Povežite se s nama

Međimurje

I najstariji se uključili u obilježavanje Europskog dana bez dizala

Objavljeno:

- dana

AKCIJA

U Čakovcu je 26. travnja obilježen 3. Europski dan bez dizala čiji je cilj poticanje stanovništva na fizičku aktivnost i da što češće koriste stepenice umjesto dizala i liftova.

Aktivnosti je organizirao međimurski Zavod za javno zdravstvo u suradnji s partnerima.
– Zadovoljni smo odazivom, podijelili smo 300-njak letaka. U Europi se uključilo 20-ak zemalja plus zemlje Latinske Amerike – kazali su nam u Zavodu. Promotivni materijali dijelili su se na nekoliko punktova u gradu. Čakovečki srednjoškolci koji se školuju za fizioterapeute i medicinske sestre prolaznicima su dijelili letke i motivirali ih na korištenje stepenica, a mogli ste ih susresti u predvorju bolnice i Zavoda, u trgovačkom centru Međimurka i na trgu ispred Centra za kulturu. Objašnjavali su prolaznicima kako mogu stepenice koristiti za razne fizičke vježbe i kako pravilno disati tijekom penjanja.

Ove se godine u akciju uključio i Dom za starije i nemoćne osobe Novinščak. Fizioterapeuti i radni terapeuti upoznali su korisnike doma s dobrobitima fizičke aktivnosti, dakako, ako im je to dopuštalo zdravstveno stanje, pa su se neki od njih odvažno uhvatili u koštac s mnogobrojnim stepenicama.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje