Povežite se s nama

U fokusu

I dalje se računa na Fond, a o kreditu se ne razmišlja

Objavljeno:

- dana

Kada će i kako Grad Varaždin zbrinuti komunalni otpad koji je odložen u Brezju

Grad Varaždin upitali smo i kako će biti podmireni troškovi zbrinjavanja bala.
– Na to pitanje moći ćemo odgovoriti tek kada stigne odgovor iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za sada odgovor još nije stigao.

 Nadamo se skorom odgovoru i s punim pravom očekujemo da će biti pozitivan, odnosno da će značajan dio troškova zbrinjavanja bala podmirivati Fond – vele u Gradu.
Isto tako podsjećaju da su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grad Varaždin sklopili još 26. listopada 2010. godine Ugovor o neposrednom sudjelovanju Fonda u sufinanciranju zbrinjavanja baliranog otpada na lokaciji Brezje kod Grada Varaždina davanjem financijske pomoći. Kao što je poznato, radilo se o sufinanciranju obrade baliranog otpada u tvornici za MBO. To se nije željelo čak niti nakon ponuđene kompromisne cijene, što se pokazuje lošom odlukom.
– Na sjednici održanoj 21. ožujka 2013. godine Gradsko vijeće Grada Varaždina donijelo je Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za obavljanje komunalne djelatnosti odlaganje baliranog miješanog komunalnog otpada prikupljenog na području Grada Varaždina. S obzirom na to da je prije potpisivanja ugovora potrebno detaljno utvrditi izvore financiranja te s obzirom na činjenicu da su se, od trenutka potpisivanja ugovora između Grada Varaždina i Fonda promijenili gotovo svi bitni elementi tog ugovora (način zbrinjavanja, količina i cijena) smatramo potrebnim izmijeniti postojeći ugovor putem aneksa ili sklapanja novog ugovora. Upravo zbog gore navedenih razloga, Grad Varaždin je dana 19. lipnja uputio Fondu dopis kojim je zatraženo očitovanje vezano na prethodno navedene činjenice, pojašnjavaju u Gradu.
Grad Varaždin je, kako dodaju, 24. srpnja uputio Fondu Zahtjev za sufinanciranjem temeljem ugovora od 26. listopada 2010. godine.
– S obzirom na to da do listopada 2013. godine nije zaprimljen odgovor, iako su održani sastanci u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode te Fondu, gradonačelnik Varaždina uputio je dana 24. listopada požurnicu Fondu na koju se očekuje odgovor. Nakon primitka očitovanja odnosno predloženog načina sufinanciranja zbrinjavanja komunalnog otpada, Grad Varaždin će neodgodivo s odabranom Zajednicom ponuditelja sklopiti ugovor o koncesiji – najavljuju u Gradu Varaždinu te naglašavaju da „zbog svega navedenog Grad Varaždin ne razmišlja o uzimanju kredita kao načinu rješavanja tog problema“.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje