U Hrvatskoj su, zaključno s 8. prosinca, službeno registrirano ukupno 134 oboljela od gripe, od kojih je 88 prijavljeno tijekom 49. tjedna.

– Iako su prijave pristigle iz različitih dijelova Hrvatske, većina je iz kontinentalnog, središnjeg dijela Hrvatske. Ovaj gotovo četverostruko veći broj prijava u odnosu na 48. tjedan (23 prijave) ukazuje na porast broja oboljelih koji je u okviru očekivanog, s obzirom na doba godine u kojem se nalazimo i u usporedbi sa prethodnim sezonama gripe. Nije zaprimljena niti jedna prijava smrti zbog gripe i njezinih komplikacija – objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu tijekom 49. tjedna virus gripe potvrđen je u 50 posto uzoraka pristiglih iz različitih dijelova Hrvatske, i to virus gripe tip A. U svim pozitivnim uzorcima koji su suptipizirani detektiran je podtip A/H1N1, koji je bio dominantni cirkulirajući virus gripe u Hrvatskoj i tijekom prethodne sezone (2018./2019.)

Ako se želite cijepiti protiv gripe, to možete učiniti.

– Poštovani građani, dodatne doze cjepiva protiv gripe koje smo nabavili ovoga tjedna distribuirali smo liječnicima primarne zdravstvene zaštite te vas molimo da se obratite izabranom liječniku radi cijepljenja protiv gripe – objašnjenje je iz HZJZ-a.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu. U većini laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe potvrđen je virus gripe A, i to oba podtipa (A/H1N1 i A/H3N2), s tim da neke države, kao što su Portugal, Španjolska, Latvija i Rusija, bilježe značajnu cirkulaciju virusa gripe B.

Komentari

Komentara