Povežite se s nama

Život i društvo

“Husarske odore su autorsko vlasništvo Varaždinske županije…”

Objavljeno:

- dana

Varaždinska županija oglasila se reagiranjem na članak objavljen u Regionalnom tjedniku od 4. prosinca 2018. i na porttalu Regionalnog tjednika pod naslovom: “Čekali ga kao ozebli sunce, a dobili šamarčinu: ‘otpust’ i prijavu za krađu“.

>>Otkrivamo: župan Čačić vjernim husarima dao“otpust” i prijavio ih za krađu!

Zahtjev za ispravak netočnih informacija donosimo u cijelosti:

U cilju istinitog informiranja javnosti, a vezano za članak o varaždinskim husarima, molimo da sukladno čl. 7. stavak 2. Zakona o medijima, objavite ispravak na istom mjestu te na isti način kao tekst na koji se ispravak odnosi. Kao što i sami navodite u svom članku, župan Čačić je u svojem prvom mandatu, u razdoblju od 2005. do 2008. godine formirao jedinicu husarske garde i na trošak Županije naručio te platio iz županijskog proračuna izradu autorskih uniformi prema predlošku podataka o originalnim uniformama, o čemu postoje i ugovori s Mladenom Trnskim i Ivanom Debeljakom. Odlaskom Radimira Čačića s funkcije župana, rad udruge Varaždinska husarska graničarska pukovnija, koja je obavljala protokolarne funkcije husarske garde za Varaždinsku županiju, svedena je na privatnu aktivnost nekolicine pojedinaca.

Nažalost, navedeni pojedinci okupljeni u udrugu Varaždinska husarska graničarska pukovnija nisu, iz njima poznatih razloga, bili spremni nastaviti obavljati protokolarne obveze husarske garde uz kontrolu potpune transparentnosti financijskog poslovanja navedene udruge od strane Varaždinske županije, iako je navedena kontrola sukladno zakonskim propisima nužna, s obzirom da se za obavljanje protokolarne djelatnosti husarske garde osigurava i posebna proračunska stavka te se taj novac ne raspodjeljuje po uobičajenom natječajnom postupku za udruge. Nadalje, pojedinci iz udruge Varaždinska husarska graničarska pukovnija nisu na zahtjev Varaždinske županije obavili povrat uniformi koje predstavljaju autorsko vlasništvo Varaždinske županije te će navedeno biti predmet zasebnog sudskog postupka.

Župan bez plaće

Varaždinska županija je iz navedenih razloga protokolarne obveze husarske garde povjerila udruzi Husarska garda Varaždinske županije kojoj je dana i mogućnost korištenja povijesnih uniformi te je u tom smislu potpuno bespredmetno raspravljati s pojedincima koji time eventualno nisu zadovoljni.

Zaključno, navođenje argumenta da protokolarne funkcije više ne obavlja Varaždinska husarska graničarska pukovnija jer župan Čačić nije želio platiti 100 kuna članarine, dovoljno govori o razini ljudi koje članak promovira s obzirom da je javno poznato da je odlukom Županijske skupštine Varaždinske županije formiran zaseban fond za sufinanciranje udruga i pojedinaca, a koji se formira iz plaće koje se odrekao osobno župan Čačić. U 2018. godini je fond iznosio ukupno 200.000 kuna.

Iz navedenog svatko može zaključiti da taj iznos kojeg se župan Čačić dobrovoljno odrekao u korist udruga, predstavlja daleko veći iznos od svega 1.200 kuna godišnje članarine.

Nekategorizirano

Općina Petrijanec: putem EU projekata zaposleno 10 žena koje su brinule o 79 korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec uspješno je provela projekt „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe“ te projekt „Zaželi za Petrijanec 2020.“ Sufinancirani su sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda. Prve dvije godine nositelj projekta „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe” vrijedan 2.179.443,20 kuna bila je Općina Petrijanec, a zatim je projekt nastavljen kao druga faza, ali u suradnji s Udrugom umirovljenika Općine Petirjanec ukupne vrijednosti  925.800,00 kuna.

Riječ je europskom projektu putem kojeg je omogućeno zapošljavanje nezaposlenih žena, koje su brinule za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Provodio se 15 mjeseci, putem kojeg je zaposleno je 10 žena koje su se brinule o 79 korisnika.

– Projekt “Zaželi” jako je dobro odjeknuo i bio prihvaćen u Općini Petrijanec i nismo imali nikakvih problema sa krajnjim korisnicima, a suradnja je bila na vrlo visokoj razini. Mislim da bi trebali nastaviti sa sličnim projektom u idućim godinama, no to ne ovisi o nama, jer trenutno javni poziv nije otvoreni te apeliram na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i sva ostala upravljačka tijela da nastave u sljedećim godinama s tim projektom – rekao je na završnoj konferenciji projekta „Zaželi“ načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec. Žene su također prošle edukaciju za gerontodomaćice te za jednostavne poslove u zanimanju kuhar.

Obvezni partneri na projektu su također Centar za socijalnu skrb Varaždin te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Varaždin.

– U evidenciji varaždinskog Zavoda za zapošljavanje uvijek je evidentirano više nezaposlenih žena, nego muškaraca, i zato ovaj projekt ima dvije važne komponente – socijalnu i humanitarnu, a Zavod za zapošljavanje tu se uključio sa svojom ulogom, a to je informiranje nezaposlenih žena o projektu, oglašavanje javnog poziva, posredovanje pri zapošljavanju. Ovim projektom utječe se na ukupnu nezaposlenost žena i samo je u protekloj godini na području Varaždinske županije kroz projekt „Zaželi“ 90-tak žena – zaključila je Branko Šaško, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nastavlja se provedba programa gerontodomaćica na području Varaždina i Općine Jalžabet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin potpisalo je ugovore s Gradom Varaždinom i Općinom Jalžabet o financiranju programa gerontodomaćica, koje pružaju pomoć i podršku starijim i nemoćnim osobama.

Nastavak je to provedbe programa koji se do studenog 2021. godine financirao putem EU projekta „Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici 2“.

Ugovorima su osigurana sredstva za financiranje plaća gerontodomaćica, i to za njih pet na području grada Varaždina i dvije na području Općine Jalžabet.

Svaka od gerontodomaćica brine se za sedam do osam korisnika koji su starije i nemoćne osobe te im je potrebna pomoć oko nabave namirnica, lijekova, održavanju higijene stambenog prostora kao i razgovora i druženja kao nezaobilaznog dijela pomoći osobama koje žive same.

Financiranje ovakvih programa od velike su važnosti za poboljšanje kvalitete života starijih sugrađana i GDCK Varaždin ovim putem zahvaljuje Gradu Varaždinu i Općini Jalžabet na potpori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje