Povežite se s nama

Novosti

I inspektori suodgovorni za stanje okoliša u Brezju?

Objavljeno:

- dana

Hoće li i tko će (sve) odgovarati za ilegalno odlaganje otpada u Brezju

Usprkos tome što se godinama odlaže otpad na ilegalni deponij, odnosno suprotno propisima, što je kažnjivo prema Kaznenom zakonu (čl. 252), inspekcija nije baš nikoga kazneno prijavila, iako je to obvezna. Zašto?

Odlaganje komunalnog otpada na ilegalnom deponiju u Brezju, koje se nastavlja usprkos drukčijim očekivanjima i gotovim rješenjima, nije samo posljedica nerazboritih i teško objašnjivih postupaka varaždinske gradske vlasti, nego i nedosljednosti te selektivnog pristupa problematici pojedinaca u nadležnim državnim tijelima, koji pokazuju i duboko nerazumijevanje aktualne (gospodarske) situacije te nedostatak minimalne volje da se stvari pokrenu s mrtve točke u cilju zaštite okoliša, ali i novog zapošljavanja.

Zašto prikrivaju?

– Sukladno zahtjevu za pristup informacijama od 18. travnja 2012. godine, kojim od Ministarstva zaštite okoliša i prirode tražite dostavu dopune Plana aktivnosti za uklanjanje privremeno uskladištenog otpada s lokacije Brezje, obavještavam vas da vašem zahtjevu nije moguće udovoljiti, budući da je Grad Varaždin vlasnik predmetnog dokumenta te da Ministarstvo nema ovlasti raspolagati istim dokumentom na način da ga prosljeđuje drugim pravnim i fizičkim osobama – ustvrdio je prof. dr. sc. Goran Heffer, pomoćnik ministrice za inspekcijske poslove, koji nas je uputio da od Grada Varaždina zatražimo dopunu spomenutog plana.
 
No dopunu Plana aktivnosti, kao što smo pisali, zatražili smo od Grada Varaždina već dva puta, ali zasad bez uspjeha. Prvi put smo to učinili 12. travnja, nakon čega smo dobili odgovor da još nije pripremljen. S obzirom na to da je rok za njegovu dostavu MZOP-u bio 14. travnja, zahtjev smo stoga naknadno ponovno uputili u nadi da aktualna vlast neće ponoviti veliku grešku prethodne: izostanak pravovremenog obavještavanja javnosti o stvarnim prilikama u Brezju te o (svim) planovima da se to promijeni. Tako se, primjerice, dogodilo da se tek 2009. saznalo za nalog inspekcije iz 2007. da se bale moraju ukloniti u roku od tri mjeseca!
 
Ovo, danas već pet godina staro rješenje o uklanjanju bala s ilegalnog deponija, napisala je viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček koja je s vremenom počela pokazivati više zanimanja za zbivanja u drugim sredinama, a sve manje odlučnosti da se riješi veliki problem u Varaždinu koji osobito muči stanovnike koji žive u blizini odloženog otpada u Brezju. Upravo u tome treba tražiti i razlog što je nakon ovogodišnjeg, četvrtog obilaska ilegalnog odlagališta u Brezju od strane više inspektorice zaštite okoliša, doduše, ponovno zatraženo konkretno rješenje problema od Varkoma i Grada Varaždina, ali nije izrečena nikakva sankcija ili podnijeta odgovarajuća prijava, iako se baš ništa nije promijenilo u odnosu na ranija razdoblja kad su neki ipak (prekršajno) prijavljeni?!
 
Unatoč stanju na terenu, vodi se samo jedan prekršajni postupak, i to prema direktoru Varkoma, iako bi se s obzirom na čl. 252. Kaznenog zakona i druge propise itekako moglo raspravljati o tome nisu li za Brezje (kazneno) odgovorni barem neki od niza osoba u čijoj je (ne)posrednoj nadležnosti (bilo) zbrinjavanje otpada, počevši od bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka i aktualnog Gorana Habuša te njihovih zamjenika, pa do pročelnika te djelatnika Komunalnog odjela Bakulića, Vlašića, Mešanovića, Briškog…
 

A analiza?

Međutim, nakon zadnjeg inspekcijskog obilaska Brezja nisu, nažalost, izostale samo sankcije. 
S obzirom na dvojbe oko stanja okoliša na tom području, osobito tla, očekivalo bi se da će inspekcija napraviti i odgovarajuće analize te o tome obavijestiti javnost, a u slučaju zagađenja i tijela progona s obzirom na kaznena djela protiv zaštite okoliša iz Kaznenog zakona. To se nažalost nije dogodilo, baš kao što se ništa ne zna što je učinjeno u vezi kaznene prijave koju je nezavisni vijećnik Nino Lučić podnio u veljači ove godine protiv varaždinskog gradonačelnika zbog niza postupaka suprotnih važećim planovima o gospodarenju otpadom. Doduše, kako doznajemo od glasnogovornika varaždinskog Županijskog državnog odvjetništva, prijava je u nadležnosti USKOK-a s obzirom na to da je prijavljen gradonačelnik.
 
Zbog nedosljednosti, selektivnog pristupa i nedostatka minimalne volje, pojedinci u nadležnim tijelima postaju, očigledno, suodgovorni za Brezje gdje se ništa ne događa, usprkos stanju na terenu. O tome bi trebali početi voditi računa jer se, uz ostalo, zaoštrava odgovornost za kaznena djela protiv okoliša, pa je samo pitanje vremena kada bi se među prijavljenima mogao naći i netko od njih.

Kupuju, putuju…

Usprkos tome što se ništa ne rješava u vezi ilegalnog deponiranja otpada u Brezju, a usložnjava se i gospodarska situacija, varaždinski se gradski dužnosnici ponašaju kao da je sve u najboljem redu. Nakon što su postavili pročelnike, raspodijelili mobitele i dovršili obnovu gradskog voznog parka u sklopu kojeg je zamjenica gradonačelnika dobila novo vozilo, počeli su s putovanjima, osobito u inozemstvo, kojima bi se navodno uskoro mogla pridružiti čak i Kina.

Izvor: RT
Foto: /

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje