Povežite se s nama

Međimurje

I dalje se razvija ideja o osnivanju Waldorfske osnovne škole u Čakovcu

FOTO: Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

U Čakovcu, u sklopu Dječjeg vrtića Cipelica, već 14 godina djeluje Waldorfska vrtićka skupina za djecu od treće do sedme godine života. Ta je grupa jedina takva u ovom dijelu Hrvatske te jedna od tek njih nekoliko diljem zemlje.

Iskustva

Waldorfsko obrazovanje, temeljeno na učenjima dr. Rudolfa Steinera, želi potaknuti cjeloživotno učenje i djeci omogućiti da u potpunosti razviju svoje jedinstvene kapacitete. U Međimurju postoji veliki interes roditelja i djece za ovakvim vidom obrazovanja, posebno zbog činjenice da je temeljeno na uvidima, učenjima i principima obrazovanja koje je uspostavio upravo dr. Rudolf Steiner, rođen u Donjem Kraljevcu, ističu iz Grada Čakovca.

Kako bi se napravio korak dalje, u Sekciji za waldorfsku pedagogiju pri „Centru dr. Rudolfa Steinera“ iz Donjeg Kraljevca, potaknuti roditeljskom inicijativom, održana je javna tribina vezana za osnivanje Waldorfske osnovne škole u Čakovcu. Temeljem iskazanog interesa roditelja, s ciljem prikupljanja dodatnih informacija o radu takvih škola, početkom travnja međimurska delegacija posjetila je jedan od uspješnijih primjera waldorfskog obrazovanja u ovom dijelu Europe – Waldorfski vrtić i školu u Ljubljani.

Gradonačelnicu Grada Čakovca Ljerku Cividini, ravnateljicu Centra dr. Rudolfa Steinera Dijanu Posavec, ravnateljicu III. OŠ Čakovec Natašu Hajdinjak, predstavnicu inicijative roditelja Ninu Novinić, waldorfsku odgojiteljicu Milanu Hozmec te predstavnike institucija, vrtića i škola koji u waldorfskoj pedagogiji imaju dugogodišnje iskustvo, ugostio je direktor škole u Ljubljani Iztok Kordiš sa suradnicima.

Obilaskom škole koja waldorfsku pedagogiju duže vrijeme provodi u praksi, predstavnici međimurske waldorfske pedagogije napomenuli su kako je neophodno učiti od ovakvih primjera kod planiranja osnivanja takve institucije na ovim prostorima te otvaranja novih mogućnosti za roditelje iz Čakovca, Međimurja.

Istaknuli su kako u Hrvatskoj takve škole djeluju u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Dubrovniku i u Istri, a pored čakovečke, pokrenute su i druge osnivačke inicijative.

Kako je naglasio direktor ljubljanske škole, sve je počelo 1992. godine na inicijativu roditelja za dodatnim mogućnostima u obrazovanju njihove djece. Uz podršku države koja s 80 % financira rad osnovne škole, ali i uz potporu resornog ministarstva koji je verificirao njihov program, te veliki interes, većih poteškoća u osnivanju nisu imali.

Nakon što su s pet razreda osnovne škole prvo bili gosti unutar druge odgojno – obrazovne ustanove, danas nakon dobre suradnje s okolinom, institucijama i roditeljima, ali i rezultata koje djeca koja pohađaju njihovu školu postižu, ukupno imaju oko 1200 učenika diljem Slovenije. Pritom su dosegli razinu u kojoj sami provode edukacije i usavršavanja za učitelje. Ujedno vlada veliki interes za upisom i prosječno okupljaju oko 30 učenika po razredu, zbog čega organiziraju i predavanja za roditelje koji razmišljaju o upisu svoje djece u neki od programa.

Ono što smatraju ključnim za veliki interes za upis u slovenske waldorfske škole, a za što vjeruju da će biti slično i u Čakovcu, su pozitivna iskustva nakon pohađanja waldorfskih vrtića. To ističu kao najbolji pokazatelj njihovog rada i kao besplatnu reklamu za programe, jer roditelji sami vide velike pozitivne promjene na svojoj djeci, posebno ako su ranije pohađali klasične predškolske programe. Kako ističu, razlika naspram klasičnog pristupa je u prvom redu u odnosu, atmosferi toplog, gotovo kućnog ugođaja, boravku u prirodi, učenju vještina potrebnih za svakodnevni život, ručnom radu i slično.

– Tijekom radnog sastanka dvije delegacije složile su se kako je jedna od većih zabluda Waldorfskog obrazovanja u Hrvatskoj ta da je povezana s vjerskim odgojem, što su pripisali neinformiranosti. Također, za razliku od Slovenije, u Hrvatskoj drugačiji oblici obrazovanja još nisu rašireni. Naime, podaci pokazuju da 0,5 % učenika u Hrvatskoj pohađa škole koje nisu u javnom vlasništvu, a samo 0,1 % je u školama s alternativnim programima. Također Hrvatska je na nezavidnom 113. mjestu od 134 zemlje svijeta prema OIDEL-ovu Indeksu sloboda u obrazovanju iz 2016. Nakon prikupljanja novih saznanja u slovenskoj prijestolnici, inicijativa za osnivanje Waldorfske osnovne škole u Čakovcu, nastavit će s pronalaženjem najadekvatnijeg modela, kako bi taj program kod nas što prije saživio – ističu iz Grada Čakovca.

Međimurje

Povodom Dana policije nagrađeni interventni policajci PU međimurske jer su na Pagu na ramenima nosili brodolomce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: MUP/PU međimurska

U novoj konferencijskoj dvorani sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova, uz moto “Zajedno gradimo siguran svijet”, svečano je 29. rujna obilježen Dan hrvatske policije i blagdan njenog zaštitnika sv. Mihovila.

Domaćini svečanosti bili su izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Tijekom današnjesvečane akademije, pojedincima i skupinama koji su se u proteklih godinu dana ostvarili iznimne radne rezultate uručene su nagrade, priznanja i zahvalnice Ministarstva unutarnjih poslova.

Ove godine iz redova međimurskih policajaca zahvalnice su primili policijski službenici Interventne jedinice policije. Zahvalnica se dodjeljuje policijskim službenicima Ministarstva koji su nesebično pomažući ostvarenju prava građana te na sličan način djelujući u njihovu korist, doprinijeli ugledu policije ili na drugi način dali dodatni doprinos policijskom djelovanju u zajednici.

– Krajem lipnja ove godine četvorica policijskih službenika iz Interventne jedinice policije sudjelovali su u spašavanju trojice brodolomaca tijekom pružanja ispomoći kolegama iz Policijske postaje Novalja na otoku Pagu. Radilo se iznimno zahtjevnom pothvatu, pošto su temperature bile vrlo visoke, a teren iznimno nepristupačan. Njemački državljani nakon brodoloma bili su fizički i emocionalno iscrpljeni te se bosi nisu mogli kretati po oštrim stijenama i škarpama. Ujedno, za jednim od brodolomaca morali su dodatno tragati jer se odvojio od ostale dvojice. Kako bi im pomogli i time spasili živote, požrtvovni interventnih policajci nosili su ih, čak i na ramenima, te ih uspješno prenijeli na sigurno – objavila je PU međimurska.

Zahvalnice su iz ruku ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije primili Nenad Veselko (zapovjednik tima interventne policije), Dalibor Turk (vođa grupe interventne policije), Dragutin Horvat (policijski službenik interventne policije) i Marko Jagić (policijski službenik interventne policije).

Motoristi

Policijaci PU međimurske iskazali su se na još jednom mjestu.
U srijedu, 27. rujna u Puli je održano 13. po redu natjecanje policijskih motorista, koje od 2015. godine nosi naziv Memorijal Šime Buzov. Natjecanje nosi naziv po policijskom službeniku PU splitsko-dalmatinske Šimi Buzovu koji je 26. rujna 2014. godine smrtno stradao u prometnoj nesreći kod Starigrada, putujući službenim motociklom na natjecanje u Pulu.

Natjecanje su organizirali Uprava za javni red i sigurnost, Služba prometne policije i Policijska akademija, uz organizacijsku podršku Policijske uprave istarske, a svoje vještine pokazalo je četrdesetak najboljih policijskih motociklista, po dva iz svake policijske uprave i dva iz Mobilne jedinice prometne policije.

Natjecanje se odvijalo pojedinačno i ekipno, a u konkurenciji pojedinačno, prvo mjesto osvojio je Ivan Ljubas iz PU osječko-baranjske. Drugo mjesto pripalo je Slavku Lijiću, također iz PU osječko-baranjske, dok je treći bio Tomislav Soldo iz PU istarske. U konkurenciji ekipno, najbolja je bila ekipa iz PU osječko-baranjske (Ivan Ljubas i Slavko Lijić). Drugo mjesto osvojila je ekipa PU istarske (Tomislav Soldo i Zvonimir Mijačević), dok su treća mjesto osvojili policijski službenici PU međimurske, Neven Celinger i Branimir Leko iz Postaje prometne policije Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Čakovcu obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, u suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područni ured Čakovec, Obiteljskim centrom – Područna služba međimurska, Policijskom upravom međimurskom, Domom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ Čakovec i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije u Čakovcu, obilježilo je 22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Uz slogan i nit vodilju obilježavanja „Reci ‘ne nasilju’“, na čakovečkom Trgu republike poslali su poruku nulte stope tolerancije na nasilje, uz simboliku 13 pari cipela za 13 preminulih žena u 2022.

U akciju su se uključili i učenici Srednje škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec koji su na prigodnom štandu učili o važnosti prevencije i edukacije te poslali i osobnu poruku osude nasilja.

Ispred Povjerenstava za ravnopravnost spolova Grada Čakovca i Međimurske županije predsjednica gradskog povjerenstva Franciska Ćetković, ujedno predsjednica Udruge umirovljenika Grada Čakovca, pritom je naglasila da je upravo prevencija najvažnija i da je ključno educirati djecu i mlade kako bi bili socijalno odgovorne osobe.

Kako je pritom napomenuto, rodno uvjetovano nasilje nije privatna stvar pojedinca, već se radi o općem društvenom problemu.

Stoga organizatori obilježavanja ovakvih tipa traže odlučnije postupanje institucija društva u zaštiti žrtava, suzbijanju nasilja u obitelji, kao i bilo kojeg oblika nasilja.

Prema riječima predsjednice povjerenstva, Hrvatska je 3. zemlja u Europi prema broju ubijenih žena, a u posljednjih 20 godina u našoj zemlji život je izgubili gotovo 400 žena.

Niz zakonskih promjena

Pomaka u prevenciji ovakvih nemilih događaja, u smanjenju crne brojke, ali i većim kaznama za prekršitelje ima, pa je tako najavljen niz zakonskih promjena u ingerenciji Vlade RH.

Kako kažu, upravo je to odrađeno dijelom i na inicijativu nevladinih udruga civilnih društva, čemu su doprinijele i akcije ovakvog tipa koje osvješćuju javnost o ovom problemu.

– Vlada RH prije nepunih mjesec dana donijela je niz zakonskih promjena koje se odnose na kazneni i obiteljski zakon, Zakon o sprečavanju nasilja u obitelji te što je posebno važno uvodi se kazneno djelo femicida, to je ubojstvo žena na posebno okrutan način. Očekuje se da se s novim promjenama ide u javnu raspravu, nakon toga u saborsku proceduru, a uvođenje se očekuje od 1. siječnja 2024. godine. U novom setu zakona, osim uvođenja kaznenog dijela femicida, spolno zlostavljanje iz prekršajnog prelazi u kazneno djelo, a nizom zakonskih obveza intencija je zaštititi žrtvu – objasnila je Ćetković i dodala da se osniva fond pri resornom ministarstvu koji će zaštititi roditelja kojem se za djecu ne plaća alimentacija, što je ujedno jedan vid zlostavljanja i zanemarivanja.

Novina je i mjera približavanja koja će iznositi najmanje 50 metara, a ako se mjera prekrši, zamjenjuje se kaznom istražnog zatvora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje