Povežite se s nama

Međimurje

I u Međimurju rekordne brojke: danas 112 novih pozitivnih nalaza na COVID-19

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo MŽ, danas je 112 novopozitivnih u Međimurskoj županiji.

Testirane su 284 osobe, 111 nalaza je pozitivno te je pozitivan i nalaz jedne osobe testirane izvan RH s prebivalištem i boravištem u Međimurskoj županiji (dnevni migrant). Ozdravile su 32 osobe. Većina pozitivnih osoba na virus COVID-19 su kontakti s ranije potvrđenim slučajem (bliski kontakti iz obitelji te kontakti unutar radnih okolina). U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 1366 osoba. Dosad je ukupno uzeto 11.417 uzoraka.

Zbog izuzetno velikog broja testiranja koji posljednjih dana premašuje 250 testiranja dnevno, u ispomoć epidemiološkoj službi poslano je nekoliko liječnika koji rade pod mentorstvom kako bi bržim obuhvatom kontakata pozitivnih osoba spriječili daljnje širenje virusa. U Županijskoj bolnici Čakovec jutros su otpuštena dva pacijenta, nitko nije zaprimljen pa je, u ovom trenutku, hospitalizirano 25 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od kojih je još uvijek jedna osoba na respiratoru. Iz samoizolacije je izašlo 13 zdravstvenih i nezdravstvenih radnika koji su se vratili u sustav. Županijska bolnica Čakovec podsjeća sve građane kojima je potreban dolazak u bolnicu da je u funkciji novi trijažni prostor koji se nalazi u suterenu, s lijeve strane od glavnog ulaza, preko puta nove zgrade Doma zdravlja.

U sustavu obrazovanja svakodnevno se prati broj učenika i zaposlenika škola koji su pozitivni na COVID-19 ili su u samoizolaciji. U ovom trenutku, stanje u srednjim školama je sljedeće: u Srednjoj školi Čakovec u samoizolaciji je 19,2% učenika, u Gimnaziji 15,09%, Ekonomskoj i trgovačkoj školi 13,74%, Graditeljskoj školi 7,17%, Gospodarskoj školi 6,79%, Tehničkoj školi 2%, te Srednjoj školi Prelog 0,98%. Što se tiče osnovnih škola, većina učenika je u samoizolaciji u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca u Maloj Subotici, zbog čega je tamošnji općinski Stožer civilne zaštite uputio zahtjev da škola prijeđe na model C održavanja nastave.

S obzirom na ukupni broj učenika i zaposlenika u sustavu obrazovanja, nema poremećaja u praćenju nastavnog plana i programa, a obrazovne ustanove ocijenjene su kao sigurna mjesta.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o zabrani posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, osim u iznimnim slučajevima (teško bolesni korisnici), kada odluku o tome donosi ravnatelj te ustanove. Preporučuje se organizatorima utakmica grupnih sportova (nogomet, košarka, rukomet i drugi) te organizatorima drugih okupljanja s više od 20 osoba da se NE održavaju. Stožer civilne zaštite Međimurske županije apelira na stožere međimurskih općina i gradova da pojačano kontroliraju mjesta javnih okupljanja, a sportske klubove i udruge molimo da do 7. studenog odgode sve sportske manifestacije.

Dom zdravlja Čakovec uspostavio je call centar na broju 372-372, koji je dostupan od ponedjeljka do petka u vremenu od 7 do 15 sati na koji se mogu dobiti sve informacije vezane uz novonastalu situaciju. Također, građani mogu nazvati Upravni odjel Međimurske županije na telefone 374-064 ili 374-035 za sva ostala pitanja.

Domovi za starije i nemoćne osobe organiziraju rad u grupama i vrše pojačana testiranja korisnika, a osobito djelatnika domova. Podsjećamo kako je važno spriječiti ulazak virusa u domove. Stožer apelira na mlađe osobe, jer one uglavnom imaju blaži oblik bolesti ili su asimptomatske, da se ponašaju u skladu s preporukama jer mnogi od njih žive sa starijim i ranjivim osobama koje su najugroženije, što ima za posljedicu širenje infekcije. Apelira se na mlade da se ne grupiraju u izlascima.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije poziva na dosljedno pridržavanje mjera, nošenje maski i održavanje fizičke distance. Unatoč trenutno nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, poštivanjem spomenutih mjera i vlastitom odgovornošću možemo smanjiti broj pozitivnih osoba na virus COVID-19 u narednim danima.

Međimurje

Sjednica Skupštine Udruge slijepih: najavljeno zapošljavanje dviju slijepih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije je 8. ožujka održala redovnu sjednicu Skupštine u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Na sjednici je usvojeno Godišnje izvješće o radu Udruge za 2020. godinu, Financijsko izvješće Udruge za 2020. godinu te revizijsko izvješće.

Usvojen je također i Pravilnik o odgovornosti zaposlenika Udruge slijepih Međimurske županije.

Predsjednik Odbora za članstvo, dr. med. Dragutin Turk, spec. oftalmologije, imenovan je počasnim članom Udruge zahvaljujući iznimnom doprinosu u radu članova Udruge i Odboru za članstvo.

Slijedom dnevnog reda sjednice Skupštine, usvojen je novi Statut Udruge. Posebna pozornost posvećena je brojnim projektima i programima s nacionalne i europske razine, s provedbom kojih je Udruga započela u 2020. godini.

Predsjednica Udruge Marija Ciglar podsjetila je na važnost postizanja pozitivnih promjena za slijepe osobe u lokalnoj zajednici, koje Udruga ostvaruje zahvaljujući europskim projektima.

Dio članova Udruge, koji su sudjelovali u provedbi europskog projekta „Korak prema uspjehu“, stekao je novo zanimanje, znanje i vještine koje će moći primijeniti u novom europskom projektu – „Razvoj društvenog poduzetništva za slijepe osobe“.

Predsjednica je detaljnije obrazložila projekt te najavila pokretanje poduzetničkog pothvata, odnosno otvaranje j.d.o.o. i zapošljavanje dvije slijepe osobe, za što je primljena puna podrška i Skupština je odnijela odluku o otvaranju.

Po završetku službenog dijela sjednice, prisutnim je članicama čestitan Dan žena te su im uručeni prigodni pokloni i cvijeće.

Sjednica Skupštine završena je u pozitivnom ozračju i s naglašenom spremnosti za poslovne izazove koje nosi 2021. godina.

Nastavite čitati

Međimurje

“Ljeto uz Muru”: najavljeni koncerti Opće opasnosti, Klape Intrade, Srebrnih krila…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće krenuo je u organizaciju tradicionalne manifestacije „Ljeto uz Muru“.

Glavni prostor za događanja bit će šetnica uz rijeku Muru i prostor uz samu šetnicu. U petak, 25. lipnja, Ljeto uz Muru otvorit će Opća Opasnost, a dan kasnije održat će se sajam domaćih proizvoda koji se nastavlja koncertom Klape Intrade. Prije i nakon koncerta posjetitelje će zabavljati Privatte Band.

U nedjelju popodne na redu je i svečana sjednica Gradskog vijeća i obilježavanje 30. godišnjice zaustavljanja tenkova u Murskom Središću.

Subota, 3. srpnja, rezervirana je za „Murski wine fest“, a riječ je o svojevrsnoj prezentaciji međimurskih vina i vinara. Prikladno, taj će dan nastupiti Vlado Kalember i Srebrna krila s koncertom „Vino na usnama“. Na ribnjaku Zalešće 4. srpnja održat će se tradicionalna gradska manifestacija „Gradski kotlići“, dok će posljednji vikend proteći u znaku piva i alke.

U subotu, 10. srpnja, održat će se Murska alka, a potom slijedi „Craft beer fest“. Zabavnu večer svim ljubiteljima pive dodatno će začiniti DJ, a održat će se i natjecanje u pecanju ribe „Napolitanke KUP“.

Čitavo će vrijeme na šetnici uz Muru biti postavljen zabavni park za djecu, nudit će se vožnja turističkim vlakićem po šetnici i jahanje konja.

Nastavite čitati