Povežite se s nama

Međimurje

Humanitarka u Prelogu mobilizirala je brojne filantrope

Objavljeno:

- dana

IZDVOJENO

Protekli blagdani bili su dani kad se zaustavljaju užurbani koraci i smiruju misli.

Mnogi Priločani su se posvetili sebi i svojim najdražima, a bilo je i onih kojima je uspjelo priteći u pomoć ljudima u nevolji. Možemo biti sretni ako smo neke planove ostvarili i ako nas neki neuspjesi u prošloj godini nisu slomili. Prelistavajući prošle stranice i minule dane osobnog života, lako ćemo dokučiti što bismo htjeli ponoviti. Mi smo kovači svoje, ali nerijetko i tuđe sreće i nesreće. Zato, dok onima koji su nam najdraži izričemo lijepe želje i brižno satkane rečenice nesvakodnevnih nježnosti, ne treba zaboraviti da je upravo nama povjerena sudbina tih rečenica. Mi ih u životima onih koje volimo trebamo pretočiti u sretnu stvarnost. Poželimo, stoga, da budemo radost, sreća i veselje jedni drugima. Tako su neke osobe, tijekom božićnih blagdana, bile radost, sreća i veselje obitelji Štefok, a posebno Nataliji Štefok, članici Kluba Duga. Preselivši u novu kuću, koju su dobili u zamjenu od poduzeća Komet d.o.o., nisu je imali čime namjestiti. No, našla se tu obitelj Golub, iz Orehovice, koja im je donirala kompletni namještaj za spavaću sobu i kuhinju, tepihe, posteljinu te druge potrepštine. Obitelji Novak, Mihac, Grabant-Bermanec i Horvat-Labaš donirale su krevete i peć, a tvrtka Šestan-Busch, Dubravko Cvetko, stolarija Zimprich, poduzeće Elimea d.o.o., Pero Rojko, Sandra Švenda, Smiljana Strahija i Brankica Mezga su sve to dopremili i posložili u novoj kući. Tako su Štefokovi napokon mogli dočekati Božić u toplom, prostranom i ugodnom domu. Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek primio je ovih dana obitelj Golub i zahvalio im u ime obitelji Štefok na spomenutoj  nesebičnoj donaciji. – Ovakvih akcija trebalo biti još i više, jer trebamo biti radost, sreća i veselje jedni drugima. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomogli u ovoj božićnoj akciji – naglasio je Kolarek. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Preminuo Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivan Grahovec

U Međimurju danas tužna vijest: u 71. godini preminuo je Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja.

Lik Đure z Međimurja, zabavljača koji je desetljećima uveseljavao Međimurce i žitelje susjednih regija, ostvarivao se putem priča o malome čovjeku i njegovim naporima. Prije triju godina uručena mu je Povelja Međimurske županije kao znak zahvalnosti za dugogodišnji rad i doprinos kulturno-umjetničkomu amaterizmu.

Posljednji ispraćaj održat će se u krugu obitelji.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Tradicionalna međimurska hiža “Matulov grunt” uskoro u novom ruhu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurje će početkom proljeća biti bogatije za još jedan turistički sadržaj, Edukacijsko-istraživački centar “Matulov grunt” u Frkanovcu, koji će zaokružiti priču oko projekta “Med dvemi vodami”, u sklopu kojega su napravljene nove lokacije posjetiteljske infrastrukture zaštićene prirode Regionalnoga parka Mura-Drava.

Projektom “Med dvemi vodami” u lipnju 2020. godine u Križovcu je otvoren Centar za posjetitelje koji je tijekom pola godine posjetilo nešto više od 1000 posjetitelja uživo te 600-tinjak online. Otvorena je i eko-turistička poučna staza “Svetomartinska Mura,” pješačka i biciklistička staza uz Muru. Vrijednost projekta „Med dvemi vodami“ je 12 milijuna kuna, od čega se 84,9% sufinancira sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj, dok je rekonstrukcija i opremanje Edukacijsko-istraživačkoga centra “Matulov grunt” vrijedno 1,5 milijuna kuna.

Projektna aktivnost obuhvatila je građevinske i zanatske radove rekonstrukcije tradicionalne obiteljske građevine, opremanje i pripremu multimedijalnog sadržaja. Glavni objekt bit će u funkciji prostora za istraživače, a služit će i kao prostor za stalni likovni postav o leptiru plavcu i području ekološke mreže u Međimurju.

Radovi rekonstrukcije su završeni te predstoje uređenje vanjskog prostora i završni radovi pred samo otvorenje.

Nastavite čitati