Povežite se s nama

U fokusu

Koja sramota: novac odavno osiguran, a dvije Varaždinke ostaju bez osobnih asistentica

Objavljeno:

- dana

DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE

Više od petsto osoba s invaliditetom, pa tako i gotovo stotinu oboljelih od multiple skleroze, za nekoliko će dana ostati bez pomoći osobnih asistenata.

Ujedno će njihovi asistenti, kojih je također pet stotina, ostati bez svog radnog mjesta i naknade od 2.000 kuna, dok je novac za nastavak projekata odavno osiguran iz Europskog socijalnog fonda.

– Tko je kriv za ovako apsurdan propust? – pitaju se članovi Saveza društava multiple skleroze koji su medijima poslali svoje ogorčeno priopćenje u kojemu prozivaju vlast, posebice Ministarstvo socijalne politike i mladih, čiju tromu administraciju smatraju najodgovornijom za nastalu situaciju.

U Društvu multiple skleroze Varaždinske županije napominju kako će i njihove dvije članice s najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta 28. listopada ostati bez svojih osobnih asistentica.

Pusta obećanja

Naime, krajem listopada završava jednogodišnji projekt putem kojih je petsto invalida dobilo svoje osobne asistente, a nema naznaka za njegovo produljenje unatoč raznim obećanjima. Ugovori su sklopljeni s Ministarstvom socijalne politike i mladih te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje kao posrednikom.

– Više puta je obećavano produljenje pružanja ove usluge, no do danas novi natječaj nije ni u najavi, a do sada su već trebali biti potpisani novi ugovori. Pusta obećanja i izgovori osobama s multiplom sklerozom koji će izgubiti svakodnevnu pomoć asistenata na koje su navikli i bez kojih ne mogu više zamisliti svoj život, ne znače ništa – stoji u priopćenju.

Obećavali im produljenje usluge asistenta, ali do danas ništa od toga

Napominju kako ih bivša ministrica socijalne politike i mladih nije nimalo oduševila te da je i dalje nepoznanica što je resorno ministarstvo napravilo za projekte osobnih asistenata u okviru ESF-a s obzirom da je na tim projektima provedbeno tijelo prve razine.

– Zašto država već mjesecima sustavno zanemaruje osobe s invaliditetom? Vjerojatno je teško i naporno u udobnim foteljama razmišljati o onim tamo „invalidima“ koji su ipak zaokružili Vaše ime na izborima. Nakon što su obavili svoju građansku dužnost nisu Vam više potrebni. Ne zanima nas nerad državnih tijela ni premali broj stručnog osoblja u institucijama koje odobravaju sredstva. Tražimo novac za prijelazno razdoblje, do raspisivanja i početka provedbe novog natječaja, a ta se sredstva mogu retrogradno opravdati kroz projekt – ističu u priopćenju.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje