Povežite se s nama

U fokusu

HZZ: Poslodavci najviše traže šivače, konobare, prodavače i električare

Objavljeno:

- dana

Krajem prosinca 2018. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Regionalnom uredu Varaždin, evidentirano je 2.665 nezaposlenih osoba.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 2,1%, a u usporedbi s istim mjesecom (prosinac) 2017. godine broj nezaposlenih manji je za 987 osoba, odnosno 27%.

Na području Ispostave Ivanec upisano je 710 nezaposlenih osoba, Ludbreg 304, Novi Marof 338, Cestica 74 i Varaždin 1.239 osoba.

Tijekom prosinca evidentirane su 393 nove nezaposlene osobe. Direktno iz radnog odnosa prijavilo se 297 osoba, 11 osoba iz nekog drugog oblika rada, nakon škole 10, a iz neaktivnosti 75 osoba.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2018. godine bila su:
– šivač/šivačica (24)
– konobar/konobarica (22)
– prodavač/prodavačica (21)
– električar/električarka održavanja (21)
– strojarski tehničar/strojarska tehničarka (15)

Tijekom prosinca 2018. godine prijavljeno je 466 slobodnih radnih mjesta, što je za 43,0% (352 slobodna radna mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 30,3% (203 slobodnih radnih mjesta) manje nego u istom mjesecu prošle godine.

U prosincu 2018. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba RU Varaždin zaposleno je ukupno 220 osoba na temelju radnog odnosa. To je 35,7% manje nego u prethodnom mjesecu i 22,8% manje nego u istom mjesecu prošle godine.

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje