Povežite se s nama

Novosti

Hyperpovoljno Martinje

Objavljeno:

- dana

U B•HYPERU NABAVITE SVE POTREBNO ZA BLAGDAN SV. MARTINA

Osim kuhanog sušenog bunceka i kukuruznog kruha koji se do 14. studenog mogu kupiti po akcijskim cijenama, u B•Hyperu možete kupiti brojne druge gotove delicije prigodne za martinjski stol: špikovano pečenje, pečeni kotlet sa šljivama i pečeni odojak.

Svake godine 11. studenog slavi se Martinje, omiljeni blagdan brojnih vinogradara. Mošt se pretvara u vino, a ovaj običaj posebno se njeguje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj gdje krštenje mladog vina predvodi biskup prema posebnim “regulama”.

Povoljne cijene

Uz dobru kapljicu, za martinjsku svečanost nezaobilazna je i dobra hrana. Pravo mjesto za nabavku svega potrebnog je hipermarket B•Hyper u Lumini centru gdje možete po povoljnim cijenama pronaći sve potrebno za bogat martinjski stol, od već gotovih jela koja se pripremaju od svježih namirnica, do svega potrebnog za pripremanje delicija prikladnih za Martinje.

Za predjelo, tu su gotove plate već od 50 kuna, a možete ih naručiti i po vlastitom izboru osobno na info-pultu ili telefonski na broj 042/659-800.

Od gotovih jela, iz bogate ponude B•Hypera svakako preporučujemo hyper akciju: kuhani sušeni buncek po cijeni 25,99 kuna za kilogram, a uz njega odlično ide kukuruzni kruh po cijeni od samo 5,99 kuna za 500 grama! Osim ovih delicija, koje se do 14. studenog mogu kupiti po akcijskim cijenama, u B•Hyperovoj kuhinji pripremili su i brojna druga jela prigodna za Martinje – domaću juhu od junetine, špikovano pečenje, pečeno svinjsko meso, slasne kotlete sa šljivama, pekarski krumpir sa špekom i lukom, domaću sarmu te grah salatu.

Vrijedne slastičarke B•Hypera za vas svakodnevno pripremaju i brojna slatka iznenađenja, a za martinjski stol preporučuju domaću pitu od jabuka i novu deliciju – kesten-piramidu! B•Hyper nudi i veliki izbor namirnica od kojih sami možete pripremiti delicije prikladne uz Martinje. Iz velike ponude izdvajamo krvavice na odjelu delikatese, uz koje odlično ide kiseli kupus ili kisela repa. Naša preporuka je upravo kisela repa Agropomper, koja se do 14. studenog može kupiti po akcijskoj cijeni: 4,39 kuna za 500 grama! 

Tu su još i krašićka i kranjska kobasica po akcijskim cijenama,  uz koje preporučamo zagorski kruh te kruh peku, koji su majstorska djela B•Hyper pekara. U poznatom hipermarketu koji je svakodnevno otvoren do 22 sata vode računa i za pravi martinjski ugođaj uz prikladne servise za jelo te čaše za vina. Ponestane li vam dobre kapljice, u B•Hyperovoj ponudi je čak 360 različitih vrsta vina brojnih proizvođača, među kojima su i mnogi domaći vinari iz Varaždinske, Međimurske te Krapinsko-zagorske županije, koja će zasigurno zadovoljiti i ukuse najzahtjevnijih.

Hyperpovoljna martinjska preporuka

 Proizvodi  Cijena
 Buncek  25,99 kn/kg
 Kukuruzni kruh  5,99 kn/500 g
 Kisela repa Agropomper  4,39 kn/500 g

 

Izvor: B•HYPER
Foto: B•HYPER/SINIŠA SOVIĆ

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje