Povežite se s nama

Međimurje

I dalje se razvija ideja o osnivanju Waldorfske osnovne škole u Čakovcu

FOTO: Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

U Čakovcu, u sklopu Dječjeg vrtića Cipelica, već 14 godina djeluje Waldorfska vrtićka skupina za djecu od treće do sedme godine života. Ta je grupa jedina takva u ovom dijelu Hrvatske te jedna od tek njih nekoliko diljem zemlje.

Iskustva

Waldorfsko obrazovanje, temeljeno na učenjima dr. Rudolfa Steinera, želi potaknuti cjeloživotno učenje i djeci omogućiti da u potpunosti razviju svoje jedinstvene kapacitete. U Međimurju postoji veliki interes roditelja i djece za ovakvim vidom obrazovanja, posebno zbog činjenice da je temeljeno na uvidima, učenjima i principima obrazovanja koje je uspostavio upravo dr. Rudolf Steiner, rođen u Donjem Kraljevcu, ističu iz Grada Čakovca.

Kako bi se napravio korak dalje, u Sekciji za waldorfsku pedagogiju pri „Centru dr. Rudolfa Steinera“ iz Donjeg Kraljevca, potaknuti roditeljskom inicijativom, održana je javna tribina vezana za osnivanje Waldorfske osnovne škole u Čakovcu. Temeljem iskazanog interesa roditelja, s ciljem prikupljanja dodatnih informacija o radu takvih škola, početkom travnja međimurska delegacija posjetila je jedan od uspješnijih primjera waldorfskog obrazovanja u ovom dijelu Europe – Waldorfski vrtić i školu u Ljubljani.

Gradonačelnicu Grada Čakovca Ljerku Cividini, ravnateljicu Centra dr. Rudolfa Steinera Dijanu Posavec, ravnateljicu III. OŠ Čakovec Natašu Hajdinjak, predstavnicu inicijative roditelja Ninu Novinić, waldorfsku odgojiteljicu Milanu Hozmec te predstavnike institucija, vrtića i škola koji u waldorfskoj pedagogiji imaju dugogodišnje iskustvo, ugostio je direktor škole u Ljubljani Iztok Kordiš sa suradnicima.

Obilaskom škole koja waldorfsku pedagogiju duže vrijeme provodi u praksi, predstavnici međimurske waldorfske pedagogije napomenuli su kako je neophodno učiti od ovakvih primjera kod planiranja osnivanja takve institucije na ovim prostorima te otvaranja novih mogućnosti za roditelje iz Čakovca, Međimurja.

Istaknuli su kako u Hrvatskoj takve škole djeluju u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Dubrovniku i u Istri, a pored čakovečke, pokrenute su i druge osnivačke inicijative.

Kako je naglasio direktor ljubljanske škole, sve je počelo 1992. godine na inicijativu roditelja za dodatnim mogućnostima u obrazovanju njihove djece. Uz podršku države koja s 80 % financira rad osnovne škole, ali i uz potporu resornog ministarstva koji je verificirao njihov program, te veliki interes, većih poteškoća u osnivanju nisu imali.

Nakon što su s pet razreda osnovne škole prvo bili gosti unutar druge odgojno – obrazovne ustanove, danas nakon dobre suradnje s okolinom, institucijama i roditeljima, ali i rezultata koje djeca koja pohađaju njihovu školu postižu, ukupno imaju oko 1200 učenika diljem Slovenije. Pritom su dosegli razinu u kojoj sami provode edukacije i usavršavanja za učitelje. Ujedno vlada veliki interes za upisom i prosječno okupljaju oko 30 učenika po razredu, zbog čega organiziraju i predavanja za roditelje koji razmišljaju o upisu svoje djece u neki od programa.

Ono što smatraju ključnim za veliki interes za upis u slovenske waldorfske škole, a za što vjeruju da će biti slično i u Čakovcu, su pozitivna iskustva nakon pohađanja waldorfskih vrtića. To ističu kao najbolji pokazatelj njihovog rada i kao besplatnu reklamu za programe, jer roditelji sami vide velike pozitivne promjene na svojoj djeci, posebno ako su ranije pohađali klasične predškolske programe. Kako ističu, razlika naspram klasičnog pristupa je u prvom redu u odnosu, atmosferi toplog, gotovo kućnog ugođaja, boravku u prirodi, učenju vještina potrebnih za svakodnevni život, ručnom radu i slično.

– Tijekom radnog sastanka dvije delegacije složile su se kako je jedna od većih zabluda Waldorfskog obrazovanja u Hrvatskoj ta da je povezana s vjerskim odgojem, što su pripisali neinformiranosti. Također, za razliku od Slovenije, u Hrvatskoj drugačiji oblici obrazovanja još nisu rašireni. Naime, podaci pokazuju da 0,5 % učenika u Hrvatskoj pohađa škole koje nisu u javnom vlasništvu, a samo 0,1 % je u školama s alternativnim programima. Također Hrvatska je na nezavidnom 113. mjestu od 134 zemlje svijeta prema OIDEL-ovu Indeksu sloboda u obrazovanju iz 2016. Nakon prikupljanja novih saznanja u slovenskoj prijestolnici, inicijativa za osnivanje Waldorfske osnovne škole u Čakovcu, nastavit će s pronalaženjem najadekvatnijeg modela, kako bi taj program kod nas što prije saživio – ističu iz Grada Čakovca.

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje