Povežite se s nama

Međimurje

Humanitarna slatka pogača, priznanja izlagačima i koncert Nine Badrić za zadnji dan Porcijunkulova

FOTO: Vjeran Žganec Rogulja

Objavljeno:

- dana

Koncertom pjevačice Nine Badrić, u ponedjeljak je završeno ovogodišnje Porcijunkulovo, najveća ljetna manifestacija u Međimurju.

Četverodnevna zbivanja, kulminirala su tradicionalnom svečanom procesijom i misom kojom su vjernici slavili Gospu od Anđela, a posljednji je dan svjetovnog dijela manifestacije također nudio bogat program.

Humanitarna nota Porcijunkulovog također polako ulazi u tradiciju, pa su tako i ove godine ispred crkve sv. Nikole podijeljeni Slatki zalogaji dobrote.

Naime, Turistička zajednica Grada Čakovca organizirala je podjelu pogače s tikvom i jabukama, tradicionalne međimurske slastice, a za uživanje u pogači građani su dali dobrovoljni prilog.

Uz djelatnike i volontere Turističke zajednice, pogače su građanima dijelile i gradonačelnica Grada Čakovca, Ljerka Cividini te ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Dragica Benčik, a na samom je kraju skupljeno 7367 kuna.

Taj će iznos u potpunosti biti doniran upravo Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec kako bi se njihovim učenicima unaprijedio boravak u školskim klupama.

Brojni su posjetitelji tako još jednom pokazali kako su spremni pomoći pa su i pladnjevi s pogačama nestali u rekordnom vremenu.

Večernji sati posljednjeg dana manifestacije, svake su godine rezervirani za podjelu priznanja najboljim izlagačima. Tako su na maloj svečanosti na središnjem gradskom trgu, priznanja primili oni koji su uložili najviše truda u svoju prezentaciju na ovogodišnjem Porcijunkulovu.

Podsjetimo, priznanje za najkreativnije izlagačko mjesto na proštenju dobio je OPG Stričak iz Čakovca, a za vrednovanje kulture i tradicije, Miljenka Matjašec iz Čakovca te Udruga žena Dunjkovec.

Najsimpatičnije izlagačko mjesto je ono tvrtke Međimurske dekla, dok je najsimpatičnijim izlagačem proglašen Darko Dimeski iz Brijesta.

Najsimpatičnija izlagačica je Lidija Sonički iz Zagreba, a najsimpatičniji osmjeh Porcijunkulova ove je godine Ivanka Kosi Nađ iz Vularije.

Posebno priznanje za doprinos manifestaciji dobila je Tea Mesarić iz Nedelišća, a priznanje za dugogodišnju suradnju na manifestaciji primila je Turistička zajednica Grada Koprivnice.

Priznanja je najboljima podijelila gradonačelnica Ljerka Cividini, a vrijedne su nagrade dobitnicima osigurali sponzori.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje