Povežite se s nama

Život i društvo

“Husarske odore su autorsko vlasništvo Varaždinske županije…”

Objavljeno:

- dana

Varaždinska županija oglasila se reagiranjem na članak objavljen u Regionalnom tjedniku od 4. prosinca 2018. i na porttalu Regionalnog tjednika pod naslovom: “Čekali ga kao ozebli sunce, a dobili šamarčinu: ‘otpust’ i prijavu za krađu“.

>>Otkrivamo: župan Čačić vjernim husarima dao“otpust” i prijavio ih za krađu!

Zahtjev za ispravak netočnih informacija donosimo u cijelosti:

U cilju istinitog informiranja javnosti, a vezano za članak o varaždinskim husarima, molimo da sukladno čl. 7. stavak 2. Zakona o medijima, objavite ispravak na istom mjestu te na isti način kao tekst na koji se ispravak odnosi. Kao što i sami navodite u svom članku, župan Čačić je u svojem prvom mandatu, u razdoblju od 2005. do 2008. godine formirao jedinicu husarske garde i na trošak Županije naručio te platio iz županijskog proračuna izradu autorskih uniformi prema predlošku podataka o originalnim uniformama, o čemu postoje i ugovori s Mladenom Trnskim i Ivanom Debeljakom. Odlaskom Radimira Čačića s funkcije župana, rad udruge Varaždinska husarska graničarska pukovnija, koja je obavljala protokolarne funkcije husarske garde za Varaždinsku županiju, svedena je na privatnu aktivnost nekolicine pojedinaca.

Nažalost, navedeni pojedinci okupljeni u udrugu Varaždinska husarska graničarska pukovnija nisu, iz njima poznatih razloga, bili spremni nastaviti obavljati protokolarne obveze husarske garde uz kontrolu potpune transparentnosti financijskog poslovanja navedene udruge od strane Varaždinske županije, iako je navedena kontrola sukladno zakonskim propisima nužna, s obzirom da se za obavljanje protokolarne djelatnosti husarske garde osigurava i posebna proračunska stavka te se taj novac ne raspodjeljuje po uobičajenom natječajnom postupku za udruge. Nadalje, pojedinci iz udruge Varaždinska husarska graničarska pukovnija nisu na zahtjev Varaždinske županije obavili povrat uniformi koje predstavljaju autorsko vlasništvo Varaždinske županije te će navedeno biti predmet zasebnog sudskog postupka.

Župan bez plaće

Varaždinska županija je iz navedenih razloga protokolarne obveze husarske garde povjerila udruzi Husarska garda Varaždinske županije kojoj je dana i mogućnost korištenja povijesnih uniformi te je u tom smislu potpuno bespredmetno raspravljati s pojedincima koji time eventualno nisu zadovoljni.

Zaključno, navođenje argumenta da protokolarne funkcije više ne obavlja Varaždinska husarska graničarska pukovnija jer župan Čačić nije želio platiti 100 kuna članarine, dovoljno govori o razini ljudi koje članak promovira s obzirom da je javno poznato da je odlukom Županijske skupštine Varaždinske županije formiran zaseban fond za sufinanciranje udruga i pojedinaca, a koji se formira iz plaće koje se odrekao osobno župan Čačić. U 2018. godini je fond iznosio ukupno 200.000 kuna.

Iz navedenog svatko može zaključiti da taj iznos kojeg se župan Čačić dobrovoljno odrekao u korist udruga, predstavlja daleko veći iznos od svega 1.200 kuna godišnje članarine.

Život i društvo

Veselo je bilo na Adventu u Cestici, u subotu je na rasporedu Advent u Vinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvodnevni program ovogodišnjeg Adventa u Cestici održan je u subotu i nedjelju, 2. i 3. prosinca.

Uz program na otvorenom, u dvorištu, ispred zgrade Općine Cestica, sam program započeo je u subotu, u dvorani Kulturnog centra u Cestici s početkom u 16 sati, a tijekom dvodnevnih aktivnosti, osim otvaranja Adventa program u zatvorenom prostoru obuhvaćao je; u nedjelju, u 16 sati priredbu učenika OŠ Cestica u Kulturnom centru, i podjelu darova Svetog Nikole koja je održana u sportskoj dvorani osnovne škole Cestica s početkom u 17 sati.

Prijavilo se 28 izlagača.

Na početku manifestacije Advent u Cestici, u subotu, nazočnima se obratila Mirjana Koledić, direktorica Turističke zajednice područja Sjever Zagorja koja je proglasila Advent u Cestici otvorenim.

Nakon programa u dvorani, u sklopu kojeg je svečano obilježeno 30 godina postojanja Općine Cestica, a i izveden je prigodni kulturno umjetnički program, prisutni u dvorani su, predvođeni predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom i načelnikom Općine Cestica Mirkom Korotajem obišli izložbene štandove ovogodišnjeg Adventa u Cestici.

Manifestacija Advent u Cestici održan je organizaciji Općine Cestica i suorganizatora Turističke zajednice područja Sjever Zagorja, a u dva dana posjetilo je više od tisuću posjetitelja.

Od cestičkih udruga na Adventu su sudjelovali: Udruga umirovljenika Općine Cestica, Lovačko društvo Sveti Hubert Cestica, SRK Općine Cestica 1995., DVD Babinec, DSR Vrtovi Vratno, Udruga mladih HiperAKTIVNI Cestica, Lovačko društvo Cestica, Udruga vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica, MNK Lovrečan, Udruga tradicijskih običaja Pingo, NK Bratstvo Otok Virje, Udruga Vezilje, a sa svojim radovima bili su i učenici OŠ Cestica, KUD Općine Klenovnik i Udruga Crni turmalin.  Na štandovima moglo se naći i brojnih proizvoda cestičkih tvrtki, a svojim proizvodima predstavili su se i Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, vinarije i ostali.

U sklopu Adventa u Cestici, u večernjim satima u subotu bio je koncert ZSA ZSA, a u nedjelju Passion Embrace Band.

Advent na Sjeveru Zagorja se nastavlja dolazećeg vikenda i to u Vinici. Nadolazeći petak nosi zanimljivu radionicu Sip of wine&design, a u subotu, 9. prosinca, održat će se svečano otvorenje započinje Adventa u Vinici. U večernjem dijelu programa nastupit će Srebrni akordi, a dnevni je program je fokusiran na djecu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Humanitarni božićni koncert “Uz tebe sam“: za najmlađe će zapjevati Gabriela Hrženjak, Anita Huđek i Vinka Siladi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosinac je najradosniji mjesec u godini. To je vrijeme mira, ljubavi i veselja, koje zaslužuje svaka obitelj. Neke obitelji trebaju našu pomoć, mali znak pažnje, da im božićno drvce toplije svjetluca. Krajem godine, naime, završavaju projekti u varaždinskoj Udruzi Uz tebe sam, a to znači da završava i stručna podrška za  najmlađe.

Podsjećamo, podrška rehabilitatorica i logopedinje djeci s teškoćama pomaže savladavati svakodnevne izazove – poput slušanja kratke priče, uspostavljanja komunikacije, vezanja tenisica… Ostati bez podrške za njih znači nazadovanje u razvojnom procesu, koje je teško nadoknaditi.

Na margini društva


– Za nadolazeće blagdane, naši mališani, njih  četrdesetak, imaju jednu želju, a to je da se nastave razvijati uz podršku stručnjaka. Zbog toga se organizira “Božićni humanitarni koncert – Uz tebe sam” koji će se održati 16. prosinca  s početkom u 20 sati u Kinu Gaj (Gajeva 1, Varaždin). Na koncertu će punog srca za naše najmlađe pjevati Gabriela Hrženjak, Tamburaši Sedef, Dorian Stipčić, Anita Huđek i Vinka Siladi. Svi posjetitelji moći će uživati u slušanju poznatih božićnih klasika i svjetski poznatih skladbi. Cilj koncerta je povezati cijelu zajednicu i zajednički osigurati sredstva za nastavak terapija za djecu s teškoćama u razvoju, posebno logopeda i edukacijskih rehabilitatora – ističu organizatori humanitarnog koncerta.

I dodaju da djeca s teškoćama u razvoju(TUR)  često žive na margini društva. Rijetkost je da su takva djeca s prihvaćena u svojoj zajednici i da imaju odgovarajuću podršku stručnjaka koji im pomažu u savladavanju svakodnevnih izazova.

Udruga  savjetovališta “Uz tebe sam”, koja je prije 16 godina osnovana na inicijativu roditelja djece s teškoćama u razvoju, upravo to uspijeva uz podršku dobrih ljudi. Stoga budite uz njih, dođite na koncert, podržite djecu i oživite božićni duh.

Ulaznice po cijeni 10 eura možete rezervirati online (za detalje potrebno je javiti se na e-mail adresu: [email protected]) u Suvenirnici Varaždin, Caffe baru Petica Petrijanec, Ily baru Sveti Ilija, IQ-baru Varaždin te u samoj Udruzi.

Prihod od prodanih ulaznica namijenjen je nastavku terapija za djecu s teškoćama u razvoju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje