Povežite se s nama

Život i društvo

I Ludbrežani, na čelu s gradonačelnikom, potpisivali peticiju protiv kamenoloma na Ivančici

Foto: Grad Ivanec

Objavljeno:

- dana

I stanovnici Ludbrega, na čelu s gradonačelnikom Dubravkom Bilićem, u srijedu su, 14. rujna, na gradskoj tržnici potpisivali peticiju protiv otvaranja kamenoloma Siljevec na Ivančici.

Solidarizirajući se s građanima Grada Ivanca, a napose sa stanovnicima Ivanečke Željeznice i okolice, peticiju je potpisao i gradonačelnik Bilić uz poruku da se protivi svim zahvatima u već zaštićenom ekološkom području Natura 2000 i obuhvatu budućeg Parka prirode Ivančica, a napose ovakvima, koji bi imali razoran učinak na život ljudi i cjelokupnu prirodu.

Bila je to prilika i za sastanak i razgovor domaćina s kolegom, gradonačelnikom Ivanca Miloradom Batinićem, koji je također boravio u Ludbregu, a koji je predstavnike medija upoznao s aktivnostima koje Grad Ivanec provodi na zaustavljanju otvaranja kamenoloma kao zahvata koji je potpuno neprihvatljiv jer bi rezultirao demografskom i ekološkom katastrofom u Željeznici i okolici.

Aktivistima Nezavisne liste M. Batinića, za štandom su se pridružili i članovi Planinarskog kluba Ivanec koji žive u Ludbregu, a koji često planinare na Ivančicu.

Kao prirodnjacima koji poznaju ovaj kraj i znaju da se radi o posve nedirnutoj prirodi čiju bi ravnotežu kamenolom trajno upropastio u svakom smislu te riječi, i planinari smatraju ovakve planove naprosto bezobzirnima te su se stoga rado uključili u prikupljanje potpisa na peticiju.

Ne samo da su ih skupili od prolaznika i gostiju u okolnim kafićima, već će s peticijom nastaviti do daljnjega.

Život i društvo

Grad Lepoglava s više od 100.000 eura financira obrazovne aktivnosti iznad školskog standarda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić sastao se s ravnateljima triju osnovnih škola s gradskog područja.

Raspravljali su o provedbi i realizaciji gradskog programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, za čiju je provedbu Grad Lepoglava u 2023. godini u proračunu izdvojio 111.220 eura.

– Financirajući provedbu obrazovnih procesa i aktivnosti iznad školskog standarda, nastavljamo s višegodišnjim ulaganjem u obrazovanje. Velik dio ulaganja odnosi se na obrazovne procese iznad školskog standarda u osnovnim školama. Činimo to iako Grad nije osnivač osnovnih škola, no želimo svim učenicima s područja našeg grada osigurati viši obrazovni standard. Ulaganje u obrazovanje ulaganje je u budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Najviše sredstava, 27.870 eura, izdvojeno je za stipendiranje studenata. 26.540 eura izdvojeno je za nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola s gradskog područja, dok je za sufinanciranje projekta cjelodnevnog boravka u školi osigurano 19.910 eura.

Za provedbu aktivnosti u okviru programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda u svim trima školama izdvojeno je 6640 eura.

I ove će godine najuspješniji učenici i njihovi mentori za svoj uspjeh biti nagrađeni od strane Grada Lepoglave.

Uz osnovnoškolce, za izvornost će biti nagrađeni i srednjoškolci i studenti.

Grad će poticati s 13.270 eura i provedbu programa „Grad prijatelj djece“, u okviru kojeg će se podupirati rad Dječjeg gradskog vijeća, održavanje zabavnih sportskih igara i ostalih aktivnosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje