Povežite se s nama

U fokusu

HŽ u Varaždinu zaključao WC, vraća zaštitare i uvodi videonadzor kolodvora

Objavljeno:

- dana

Premda je Grad Varaždin tijekom 2018. i 2019. godine poduzeo sve zakonski dozvoljene mjere za povećanje sigurnosti putnika i građana koji žive na širem prostoru varaždinskoga željezničkoga kolodvora, česta kršenja javnog reda i mira još uvijek su problem kojem se ne nazire skori kraj.

Stalno odgode

Štoviše, priznaje to i birokracija Hrvatskih željeznica. Naime, u sklopu ovoga državnog megaholdinga posluje društvo HŽ Infrastruktura, koje nam je u prosincu 2019. potvrdilo da je „u tijeku postupak rješavanja videonadzora u kolodvoru Varaždin“. Odnosno, taj problem još nije riješen, a još uvijek nema ni fizičke zaštite kolodvora…

Zasad jedino policijski službenici putnike štite od skitnica, beskućnika i trećih osoba

– Angažiranje čuvarske, odnosno zaštitarske službe na području kolodvora Varaždin pokrenut će se 2020. godine u okviru ugovora za sva službena mjesta na području HŽ Infrastrukture. Da bi se putnici zaštitili od skitnica, beskućnika i trećih osoba koje remete javni red i mir, zaposlenici kolodvora pozivaju na intervenciju zaposlenike PU varaždinske, koji provode mjere u skladu sa zakonskom regulativom. Policijski službenici u noćnim satima provode preventivne ophodnje na području kolodvora – ističu u HŽ-u.

Konkretnih pomaka, tvrde, ima i s otklanjanjem odavno uočenih neurednosti na kolodvoru, na što su još u srpnju prošle godine ukazivali sudionici radnog sastanka koji je inicirala Područna radna jedinica prometa Sjever. Podsjećamo, tada su o sprečavanju nepoželjnog ponašanja i očuvanja sigurnosti i urednosti na kolodvoru Varaždin raspravljali predstavnici Područnog ureda civilne zaštite Grada Varaždina, Policijske uprave varaždinske, Ravnateljstva policije, Centra za socijalnu skrb Varaždin, Ureda gradonačelnika Varaždina, RJ HŽ Putničkog prijevoza Varaždin, voditelj PRJ prometa Sjever i voditelj PRP Varaždin.

– Šefica kolodvora Varaždin odmah je pokrenula popravak kliznih vrata čekaonice (izvan funkcije bila su osam mjeseci!), uređenje i popravak neispravnosti sanitarnog čvora te popravak rasvjete u čekaonici i na peronu. Također, onemogućen je ulaz osoba od ulične strane kroz ogradu – tvrde u HŽ Infrastrukturi, koja je dugo vremena bila izložena opravdanim kritikama Varaždinaca i zbog neurednih čekaonica te toaleta.

No, izgleda da su i ovu problematiku u HŽ-u napokon uspjeli razmrsiti jer u odgovoru na naša pitanja tvrde da se sada posebna pozornost pridaje upravo „čistoći prostora u kojem se zadržavaju putnici – čekaonici, vestibulu, peronu te sanitarnom čvoru“.

– S ciljem sprečavanja devastacije i uništenja sanitarnog čvora, on je od 22 sata do 5 sati ujutro zaključan, a obavijest o mogućnosti uporabe WC-a i dostupnosti ključa istaknuta je na vratima sanitarnog čvora – zaključuju u HŽ-u.

Je li središnjica HŽ-a i nakon proteka od šest mjeseci osigurala novac potreban za provođenje ostalih sigurnosnih mjera, zasad je nepoznato.

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje