Povežite se s nama

Kultura

Humanitarni “Bureki”

Objavljeno:

- dana

“Prva za druge – umjesto umora malo humora” Prve gimnazije

“Prva za druge – umjesto umora malo humora” naziv je projekta koji provode učenici 1. b razreda Prve gimnazije Varaždin sa svojim razrednikom Krunoslavom Burekom.

Riječ je o humanitarnom projektu čiji je cilj kroz organizirana događanja prikupljati novce od donacija i prodanih ulaznica, a prihod darovati udrugama ili pojedincima kojima je pomoć potrebna.

Svi kao jedno

– Nekako se većina humanitarnih projekata događa u prosincu, mjesecu darivanja, a mi smo pokretanjem ovog projekta željeli motivirati ljude da pomažu i u ostale mjesece u godini. Projekt je zamišljen na način da se kroz različite aktivnosti međusobno povežu učenici jednog razreda s namjerom da pomognu drugima. Posebno me veseli to što su tom idejom moji učenici bili oduševljeni, doslovno su skakali od sreće kad sam im na početku školske godine predložio projekt koji ima veliku podršku naše ravnateljice Janje Banić te ostalih učenika i djelatnika škole – otkrio je Krunoslav Burek, vjeroučitelj na Prvoj gimnaziji Varaždin i glavni pokretač projekta koji radi i na varaždinskoj Strojarskoj i prometnoj školi.

Ovim projektom žele pomagati ljudima tijekom cijele godine

Nije dugo trebalo da se “Bureki”, kako ostali gimnazijalci nazivaju razred profesora Bureka, odmah bace na posao. Dogovorili su se da će se u ovoj školskoj godini usmjeriti na gostovanja komičara i glumaca, podijelili su poslove po grupama i krenuli u realizaciju. Led su probili 20. veljače ove godine kada je u Gimnetu gostovao Zvonimir Klemenčić – Mito uz glazbenu pratnju Mladena Lukavečkog iz “Careva”. Kroz ovo događanje učenici su uspjeli prikupiti 1.500 kuna za udrugu Veliko srce malom srcu.
– Zamišljeno je da svako događanje ima zlatnog sponzora, a u ovom slučaju to je bila tvrtka Gumiimpex iz Varaždina, koja je donirala 1.000 kuna, a ostalo smo mi sakupili prodajom ulaznica – rekao je Luka Ivezić iz 1. b razreda.
Osim što pomažu drugima, projekt je “Bureke” jako zbližio.
– Bolje smo se upoznali. Prvi smo razred i mnogi od nas na početku nisu razgovarali jer se nismo poznavali, no ovaj projekt nam je omogućio da se međusobno povežemo i više družimo – kažu Luka Ivezić i Roberta Štrocinger.

Hrabro dalje!

I ne samo to. Učenici su radom na ovom projektu postali svjesni da postoje mnogi kojima je ovakva pomoć neophodna.
– Svi smo postali svjesni koliko je nama dobro i kako zapravo imamo mnogo. Shvatili smo da ima puno ljudi s puno različitih problema te je mnogo siromašnih koji si ne mogu priuštiti ni ono najosnovnije. Sada više cijenimo ono što imamo – rekla je Lucija Kučina.
Novi humanitarni događaj “Bureki” planiraju već krajem travnja kada im je gostovanje obećao poznati kazališni, televizijski i filmski glumac Stojan Matavulj.
– Još tražimo zlatnog sponzora, no utvrdili smo da će prikupljene donacije i prihod od prodanih ulaznica ovog puta biti namijenjeni dječjem odjelu varaždinske bolnice – otkrili su gimnazijalci.

Proširiti događanja

Učenici 1. b razreda Prve gimnazije Varaždin i njihov razrednik Krunoslav Burek ove su se godine usmjerili na komičare i glumce, dok bi iduće godine voljeli organizirati i glazbena događanja. Otvoreni su za ideje i sugestije te suradnju s drugim školama, pa pozivaju sve koji se žele uključiti u projekt da im se jave putem e-maila [email protected]

Izvor:
Foto:

Kultura

Uskoro se uvodi euro, no koje su se sve novčanice kroz povijest koristile u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednjoj ovogodišnjoj „Srijedi u Muzeju“, koja se održava u palači Herzer 30. studenoga, na predavanju pod nazivom „Od krune do kune ususret euru“ dr. sc. Vladimir Huzjan govorit će o papirnatim novčanicama koje su se kroz povijest koristile u Varaždinu i na kojima su bili varaždinski motivi.

U Varaždinu se papirni novac upotrebljava tek u novije vrijeme, od prve polovice 19. stoljeća, kada se kao formalni način plaćanja uvodi u Carevini Austriji i Hrvatsko-ugarskom kraljevstvu.

Varaždinci su koristili guldene, forinte i krune, potom jugoslavenske dinare, koje su tijekom Drugoga svjetskog rata zamijenile kune, a onda su se u poraću ponovno javili jugoslavenski dinari.

Tek je po uspostavi samostalne Republike Hrvatske uvedena prijelazna valuta, hrvatski dinar, koju je zamijenila kuna.

Na predavanju će se analizirati i fenomen novčanice od 5 kuna, tiskane u RH 1993. godine, sa zrcalnim prikazom Staroga grada, koja je potom i povučena iz optjecaja.

S obzirom na to da će u siječnju 2023. godine hrvatsku kunu zamijeniti euro, posjetitelji će imati prigodu doznati i nešto o motivima na novčanicama eura, između ostalog, i zašto na reversu nema jadranskih otoka.

Predavanje, koje Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin organiziraju uz Dan grada Varaždina, počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Organizatori Varaždinskih baroknih večeri u Švicarskoj već realiziraju partnerstvo za 2023. godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin te izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri Raymond Rojnik boravili su u Švicarskoj, gdje su obavili razgovore o novim glazbenim suradnjama za 53. Varaždinske barokne večeri iduće godine.

– Odabir Švicarske kao države partnera na Varaždinskim baroknim večerima pomno je biran i promišljen izbor s obzirom na nemjerljiv doprinos njihova glazbenog obrazovanja u kontekstu povijesno osviještene interpretacije rane glazbe – ističe ravnatelj Festivala Davor Bobić, koji je zajedno s ravnateljem Rojnikom posjetio i glasovitu Scholu Cantorum Basiliensis u Baselu, najpoznatiji i najveći institut za proučavanje rane glazbe i njenog povijesno glazbenog izvođenja.

Tom prigodom susreli su se s profesorom čembala i svjetski poznatim glazbenikom Francescom Cortijem te njegovom kolegicom, profesoricom pjevanja srednjevjekovne i renesansne glazbe u Baselu, hrvatskom pjevačicom i muzikologinjom Katarinom Livljanić, utemeljiteljicom nagrađivanog ansambla Dialogos kojeg je varaždinska barokna publika već imala prigodu upoznati.

Ravnatelji su se susreli i razgovarali o gostovanju na 53. Varaždinskim baroknim večerima i s dirigentom, orguljašem i čembalistom Andreom Marconom, koji je 1997. godine utemeljio Venecijanski barokni orkestar, danas jedan od vodećih baroknih ansambla u svijetu, a glazbeni je i direktor La Centra Barockorchester Basel.

U Konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu  generalni konzul Slobodan Mikac organizirao je sastanak s umjetničkim voditeljima vodećih švicarskih ansambala specijaliziranih za ranu glazbu, Peterom Barczijem, umjetničkim voditeljem ansambla Capricornus Consort Basel i Konstantinom Timokhine, umjetničkim ravnateljem ansambla Ensemble Baroque De Zürich, a koji je bio usmjeren prema stvaranju novog oblika suradnje i uloge Švicarske Konfederacije kao zemlje partnera na Varaždinskim baroknim večerima. 

– Povezivanje i partnerstvo sa Švicarskom iznimno je važno za Varaždin i varaždinski kulturni život, jer dokaz je to i kako su i Varaždinske barokne večeri i Varaždin prepoznati kao festival i grad daleko izvan hrvatskih granica. Ostvarili smo značajne kontakte i uspostavili suradnje koje će zasigurno rezultirati gostovanjem iznimnih švicarskih glazbenika ne samo u Varaždinu u vrijeme 53. Varaždinskih baroknih večeri, već i šire jer planiramo daljnje širenje festivala u Hrvatskoj – naglasio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin zahvalivši konzulu Mikacu i osoblju Konzulata RH u Zürichu na susretljivosti i pomoći prilikom boravaka u Švicarskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje