Povežite se s nama

Život i društvo

Humanitarni konvoji za Ukrajinu žurno trebaju (su)vozače kombija, terenaca i kamiona

Objavljeno:

- dana

Iz Zagreba ovih dana organizirano kreću humanitarni konvoji s doniranim potrepštinama za narod Ukrajine, te organizatori žurno trebaju (su)vozače dostavnih kombija, osobnih automobila, kamiona i terenaca.

Riječ je o koordiniranoj akciji “Dobro Dobrim za Ukrajinu“ koju uje podržalo Veleposlanstvo Ukrajine na čelu s Nj. E. dr. sc. Vasiljem Kirilićem.

– Obraćamo Vam se ovim putem u nadi da ćete pomoći ovu Zajedničku akciju više Inicijativa i Udruga koje smo okupili kako bismo žurno sakupili potrebne materijalne donacije, ali i novac koji nam je potreban za organizirane konvoje pomoći. U Splitu je od četvrtka u organizaciji Udruge Forum budućnosti otvoren Arena centar za prikupljanje donacija, a istovremeno je i u Zagrebu otvoren isto takav veliki prikupni centar. Okupljamo volontere, vozače kombija i kamiona. Prikupljene donacije se sortiraju uz pomoć članova više Udruga i volontera te potom upućuju u Ukrajinu – ističu organizatori.

U svakom trenutku raspolažu s vjerodostojnim informacijama s terena, kako na putu, tako i u samoj Ukrajini gdje se i dalje nalaze neki hrvatski državljani, ali i oni koji nisu željeli ili mogli otići.

– U nastavku je lista materijalnih potreba na terenu, te su pozvani svi koji imaju resurse da nam pomognu nešto od toga nabaviti ili dopremiti na jednu od dvije otvorene lokacije. Dodan je i poseban broj računa koji je otvoren za „ Dobro Dobrim za Ukrajinu” za koju su nam potrebna sredstva za volontere – vozače kojima moramo platiti gorivo i cestarine – napominju voditelji spomenute inicijative.

U nastavku donosimo popis kontakata i potrepština na terenu, a novčane donacije svi zainteresirani mogu uplatiti na račun: “DOBRO DOBRIM ZA UKRAJINU”, IBAN HR9323600001503057055, otvoren kod Zagrebačke banke.  

Voditelji Inicijative:

Udruga DOBRO DOBRIM DoDo

Senad Palić, Predsjednik Udruge, Velika Gorica,
0992919877, [email protected]

Radovan Žepec, Dopredsjednik Udruge, Zagreb,
0915248994, [email protected]

Renata Cerovski, Project Manager, Zagreb,
0913460152, [email protected]

Udruga Forum Budućnosti

Zrinka Vučinović, Predsjednica Udruge
0916217009, [email protected]

Udruga 4×4 pomoć i podrška

Vlado Plečko, Predsjednik Udruge
[email protected]

Udruga Istra pomaže

Damir Bubić, Predsjednik Udruge
0921695425

Život i društvo

Ljetovanje: četveročlana hrvatska obitelj na smještaj potroši oko 9400 kuna, a sve plaćaju karticama na rate

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema prvim prognozama pred Hrvatskom je još jedna uspješna, ako ne i dosad najuspješnija, turistička sezona.

Nakon dvije sezone u kojima su na snazi bile stroge epidemiološke mjere, ukidanje istih doprinijelo je pojačanoj turističkoj aktivnosti, no iz obrasca ponašanja gostiju ipak je jasno da je pandemija promijenila neke navike kad su u pitanju ljetovanja.

Hrvati i dalje kao prvu destinaciju za odmor biraju Lijepu našu, većina rezervacija je iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a tek u vrlo malom postotku za odmor biraju zemlje poput Grčke, Turske i Tunisa. Pokazuju to statistike turističke agencije Arriva travel koja nudi korisnicima aranžmane za ljetovanja.

U prosjeku domaći gosti, odnosno četveročlana obitelj, na smještaj potroši oko 9400 kuna, borave najviše sedam noćenja, plaćaju najčešće karticama na rate te uglavnom putuju osobnim automobilom, a 20 % organiziranim autobusnim prijevozom.

Iz navedene agencije napominju kako je jedan od trendova koji se javio uslijed pandemije da klijenti pri rezervaciji ljetovanja žele odraditi cijeli proces od upita do uplate elektronskim putem što prije korone nije bio slučaj.

Vraćaju se i kruzeri koji plove Mediteranom, no za većinu njih još uvijek su potrebne važeće Covid potvrde.

Što se pak tiče mjesta u koja domaći gosti putuju u Hrvatskoj, najtraženije destinacije za putnike iz Istočne Hrvatske su Crikvenička rivijera zbog geografske blizine te Makarska rivijera zbog prirodnih ljepota.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kako bi se izbjegle tragedije, iz PU varaždinske apeliraju da se za kupanje koriste uređena kupališta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da smo proteklog vikenda svjedoci tragičnog događaja u kojem je mladić (25) na kupalištu Aquacity izgubio život utapljanjem, PU varaždinska objavila je nekoliko korisnih savjeta za kupače na rijekama i jezerima.

Naime, u četvrtak, 30. lipnja, i petak, 1. srpnja, policijski službenici Policijske postaje Varaždin su u suradnji sa djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Varaždin proveli preventivnu akciju pod nazivom „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“.

Preventivnom akcijom cilj je ukazati na opasnosti koje prijete kupačima kao što su nesreće na vodi, odnosno podizanje svijesti i važnosti sigurnosnih mjera prilikom kupanja, te upozoravanje na opasnosti prilikom nastupanja ekstremno visokih temperatura.

U sklopu aktivnosti održana je i radionica kako pružiti pomoć unesrećenoj osobi u vodi.

Osim korisnih savjeta o ponašanju u/na vodi, policijski službenici su prezentirali preventivnu aktivnost „Stop provalama u vozila“ i druge preventivne aktivnosti samozaštitnog ponašanja prilikom boravka na plaži, dok su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin  predstavili kodeks sigurnosti na vodi, mjerili tlak i razinu šećera u krvi.

– Svake godine tijekom ljeta, građani osvježenje od vrućina i sparina traže u kupanju na rijekama, jezerima ili u moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, zbog čega se nažalost događaju tragedije. Ponajprije je riječ o utapljanju! Mladi vrlo često skaču bez razmišljanja u vodu! Tu vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu – ističu iz PU varaždinske.

Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek tada more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok.

Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.

– Kako bi se izbjegli tragični događaji i povećala sigurnost kupača, apeliramo na građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređeni za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi – navode iz policije.

U cilju prevencije takvih događaja, a ujedno žele podignuti razinu svijesti svih građana o opasnostima koje prijete. Stoga su objavili sljedeće savjete:

•          djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez prisutnosti i nadzora roditelja ili druge odrasle osobe

•          koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba

•          neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje

•          nije poželjno plivati najmanje jedan sat nakon obroka

•          nije poželjno plivati ukoliko se konzumira alkohol

•          u vodu plivač nikako ne bi smio ulaziti vruć

•          ne skakati u vodu nepoznate dubine

•          izbjegavati plivanje u samoći

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah potražite pomoć i drugih osoba ukoliko su one u blizini

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć

Pozovite pomoć na 112 ili 192!  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje