Povežite se s nama

U fokusu

I Čačić i Stričak uvjereni su u pobjedu u drugom krugu

Objavljeno:

- dana

Prema DIP-ovim podacima od 23 sata i 30 minuta, kandidat za župana Varaždinske županije, Reformist Radimir Čačić vodi s 21.411 glasova, odnosno 30,85%, dok je HDZ-ov kandidat Anđelko Stričak na drugome mjestu s 18.890 glasova ili 27,22%.

Do 23 sata i 30 minuta obrađena su 332 biračka mjesta od ukupno 336, odnosno 98,81%.

Dosadašnji župan Varaždinske županije Radimir Čačić osvrnuo se na rezultate, rekavši da su oni potpuno očekivani.

– Sve ozbiljne ankete, koje nisu objavljene, su to pokazivale i najnormalnije očekujemo da ćemo u drugom krugu uvjerljivo pobijediti. Rekao bih da smo se nadali, ali rezultati izbora su srećom nadmašili naša očekivanja. Pobijedili smo odmah u prvom krugu u Martijancu, dobili načelnika Branimira Nađa, pobijedili smo u Donjoj Voći s gospođom Sanjom Kočet, idemo u drugi krug s velikim šansama u V. Toplicama, vodimo u Jalžabetu, u Maruševcu isto idemo u drugi krug. Podsjećam da smo na prošlim izborima izbore završili s nula načelnika i gradonačelnika. Sad je to izuzetno dobra situacija, naša županijska lista je porasla za 50%, iznad naših očekivanja. Nadali smo se da ćemo imati oko 20%, izgleda da će biti 22%. Očekivali smo malo jači rezultat SDP-a, ali ništa zato – rekao je Čačić.

Rezultate je komentirao i HDZ-ov kandidat za župana Anđelko Stričak. Zahvalio je svima koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su svoj glas povjerili listama i kandidatima HDZ-a.

– Na županijskoj razini, u županijskoj skupštini smo osvojili najviše mandata, što svakako raduje, a kad govorimo o utrci za župana, u drugi krug ulazimo gospodin Čačić i ja. Taj jedan dobar trend daje optimizam i u drugom krugu očekujemo pobjedu. Smatram da su dosadašnji rad kroz četiri godine birači prepoznali. Početkom mandata smo govorili da ćemo dati sve od sebe da na području Varaždinske županije zavrtimo barem milijardu kuna vrijednosti investicija. Već druge godine smo rekli da je Varaždinska županija jedno veliko gradilište, u trećoj smo naglašavali da se umjesto milijarde zavrtjelo dvije milijarde investicija, a u četvrtoj godini mandata rekli smo da tim tempom nastavljamo u idućem mandatu. Tako da, ne možemo reći da smo iznenađeni, očekivali smo jedan dobar rezultat. Ovo jest dobar rezultat i daje optimizam da u drugom krugu pobjeđujemo – istaknuo je Anđelko Stričak i dodao:

– Prije četiri godine naš kandidat je izgubio drugi krug za 16 glasova. Da je tada naš kandidat Runac ušao u drugi krug, pobijedio bi. Sad ja ulazim u drugi krug i očekujem pobjedu. Od gradova, za sada je pobijedio gradonačelnik Jenkač, a koliko mi je poznato, u Ludbregu nestranački kandidat Bilić. U ostalim gradovima naši kandidati idu u drugi krug. Prije četiri godine naši kandidati su u prvom krugu u Ivancu i Lepoglavu, tako da situacija je zaista dobra i ohrabrujuća – zadovoljan je Stričak.

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!