Povežite se s nama

Život i društvo

“Husarske odore su autorsko vlasništvo Varaždinske županije…”

Objavljeno:

- dana

Varaždinska županija oglasila se reagiranjem na članak objavljen u Regionalnom tjedniku od 4. prosinca 2018. i na porttalu Regionalnog tjednika pod naslovom: “Čekali ga kao ozebli sunce, a dobili šamarčinu: ‘otpust’ i prijavu za krađu“.

>>Otkrivamo: župan Čačić vjernim husarima dao“otpust” i prijavio ih za krađu!

Zahtjev za ispravak netočnih informacija donosimo u cijelosti:

U cilju istinitog informiranja javnosti, a vezano za članak o varaždinskim husarima, molimo da sukladno čl. 7. stavak 2. Zakona o medijima, objavite ispravak na istom mjestu te na isti način kao tekst na koji se ispravak odnosi. Kao što i sami navodite u svom članku, župan Čačić je u svojem prvom mandatu, u razdoblju od 2005. do 2008. godine formirao jedinicu husarske garde i na trošak Županije naručio te platio iz županijskog proračuna izradu autorskih uniformi prema predlošku podataka o originalnim uniformama, o čemu postoje i ugovori s Mladenom Trnskim i Ivanom Debeljakom. Odlaskom Radimira Čačića s funkcije župana, rad udruge Varaždinska husarska graničarska pukovnija, koja je obavljala protokolarne funkcije husarske garde za Varaždinsku županiju, svedena je na privatnu aktivnost nekolicine pojedinaca.

Nažalost, navedeni pojedinci okupljeni u udrugu Varaždinska husarska graničarska pukovnija nisu, iz njima poznatih razloga, bili spremni nastaviti obavljati protokolarne obveze husarske garde uz kontrolu potpune transparentnosti financijskog poslovanja navedene udruge od strane Varaždinske županije, iako je navedena kontrola sukladno zakonskim propisima nužna, s obzirom da se za obavljanje protokolarne djelatnosti husarske garde osigurava i posebna proračunska stavka te se taj novac ne raspodjeljuje po uobičajenom natječajnom postupku za udruge. Nadalje, pojedinci iz udruge Varaždinska husarska graničarska pukovnija nisu na zahtjev Varaždinske županije obavili povrat uniformi koje predstavljaju autorsko vlasništvo Varaždinske županije te će navedeno biti predmet zasebnog sudskog postupka.

Župan bez plaće

Varaždinska županija je iz navedenih razloga protokolarne obveze husarske garde povjerila udruzi Husarska garda Varaždinske županije kojoj je dana i mogućnost korištenja povijesnih uniformi te je u tom smislu potpuno bespredmetno raspravljati s pojedincima koji time eventualno nisu zadovoljni.

Zaključno, navođenje argumenta da protokolarne funkcije više ne obavlja Varaždinska husarska graničarska pukovnija jer župan Čačić nije želio platiti 100 kuna članarine, dovoljno govori o razini ljudi koje članak promovira s obzirom da je javno poznato da je odlukom Županijske skupštine Varaždinske županije formiran zaseban fond za sufinanciranje udruga i pojedinaca, a koji se formira iz plaće koje se odrekao osobno župan Čačić. U 2018. godini je fond iznosio ukupno 200.000 kuna.

Iz navedenog svatko može zaključiti da taj iznos kojeg se župan Čačić dobrovoljno odrekao u korist udruga, predstavlja daleko veći iznos od svega 1.200 kuna godišnje članarine.

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje