Povežite se s nama

Međimurje

I ovih zimskih praznika pregršt kampova i radionica za čakovečke osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

NE PROPUSTITE

Grad Čakovec je u suradnji sa udrugama i školama i ove godine tijekom zimskim školskih praznika organizirao mnoštvo radionica i kampova. Uz već uobičajene sportske kampove, ove godine čakovečki osnovnoškolci moći će se okušati i u baletu te na glazbenoj radionici.

– Čakovec je sredina koja mnogo ulaže u obrazovanje i aktivnosti djece i mladih, kako bi im se stvorili što bolji uvjeti za obrazovanje i stjecanje vještina i afiniteta koji im kasnije itekako mogu koristiti. Priča je počela prije više od deset godina, njoj su se priključili informatičari, a od lani i pedagozi tehničke kulture. Od ove godine radionice će se tijekom zimskih školskih praznika održavati u Glazbenoj školi „Miroslav Magdalenić“ u Čakovcu i to iz glazbe i baleta. Svake godine u njima sudjeluje sve više djece što pokazuje da su one ispunile svoju svrhu. Štoviše,  za sve učenike osnovnih škola s područja Grada Čakovca one su besplatne, a na njima je za polaznike osigurana i okrjepa – istaknuo je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

Sportski dio zimskog programa predstavio je predsjednik Zajednice sportova i sportskih udruga Grada Čakovca Bojan Ružić, naglasivši da je klizanje i plivanje lani polazilo više od 300, odnosno 200 djece.

– Zanimanje je veliko te molimo zainteresirane da se na vrijeme prijave, kako bi mogli organizirati raspored. Klizački kamp održat će se od 27. do 30. prosinca na klizalištu postavljenom u središtu grada – dodao je Ružić.

Radionice Tehničke kulture predstavila je Renata Martinec, članica Zajednice pedagoga tehničke kulture Međimurske županije. Pripremljeno je 10 različitih radionica pod motom „Učenje kroz igru.“. Zainteresirani učenici mogu se okušati u modelarstvu tehničkih uporabnih tvorevina, radio-komunikacijama, elementarnoj robotici, micro-bitu, školi animiranog filma, elektronike, strojarskih  konstrukcija i konstruktorstva, aviomodelarstva i 3D printera. Radionice iz tehničke kulture održat će se  od 08. do 12. siječnja od 9 do 11 sati u III. osnovnoj školi u Čakovcu.

Njima se priključila i Andreja Modrinjak koja vodi kreativne radionice raznih tehnika. One će se također održati u III. osnovnoj školi, a nastoji kroz povezivanje likovne i tehničke kulture, kreativne radionice uvrstiti u izvannastavne aktivnosti.

Tu su i informatičke radionice koje se održavaju u I. osnovnoj školi, 8. i 9. siječnja od 9 do 11 sati, vodi ih Ivana Ružić, a tema je programiranje na iPadima, dok 10. i 11. siječnja Branko Vujnović vodi radionicu programiranje robota.

Baletne i glazbene radionice održat će se od 2. do 5. odnosno od 8. do 12. siječnja.

Učenici se na radionice mogu prijaviti preko prijavnica koje će se dijeliti u školama te preko mrežnih stranica škola i Grada Čakovca. Sve informacije mogu dobiti i preko elektroničke pošte: [email protected] (za kamp iz tehničke kulture), [email protected] (za umjetničke radionice) [email protected] (sportski kampovi), [email protected] (I. osnovna škola).

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

FOTO Među ovogodišnjim dobitnicima općinskih pohvalnica Općine Belica Mateja Vranović i Stjepan Škvorc

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: VV/Međimurska županija

Povodom obilježavanja Dana Općine Belica i blagdana sv. Petra i Pavla, u petak, 24. lipnja, održana je svečana sjednica tamošnjeg Općinskog vijeća. Obilježavanje Dana Općine započelo je prijmom nagrađenih učenika Osnovne škole Belica.

– Općina snažno podupire rad udruga, starije populacije, ali i pomaže djeci uz povećanje naknada za sufinanciranje boravka djece u oba vrtića, pomažemo učenicima osnovnih i srednjih škola te stipendiramo studente.

Očekivanja naših mještana su uvijek velika, i to je ono što nas potiče da još bolje radimo svoj posao. Imamo prekrasnu Općinu, s prekrasnim ljudima koji su aktivni u mnogobrojnim udrugama, a nama vijećnicima odgovornost je da opravdamo povjerenje koje nam je dano – rekao je predsjednik Općinskog vijeća Općine Belica Petar Janušić.

Pozdravio je i uzvanike, među kojima su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, župan Međimurske županije Matija Posavec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini te načelnici susjednih općina, predstavnici političkog, društvenog i gospodarskog života Međimurja, kao i dobitnici ovogodišnjih najviših priznanja.

Načelnik Belice Zvonimir Taradi osvrnuo se provedene projekte u protekloj godini, posebno istaknuvši zadovoljstvo što je Općina Belica dobitnica prestižne nagrade „Žuti okvir“ za održivi razvoj, znanost i obrazovanje, koju dodjeljuje magazin National Geographic Hrvatska.

– Konačno je završena atletska staza s borilištima koju će koristiti svi mještani naše općine. Projekt je vrijedan 1,6 milijuna kuna, a financijski nam je pomogla i Međimurska županija. Uređujemo i poslovne zone, išli smo u izmjene prostornog plana kako bismo svojim poljoprivrednicima omogućili sve uvjete za gradnju skladišta s hladnjačama, jer želimo razvijati poljoprivrednu proizvodnju i poticati proizvođače – istaknuo je načelnik.

Župan Matija Posavec istaknuo je da će se uz financijsku pomoć Županije krenuti u adaptaciju škola u Belici i Gardinovcu, a u suradnji za Županijskom upravom za ceste proširit će se cesta Belica – Gardinovec.

– Želja nam je da se na području Županije izgradi regionalno-distributivni centar na kojem će se skladištiti poljoprivredni proizvodi i iz kojeg će poljoprivredni proizvodi distribuirati u naše javne ustanove – dodao je.

Svečana sjednica prilika je da se za svoje uspjehe, dostignuća i rezultate nagrade istaknuti mještani općine, a ove je godine Općinsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici donijelo odluku o dodjeli ukupno šest nagrada.

Pohvalnicu Općine Belica dobili su Mateja Vranović, Najuzornija hrvatska seoska žena u 2021. godini, Stjepan Škvorc, amaterski pisac drama, belički Ogranak međimurske Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Udruga građana „Gardruža“, Nogometni klub „BSK“ i Djećji vrtić svetog Nikole. Nagrade su dodijeljene i uspješnim učenicima te njihovim mentorima.

Svečanu sjednicu uveličali su Limena glazba Belica te učenici Osnovne škole Belica.

Nastavite čitati

Međimurje

Koncertom violončelistice Ane Rucner otvoreno “Ljetno kulturanje” u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečko ljeto počelo je i službeno 24. lipnja, svečanim otvaranjem događanjima bogatom manifestacijom „Ljetno kulturanje“ u atriju Staroga grada u Čakovcu. Dobro poznato “Ljeto u gradu Zrinskih” od ove godine ima novi naziv, uz drukčiji i svježiji program pod organizacijskom palicom tima iz Centra za kulturu Čakovec.

“Ljetno kulturanje” na velikoj je pozornici u atriju otvorila čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini te pozvala Čakovčanke i Čakovčane da u dva vikenda posjete sve što je za njih pripremljeno, oko 25 besplatnih programa, redom kazališnih predstava, filmskih projekcija, stand up-ova, koncerata i drugo, zaključno do 3. srpnja.

Prvi dan manifestacije donio je Chill zonu, dio za opuštanje u Perivoju Zrinskih kod sv. Jeronima te after party u Fox baru, dok je atmosferu zagrijala virtuozna violončelistica koja već više od 20 godina oduševljava sve generacije publike – Ana Rucner.

U Čakovec je stigla s novim, jedinstvenim koncertnim programom, u pratnji vrsnog rock bubnjara Marka Duvnjaka.

Publici su se predstavili programom crossover obrada klasike i novim repertoarom koji najavljuje njen singl “Bijeli anđeo”, uvertiru u novi album “Classic Balkan”. Album donosi novu epohu i poglavlje u glazbenoj karijeri poznate violončelistice, a uključuje i sjajne skladbe svjetske glazbe.

Elementi klasične, moderne i etno glazbe, uz atraktivan nastup na sceni, svrstavaju je u sam vrh domaćih izvođača na svjetskoj sceni, a čakovečka publika to je prepoznala i nagradila ovacijama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje