Povežite se s nama

Život i društvo

HZJZ kampanjom „Nema maženja bez paženja“ obilježio Svjetski dan spolnog zdravlja

Objavljeno:

- dana

Hrvatski zavod za javno zdravstvo kampanjom „Nema maženja bez paženja“ u sklopu projekta „Živjeti zdravo“ putem društvenih mreža 4. rujna obilježava Svjetski dan spolnog zdravlja.

Koliko smo zapravo upoznati sa svojim spolnim zdravljem i koliko otvoreno o njemu razgovaramo? Kako ga zaštititi i koje posljedice nosi nebriga o spolnom zdravlju na naše opće zdravlje? I na kraju, gdje se i na koji način možemo više o svemu informirati?

Pitanja su to na koja Hrvatski zavod za javno zdravstvo obilježavanjem Svjetskog dana spolnog zdravlja želi potražiti odgovore.

Podizanje svijesti javnosti

Još 2010. godine globalna organizacija koja se zalaže za promicanje najboljih praksi u području spolnog zdravlja,World Association for Sexual Health (WAS),pozvala je da se svakog 4. rujna obilježava Svjetski dan spolnog zdravlja s ciljem podizanja svijesti javnosti o spolnom zdravlju.

Prvi Svjetski dan spolnog zdravlja najavljen je upečatljivom temom „Pričajmo o tome!“ (eng. „Let’s talk about it!“) koja je označila početak višegodišnje kampanje razbijanja straha i tabua vezanih za teme o spolnom zdravlju.

Unatoč velikim napredcima suvremenog društva, spolno zdravlje se i danas često smatra tabu temom.

Cilj je promijeniti tu činjenicu i uključiti cijelu populaciju u otvoreni i iskreni razgovor o spolnom zdravlju.

„Živjeti zdravo“

Zato se ove godine u obilježavanje Svjetskog dana spolnog zdravlja uključio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo putem kampanje „Nema maženja bez paženja“ u sklopu poučnog projekta „Živjeti zdravo“.

Cilj obilježavanja je skretanje pozornosti svih generacija i pojedinaca, bez obzira na spolnu orijentaciju, na odgovorno spolno ponašanje kako bi se zaštitilo vlastito zdravlje, ali i zdravlje partnera.

Ovoj online inicijativi pridružile su se i brojne osobe iz javnog i društvenog života te na taj način podržale Svjetski dan spolnog zdravlja.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana spolnog zdravlja, toga su dana stručnjaci iz HZJZ-a bili dostupni od 11 do 14 sati u digitalnom savjetovalištu na društvenim mrežama projekta „Živjeti zdravo i odgovarali na sva pitanja u vezi spolnog zdravlja, a ujedno i pozvali sve da vode brigu o svom spolnom zdravlju i zdravlju partnera.

Istoga dana bila je predstavljena džepna knjižica „Vi imate pitanja? Mi imamo odgovore!“, koja je dostupna i online. U njoj su putem 101 pitanja i odgovora stručnjaci iz HZJZ-a na jasan, kratak i zabavan, no prije svega informativan način pristupili odgovaranju na najčešća pitanja o spolnom zdravlju.

Najčešće zablude

Prije posjeta društvenim mrežama, svakako valja pročitati koje su najčešće zablude o spolno prenosivim bolestima (SPB), ističu stručnjaci iz HZJZ-a.

„Ako sam jednom imao/la SPB, više ga ne mogu dobiti.“ – Neke spolne bolesti ostavljaju trajni imunitet i u tom je slučaju ova izjava istinita, ali većina SPB-a ne stvara imunitet. Zato je u većini slučajeva moguće ponovno se zaraziti istim SPB-om.

„Koristim dva kondoma odjednom za dodatnu zaštitu.“ – Dvostruki kondom ne pruža dvostruku zaštitu. Prilikom korištenja dvaju kondoma istodobno veća je mogućnost njihova pucanja zbog trenja, što može dovesti do neželjene trudnoće i prijenosa SPB-a.

„SPB mogu izbjeći ako prakticiram oralni ili analni seks.“ – Bez obzira na vrstu spolnog odnosa, bio on oralni, analni ili vaginalni, može se zaraziti SPB-om.

„Kontracepcijske tablete štite me od SPB-a.“ – Kontracepcijske tablete štite od začeća, odnosno trudnoće, ali ne od SPB-a. Njihova je namjena sprečavanje neželjene trudnoće i regulacija hormona.

„Po izgledu mogu prepoznati osobu koja ima SPB.“ – SPB često ne izaziva nikakve simptome te zaražene osobe ne izgledaju niti se osjećaju bolesno, stoga je odgovorno spolno ponašanje iznimno važno.

Život i društvo

I na sjeveru Hrvatske u srijedu rušeni temperaturni rekordi u veljači

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Prema podacima DHMZ-a u srijedu, 24. veljače, zabilježene su najviše temperature dosad izmjerene u veljači.

Čak 26.4 stupnja izmjereno je u Kninu. To je apsolutno najviša temperatura zraka izmjerena na nekoj meteorološkoj postaji DHMZ-a tijekom veljače, iako podaci na nekim postajama postoje još od sredine 19. stoljeća, piše index.hr. Također, rekord veći za više od 4 stupnja u odnosu na prošli.

Prema još neslužbenim podacima, koje su javile gotovo sve televizijske kuće, novi rekordi izmjereni su i u Senju, Rijeci, Omišlju, Krku, Pazinu, Sinju, Gospiću i Bednji.

Najviša temperatura izmjerena jučer u Bednji bila je 20.4 stupnjeva, a u Varaždinu 19.3 stupnjeva.

Valja spomenuti da je istog dana u Bednji najniža temperatura bila -1.6 stupnjeva.

Nastavite čitati

Život i društvo

Planira se gradnja novog pastoralnog centra u Vidovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu župnog dvora Župe svetog Vida u Vidovcu započete su aktivnosti oko izgradnje novog pastoralnog centra, u dvorištu župnog dvora.

Obzirom da se sadašnje pastoralne aktivnosti odvijaju u pomoćnoj zgradi u dvorištu župnog dvora, koja je dotrajala te nema uređen sustav grijanja, a i same aktivnosti ograničene su karakteristikama dostupnog prostora, javila se potreba za izgradnjom novog pastoralnog centra.

Inicijativu za izgradnju pastoralnog centra pokrenuo je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić u suradnji s velečasnim Brankom Švogorom.

U novom pastoralnom centru nalazit će se učionice, kabineti, dvorane, sanitarije, kuhinja, kotlovnica, spremište i uredski prostori.

Novi pastoralni centar od 600 m2 služit će za potrebe župe sv. Vida kao i za razne druge pastoralne susrete i aktivnosti tijekom čitave godine. – Drago mi je da je inicijativa za izgradnju novog pastoralnog centra konačno pokrenuta i mogu samo reći da će Općina Vidovec maksimalno poduprijeti projekt izgradnje. Do sad smo iz proračuna izdvojili 55.000 kuna za izradu projektne dokumentacije. Ovim projektom naši mještani dobit će adekvatne prostorije za vjeronauk i vjeronaučne susrete, prostor za roditeljske sastanke prvopričesnika i krizmanika, susrete mladih kroz čitavu godinu, a bit će na raspolaganju i za Caritas te ostale udruge i pojedince. Vjerujem da će ovaj projekt biti na korist čitave zajednice – istaknuo je načelnik Bruno Hranić.

Navedeni projekt predstavljen je i varaždinskom biskupu mons. Bože Radošu koji je izrazio zadovoljstvo i najavio da će Varaždinska biskupija također poduprijeti projekt izgradnje pastoralnog centra te ujedno napomenuo da pastoralni centar treba služiti svim mještanima u cilju boljeg povezivanja župe i lokalne zajednice.

Nastavite čitati