Povežite se s nama

Međimurje

I slijepa djeca moći će uživati u maštovitim dječjim knjigama

Objavljeno:

- dana

AKTIVNOSTI

Osim što se nedavno preselila u novouređene prostorije, Dječji odjel čakovečke knjižnice “Nikola Zrinski” odnedavno je bogatiji za malo drukčije knjige od uobičajenih. 

“S tonom”

Riječ je o zvučnim knjigama suvremene dječje književnosti koje je knjižnici poklonila Udruga slijepih Međimurske županije kako bi slijepa i slabovidna djeca također mogla uživati u “zanimljivim naslovima koji će pobuditi njihovu maštu”, poručuju iz udruge. Među zvučnim knjigama našli su se naslovi domaćih i stranih autora, a knjige su izrađene u sklopu projekta “Bez većeg napora” kojega udruga provodi uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
U knjižnici je predstavljena i brošura programa „Bez većeg napora“ koja obuhvaća sve provedene aktivnosti iz programa.

Objavili i knjižicu koja opisuje sve aktivnosti provedene u projektu “Bez većeg napora”

– Naš je cilj uključiti odrasle slijepe osobe i djecu u život zajednice kroz razne sportske, kulturne i kreativne aktivnosti te povećati njihove vještine i potencijale kako bi se lakše uključili u tržište rada. Također im pružamo stručnu pomoć u rehabilitaciji – ističu u udruzi. U sklopu programa organiziran je i dvodnevni izlet djece članova s pratnjom na Plitvice i rafting. Djeca su uživala u ljepotama krajolika, fizički se aktivirala, iskusila adrenalin i pozitivnu energiju, ističu u udruzi. Također su nedavno sudjelovali na Festivalu jagoda u Prelogu predstavljajući proizvode od jagoda koje su napravili roditelji djece.

Popis zvučnih knjiga:

1.  Jadranko Bitenc – Twist na bazenu
2. Stephen Chbosky – Charliejev svijet
3. Stephen Chbosky – Charliejev svijet
4.  Roald Dahl – Charlie i tvornica čokolade
5. Miro Gavran – Zaljubljen do ušiju
6. John Green – Greška u našim zvijezdama
7. Hrvoje Hitrec – Matko na štakama
8. Ludwik Jerzy Kern – Ferdinand Veličanstveni
9. Ivan Kušan – Ljubav ili smrt
10. Jo Nesbo – Prdoprah doktora Proktora
11. Henry Winterfield – Timepetill: grad bez roditelja

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec donirao Odjelu otorinolaringologije Županijske bolnice Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska bolnica Čakovec, točnije Odjel otorinolaringologije, zahvaljujući donaciji Grada Čakovca bogatiji je za tri televizora.

Oni su kupljeni sredstvima programa Grada Čakovca – prijatelja djece, a Koordinacijski odbor odlučio je da se ove godine donira pacijentima odjela za uho, grlo i nos.

Prilikom predaje donacije, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je da iako Grad nema zakonske obveze financirati zdravstveni sustav, ovakvim akcijama nastoji poboljšati ne samo kvaliteta usluge, već i olakšati boravak na bolničkim odjelima, posebno onim najmlađima. Naša bolnica među najboljima je u Hrvatskoj, a želimo da, djeci koja se moraju bolnički liječiti, boravak bude što ugodniji.

Na donaciji su se zahvalili ravnatelj Županijske bolnice dr. med. Igor Šegović te voditelj Odjela otorinolaringologije dr. med. Danko Blažeka.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija 1989. godine pokrenuli su inicijativu Bolnice – prijatelji djece, a Grad Čakovec od 2002. godine u sklopu programa Grad – prijatelj djece financira nabavu određene opreme u skladu s potrebama naše Županijske bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo. Tako se 2021. godine pomoglo u opremanju Odjela abdominalne i dječje kirurgije, a lani su na istom odjelu oslikani zidovi te kupljene majice.

U Republici Hrvatskoj provodi se program pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici” koji ima za cilj humanizaciju bolničkog liječenja djece stvaranjem najviših standarda kako bi mališani što lakše prebrodili boravak u bolnici. Ovo je samo jedan mali korak prema tome.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Nikola iznenadio vrtićarce s područaja Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na snježno jutro 6. prosinca jasličke skupine dječjih vrtića s područja grada Mursko Središće Maslačak i Pahuljica iznenadio je dolazak svetog Nikole.

I dok su oni najmanji bojažljivo primali slatke paketiće, oni nešto stariji klinci čekali su dolazak u Centru za kulturu „Rudar“. Da bi njihova nestrpljivost bila manja pobrinuli su se članovi Dječjeg gradskog kazališta iz Čakovca s predstavom „Luckasti klaunovi“. Smijeha i veselja nije nedostajalo. Tijekom same predstave u prepunoj dvorani Centra za kulturu, oko 150 mališana bodrilo je svoje klaunove, a neki sretnici od njih zajedno s klaunovima sudjelovalo su u predstavi. Na samom kraju predstave klaunovi su završili i poručili djeci da mogu natrag u vrtiće.

No djeca se nisu dala smesti, te su glasno dozivala svetog Nikolu koji je došao na pozornicu i darivao ih sa slatkim paketićima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje