoljetnim građanima dati 500 eura kroz “klimatski bonus”, ne uvjetujući socijalne kriterije, a novac služi za podmirenje troškova života, među ostalim i visokih cijena goriva.

Nastavite čitati

U fokusu

Bosilj o novom prijedlogu spajanja gradskih tvrtki: Želimo građanima smanjiti račune, a Vartopom upravlja Čehok

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 7. srpnja, na rasporedu je 11. sjednica varaždinskog Gradskog vijeća. Sjednicu su danas najavili gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan.

Pred vijećnicima će se ovaj put naći čak 23 točke dnevnog reda, a među ostalim, raspravljat će se o izmjenama Prostornog plana, izmjenama Urbanističkog plana uređenja, a na rasporedu su i izvješća te izbori i imenovanja. Također, ponovo su u planu promjene vezane za ustrojstvo gradske uprave.

Podsjetimo, Gradsko vijeće prihvatilo je prošle godine prijedlog odluke kojom se broj upravnih odjela u Gradu Varaždinu smanjuje na četiri. Sad se broj povećava na pet. Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća tad su se pripojili svi poslovi koji su potpadali pod zasebni Upravni odjel za proračun i javnu nabavu. Po novom bi se opet oformio Upravni odjel za proračun i javnu nabavu

Vijećnici će opet odlučivati i o spajanju gradskih tvrtki.

Sličan prijedlog gradska je vlast predstavila ovog proljeća, ali odluka nije prošla na Gradskom vijeću.

Ovaj put u prijedlogu nema Gradske tržnice, već se planiraju pripojiti Aquacity i Vartop tvrtki Parkovi.

Bosilj je ukratko obrazložio razloge za takvu odluku.

– Tvrtki Aquacity sanirali smo dugove, ali ima vrijedne nekretnine. Kad bi tvrtku gasili više od dva milijuna kuna otišlo bi na porez – objasnio je Bosilj.

Što se Vartopa tiče, Bosilj kaže kako je primarni cilj smanjiti račune građanima. Pritom je napomenuo i kako trenutno nema utjecaj na upravu Vartopa.

Poskupili plin i struja pa Vartop već Varaždincima poslao veće račune za travanj

– Vartopom i dalje upravlja bivši gradonačelnik Čehok – rekao je Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje