Povežite se s nama

Međimurje

I promjene i odlasci teta u vrtiću utječu na socioemocionalnu dobrobit djece

Objavljeno:

- dana

– Od pet zemalja koje su sudjelovale u istraživanju Hrvatska ima najmanji postotak djece kod koje postoji rizik za zabrinutost što se tiče njihove socioemocionalne dobrobiti.

Taj postotak kod nas je 7 posto, a najviši je u Mađarskoj, 37 posto – rekla je Zorica Topalović, koja je zajedno s Tamarom Banjeglav iz Pučkoga otvorenog učilišta “Korak po korak” provela istraživanje u okviru projekta “SEED – socioemocionalni razvoj”.

Rezultati i dvojbe

Cilj projekta je ukazati na važnost socioemocionalnog razvoja djeteta te pružiti podršku odgajateljima i drugim stručnjacima u njihovu profesionalnom razvoju. Projekt se provodi u pet zemalja: Mađarskoj, Latviji, Nizozemskoj, Norveškoj i Hrvatskoj, dok ga financijski podržava Europska komisija kao dio Erasmus+ programa.

U okviru ovog projekta u Hrvatskoj je provedeno istraživanje o socioemocionalnoj dobrobiti djece u koje su bila uključena dva čakovečka vrtića, “Cipelica“ i “Cvrčak“. U istraživanju su korišteni UPSI-5 alati, koje je razvila Međunarodna inicijativa za razvoj djeteta (ICDI) iz Nizozemske.

Istraživanje je počelo u veljači i završilo u lipnju, a njime je bilo obuhvaćeno 222 djece i 37 odgojiteljica

– Istraživanje smo počeli u veljači ove godine, a bilo je završeno u lipnju i u njega je bilo uključeno ukupno 222 djece iz dva čakovečka vrtića, “Cipelica“ i “Cvrčak“, te 37 odgojiteljica. Ciljana skupina u istraživanju bili su petogodišnjaci, a radilo se s tri metode. Odgajateljice koje rade s djecom ispunjavale su upitnik o socioemocionalnoj dobrobiti petogodišnjaka u vrtićima, a ostale metode istraživanja bile su intervjui s odgajateljima i ravnateljima vrtića – pojasnila je Banjeglav.

Iako je istraživanje pokazalo da Hrvatska od pet zemalja u kojima se provodilo istraživanje ima najniži postotak djece u riziku, Topalov je oprezna s tumačenjem rezultata.

Istraživanje je provedeno u čakovečkim vrtićima “Cipelica” i “Cvrčak”

– Jesmo li mi stvarno zemlja koja nudi visoku kvalitetu odgoja i obrazovanja jer imamo najmanji postotak djece u riziku ili su postojali još neki faktori koji su utjecali na takve rezultate, poput kulturoloških razlika između zemalja u kojima je provedeno ovo istraživanje ili strukturalnih, broja djece i broja odgojitelja u vrtićima? Također, moguće je da djeca koja su u najvećem riziku nisu s našeg područja jer je obuhvat djece od 3 do 6 godina za Hrvatsku svega 59 posto i među najnižima je u Europi. Dakle, možda oni koji jesu u riziku nisu u vrtićima – oprezna je Topalov.

Voditeljice istraživanja pojasnile su kako su se istraživali socijalni faktori socioemocionalne dobrobiti djece.

– Najčešći primjeri koji utječu na socioemocinalnu dobrobit djece koje su odgajatelji navodili u intervjuima su siromaštvo, ovisnost, alkoholizam i razvod roditelja. Što se tiče vrtićkih faktora, željeli smo utvrditi koji su to faktori koji loše utječu na socioemocionalnu dobrobit djece, ali i koji su zaštitni faktori koji štite djecu – navela je Topalov.
Tako se pokazalo da na socioemocionalnu stabilnost utječu i sama organizacija rada u vrtićima, broj djece i odgajatelja u skupinama, ali i odlasci i izmjene odgajatelja u vrtićkim skupinama.

Svi učimo srcem

Ovi rezultati predstavljeni su na stručnom skupu „Učimo srce(m)“, koji je u petak održan u Čakovcu, a koji je okupio više od 100 odgajatelja, stručnih suradnika i ravnatelja vrtića iz triju županija: Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske. Ovo je prva godina kako se održava stručni skup za koji se tražilo mjesto više.

Istraživanje u sklopu projekta “SEED – socioemocionalni razvoj” provele su Zorica Topalović i Tamara Banjeglav iz Pučkoga otvorenog učilišta “Korak po korak”

– Rekla bih da je socioemocionalna dobrobit djece tema koja je dugo godina bila zanemarena i sada se ponovno vraća u odgojno-obrazovne ustanove. Najnovija istraživanja pokazuju da napretka i razvoja nema bez srca i da mi i djeca učimo srcem, učimo emocijama, i zato danas ovaj stručni skup nosi naziv “Učimo srce(m)” – istaknula je na početku skupa ravnateljica POU-a “Korak po korak“ Sanja Brajković.

Sudionike skupa pozdravile su i ravnateljice dječjih vrtića koji su bili uključeni u istraživanje: Gordana Šoltić Siladi, ravnateljica Dječjeg vrtića “Cipelica“, i Lidija Varošanec, ravnateljica Dječjeg vrtića “Cvrčak“. Na skupu su izlaganja održale i dvije eminentne predavačice: izv. prof. dr. sc. Sanja Tatalović Vorkapić s Učiteljskog fakulteta u Rijeci, koja je govorila o socioemocionalnoj dobrobiti i otpornosti djece rane i predškolske dobi, te prof. dr. sc. Andreja Brajša-Žganec s Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar“, koja je otkrila što trebamo znati o socioemocionalnom razvoju i dobrobiti djece.

“Bojim se vuka!”

“Bojim se vuka!“, “Ljutim se dok mi Matija zeme igračku!“, “Mene čini sretnom dok me prijatelji zabavljaju“… samo su neke od poruka djece koje su se mogle pročitati na izložbi dječjih radova koja je održana u okviru stručnog skupa “Učimo srce(m)“. Održana je i izložba dječjih likovnih radova na kojoj su djeca likovnim radovima pokazala kako izgledaju kada se boje, kada su ljuta, uplašena ili sretna.

Međimurje

O situaciji u Goričanu s načelnikom Emanuelom Sinkovićem: racionalizacijom i ulaganjima do boljih financija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I u Goričanu je nakon ovogodišnjih lokalnih izbora došlo do promjene vodstva u vrhu Općine.

Novim je načelnikom tako, nakon što se dosadašnji načelnik nije ponovo kandidirao za tu funkciju, postao Emanuel Sinković, član Hrvatske demokratske zajednice.

Ferrari bez motora?

Sinković je na dužnost službeno stupio 20. svibnja, no primopredaja vlasti obavljena je tek 9. lipnja, pola mjeseca prije Dana Općine Goričan koji se slavi na Ivanje. Prilikom preuzimanja, na računu Općine nalazilo se nešto više od milijun kuna, a prijašnji načelnik novomu je poručio da mu ostavlja “najnoviji Ferrari”. No, Sinković tvrdi da nije sve baš toliko sjajno.

– Na računu je s danom primopredaje doista bilo nešto više od milijun kuna, ali preuzete obveze do kraja godine broje gotovo šest milijuna kuna, dok kredit za sportsku dvoranu, koji ćemo otplaćivati do 2032., s kamatama iznosi dodatna 6,2 milijuna kuna obveza. Dvorana nije u vlasništvu Općine, već njome upravlja Županija, koja je odredila cjenik korištenja dvorane, tako da sad udruge i mještani moraju plaćati najam, što smatram nedopustivim. Aktivno radimo na rješavanju toga problema.

Osim toga, u Izvješću o primopredaji nisu bili spomenuti troškovi od oko 180.000 kuna koliko je Općina ostala dužnom jednomu trgovačkom društvu, kao ni nešto više od 20.000 kuna duga jednomu riječkom odvjetničkom društvu. Ukupno se tako radi o više od 12 milijuna obveza. Rekao bih da je to Ferrari bez motora i kotača. Čeka nas vrlo izazovan posao racionalizacije želimo li popraviti financijsku situaciju – objašnjava načelnik.

Na Natječaj za provedbu tipa operacije 7.4.1. uspješno su prijavljeni projekti izgradnje vatrogasnog doma i sportskog centra. Za Vatrogasni dom obnovit će se, dograditi i opremiti postojeća zgrada, koja će dobiti nove skladišne prostore, kao i čajnu kuhinju, sanitarne čvorove, sobu za sastanke i edukacije, garderobu, spremište, tehničku sobu, dva ureda, garaže za vozila, skladište goriva i maziva, skladište sredstava za gašenje požara i vezivnih sredstava te prostor za agregat.

Riječ je o kapitalnim investicijama koje nije moguće realizirati bez sufinanciranja iz EU fondova. Kako kaže Sinković, bit će izazovno dobiti potporu za oba projekta s obzirom na ogroman interes i da je ukupna vrijednost raspoloživih sredstava natječaja 250 milijuna kuna. Projektna dokumentacija za oba projekta je, međutim, kvalitetno napisana tako da bi trebala dobiti maksimalan broj bodova, naglašava, te preostaje čekati Odluku o rezultatu administrativne kontrole zahtjeva za potporu.

– Sportska građevina će se pak rekonstruirati, a dobit ćemo nove svlačionice, kotlovnicu i grijanje na pelete, prostore za osoblje, igrače i psihofizičku pripremu. Uredit će se vanjske tribine, a planiraju se i proširenje te uređenje kolnog ulaza, preuređenje postojeće asfaltirane površine u parkiralište i postavljanje ograde prema uličnoj međi, dok će se prema prostoru nogometnog terena ukloniti stara ograda te postaviti nova, kao i zaštitne mreže – ističe.

Dodaje da odlično surađuju s Međimurskim vodama: za kanalizaciju su ishođene tri od četiriju građevinskih dozvola, a trenutačno čekaju potvrdu glavnog projekta od nadležnog ministarstva za posljednju građevinsku dozvolu za razdjelni sustav odvodnje Goričan (I. faza). Projektna dokumentacija je gotovo finalizirana i u konačnici čekaju natječaj za prijavu projekta na EU fondove, čiju bi realizaciju, ako projekt bude odobren i sufinanciran sredstvima EU i nacionalnim sredstvima, započeli krajem 2022. godine, nada se načelnik.

– To je najveći izazov s obzirom na ogromnu vrijednost investicije, a dodatan izazov bit će osigurati sredstva za sanaciju i asfaltiranje cesta. Za usporedbu, radi se o ulaganju vrijednom desetak godišnjih proračuna Općine! – kaže naš sugovornik.

Bolja demografska slika

Dodaje da jednu od glavnih politika na koju će se fokusirati sadašnja vlast predstavlja paket demografskih mjera. Tako su u Općini odlučili posebno podržati rodilje, učenike, studente i mlade općenito.

– Izglasali smo isplatu jednokratnih novčanih pomoći u iznosu od 300 kuna po učeniku za nabavu radnih bilježnica i drugoga školskog pribora za osnovnoškolce i srednjoškolce s našeg područja. Rodiljne smo naknade udvostručili pa one tako od ove godine iznose 4000 kuna po djetetu.

Za studente su osigurana dodatna sredstva od 60.000 kuna, odnosno ukupno 120.000 kuna. Za one koji uspješno dovrše školovanje organizirat ćemo posebne prijmove na kojem će im se dodijeliti prigodne novčane nagrade. Poticaj za kupnju, izgradnju ili uređenje nekretnina podižemo s 20.000 na 30.000 kuna – nabraja Sinković, koji kaže da je najvažniji cilj ovih mjera zadržati mlade u Goričanu.

Nedavno je potpisan i ugovor o izvođenju radova na izgradnji pješačko-biciklističke staze s oborinskom odvodnjom u dijelu Trnavske i Murske ulice. Izvođač radova je tvrtka Pavlic asfalt-beton d.o.o., a vrijednost je ugovora 1.789.996,06 kuna s PDV-om.

– Izgradnja je staze kapitalna investicija koja će omogućiti veću sigurnost djece i ostalih mještana. Održali smo i radni sastanak s predstavnicom izvođača, Petrom Malović, s kojom smo se dogovorili o detaljima, to jest dinamici izvođenja radova. Predviđena duljina staze iznosi 646 metara.

Objavit ćemo natječaj o prodaji zemljišta u Industrijskoj zoni s ciljem privlačenja potencijalnih investitora. Zemljište je na vrlo dobroj lokaciji, a za nj se dodjeljuju poticaji i do 95 posto tržišne cijene, a može se dobiti i umanjenje za komunalni doprinos i naknadu. Naravno, pritom valja zadovoljiti određene uvjete: potrebno je na zemljištu uložiti najmanje 300.000 eura i zaposliti petero zaposlenika, od kojih barem 35 posto mora biti s područja Goričana, odnosno imaju prednost.

Jako je puno zainteresiranih te se nadam da ćemo za tri godine u Zoni imati najmanje dvije nove hale, to jest 30-ak novih radnih mjesta – optimističan je načelnik. Kaže da razmišljaju i o proširenju Industrijske zone: počeli su s osiguravanjem potrebnih infrastrukturnih preduvjeta. Za više detalja o vijestima i događanjima, pratite službenu stranicu Općine.

Nastavite čitati

Međimurje

Rotary klub Prelog ove subote organizira tradicionalnu Kestenijadu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U subotu, 30. listopada, Rotary club Prelog poziva na tradicionalnu Kestenijadu.

– Drage prijateljice i prijatelji Rotarijanci i svi prijatelji Rotary-a, pozivamo vas da svojim dolaskom podržite akciju „Kestenijada 2021.“, koju Rotary club Prelog tradicionalno organizira svake godine. Članovi kluba pripremati će slasne, pečene kestene u originalnoj, rotarijanskoj pečenjari te osigurati ugodno prijateljsko druženje i pravi jesenski ugođaj te pritom nastojati skupiti sredstva za klupske humanitarne projekte – poručuju.

Kestenijada Rotary cluba Prelog će se održati u subotu, 30. listopada, od 9 do 13 sati, na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu. Uz predstavnike prijateljskih klubova, organizatori najavljuju i zanimljivo glazbeno iznenađenje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje