Povežite se s nama

Međimurje

I slijepa djeca moći će uživati u maštovitim dječjim knjigama

Objavljeno:

- dana

AKTIVNOSTI

Osim što se nedavno preselila u novouređene prostorije, Dječji odjel čakovečke knjižnice “Nikola Zrinski” odnedavno je bogatiji za malo drukčije knjige od uobičajenih. 

“S tonom”

Riječ je o zvučnim knjigama suvremene dječje književnosti koje je knjižnici poklonila Udruga slijepih Međimurske županije kako bi slijepa i slabovidna djeca također mogla uživati u “zanimljivim naslovima koji će pobuditi njihovu maštu”, poručuju iz udruge. Među zvučnim knjigama našli su se naslovi domaćih i stranih autora, a knjige su izrađene u sklopu projekta “Bez većeg napora” kojega udruga provodi uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
U knjižnici je predstavljena i brošura programa „Bez većeg napora“ koja obuhvaća sve provedene aktivnosti iz programa.

Objavili i knjižicu koja opisuje sve aktivnosti provedene u projektu “Bez većeg napora”

– Naš je cilj uključiti odrasle slijepe osobe i djecu u život zajednice kroz razne sportske, kulturne i kreativne aktivnosti te povećati njihove vještine i potencijale kako bi se lakše uključili u tržište rada. Također im pružamo stručnu pomoć u rehabilitaciji – ističu u udruzi. U sklopu programa organiziran je i dvodnevni izlet djece članova s pratnjom na Plitvice i rafting. Djeca su uživala u ljepotama krajolika, fizički se aktivirala, iskusila adrenalin i pozitivnu energiju, ističu u udruzi. Također su nedavno sudjelovali na Festivalu jagoda u Prelogu predstavljajući proizvode od jagoda koje su napravili roditelji djece.

Popis zvučnih knjiga:

1.  Jadranko Bitenc – Twist na bazenu
2. Stephen Chbosky – Charliejev svijet
3. Stephen Chbosky – Charliejev svijet
4.  Roald Dahl – Charlie i tvornica čokolade
5. Miro Gavran – Zaljubljen do ušiju
6. John Green – Greška u našim zvijezdama
7. Hrvoje Hitrec – Matko na štakama
8. Ludwik Jerzy Kern – Ferdinand Veličanstveni
9. Ivan Kušan – Ljubav ili smrt
10. Jo Nesbo – Prdoprah doktora Proktora
11. Henry Winterfield – Timepetill: grad bez roditelja

Izvor:
Foto:

Međimurje

Čakovečki stomatolozi i DND Prelog dijelili edukativne letke, savjete, zubne paste…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio Vipro

U subotu, 18. rujna, na Gradskoj tržnici u Prelogu Hrvatsko stomatološko društvo Čakovec i Društvo naša djeca Prelog obilježili su Europski dan oralnog zdravlja, 12. rujna, koji se obilježava na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine, i Mjesec oralnog zdravlja, koji se obilježava na inicijativu Hrvatske komore dentalne medicine, a traje od 12. rujna do 12. listopada.

Tim povodom, HSD Čakovec i DND Prelog na štandu u Prelogu dijelili su edukativne letke i savjete, zubne paste i četkice te zdravi međuobrok – jabuke.

– Usprkos pandemiji COVID-a 19, ali uz poštivanje epidemioloških mjera, moramo provoditi akcije koje će poticati ljude na očuvanje oralnog zdravlja, jer nam je ono važno za očuvanje općeg zdravlja. Posljedica suvremenog stila života, koji uključuje pretjerano konzumiranje slatke hrane, zaslađenih i alkoholnih napitaka te uživanje nikotina u kombinaciji s lošom oralnom higijenom, razvoj je bolesti u ustima koje negativno utječu na zdravlje cijelog organizma – poručuju iz HSD-a Čakovec.

Važno za opće zdravlje

Oralno zdravlje kao sastavni dio općeg zdravlja je znatno više od zdravih zubi i lijepog osmijeha te nas obilježavanje ovog dana još jednom potiče na podizanje svijesti o važnosti njegova očuvanja.

Najčešća bolest u ustima je zubni karijes koji se vrlo lako može spriječiti provođenjem triju jednostavnih životnih navika: hraniti se zdravo, čistiti zube zubnim koncem poslije svakog obroka i zubnom četkicom dvaput dnevno te redovito ići na stomatološke preglede, što se posebno odnosi na djecu.

Cilj preventivnih pregleda kod djece je rano otkrivanje karijesa, primjena sredstava za prevenciju karijesa poput fluoridnih gelova ili lakova te edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani, a kod odraslih osim pregleda, i profesionalno čišćenje te poliranje zuba, kao i rano otkrivanje promjena na zubima i sluznici usne šupljine.

„Zubna putovnica“

U Republici Hrvatskoj se od 2017. godine provodi Nacionalni program pod nazivom „Zubna putovnica“ koji je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja te zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece s ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa putem preventivnih pregleda prilikom upisa u dječji vrtić i 1. razred osnovne škole te u 6. razredu osnovne škole.

Program također uključuje svakodnevno organizirano četkanje zubi koje se provodi u vrtićima i školama s ciljem razvijanja redovitih navika održavanja oralne higijene te prevencije karijesa od najranije dobi.

– Globalna pandemija COVID-19 i brojne poteškoće s kojima se susrećemo nisu zaustavile aktivnosti koje se provode u zaštiti oralnog zdravlja i pružanju dentalne zdravstvene zaštite te su donijela nova saznanja i brojna iskustva, osobito u edukaciji – istaknuli su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nastavite čitati

Međimurje

“Međimurska gruda”: održani Večer folklora i Gulašfest, 25. rujna “Bakini kolači”!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska gruda

Nakon što je 11. rujna u društvenom domu u Pretetincu održana Večer folklora, na kojoj su nastupile KUU “Seljačka sloga” te članice Udruge žena Gornji Hrašćan koje su okupljene nasmijale igrokazima “Mito” te “Mama i čer”, Udruga za očuvanje kulturne baštine “Međimurska gruda” iz Dunjkovca nije stala s aktivnostima.

U subotu, 18. rujna, održao se pak 5. Gulašfest, natjecanje u pripremi međimurskoga gulaša. Manifestacija je organizirana na prostoru uz igralište NK-a “Međimurec” u Pretetincu. Ekipe su sačinjavala po dva člana – kuhar i pomagač. Za nabavku potrebnog mesa organizatori su za sudionike pribavili bonove.

Na ovogodišnjem Gulašfestu natjecalo se devet ekipa. Najbolji gulaš skuhale su članice Udruge žena Pretetinec, dok su utješne nagrade za drugo i treće mjesto dobile članice Udruge žena Dunjkovec i dečki iz DVD-a Dunjkovec. Čestitamo!

Pokrovitelji događanja su bili Vijeće mjesnog odbora Dunjkovec i Općina Nedelišće.

Dodajmo da se i četvrte subote u rujnu organizira manifestacija “Bakini kolači”, koja ove godine neće biti natjecateljskog, već revijalnog karaktera.

– Svojim će se slasticama predstaviti sudionice dosadašnjih pet manifestacija. Vidimo se u subotu, 25. rujna, od 10 do 13 sati u atriju Staroga grada Čakovec! – kažu iz “Međimurske grude”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje