Povežite se s nama

Život i društvo

I u općini Vidovec prikupljaju se stvari za Petrinju: donirajte krumpir, brašno, sapune…

Objavljeno:

- dana

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić izvijestio je da se kreće sa prikupljanjem pomoći za stanovništvo stradalo u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Sakupljat će se prehrambene namirnice: krumpir, zelje, šećer, brašno, ulje, sol, tjestenina, konzervirana hrana, mlijeko, sokovi i sve ostalo koje nema jednodnevni rok trajanja te higijenske potrepštine: toaletni papir, papirnati ručnici, tekući sapun, deterdžent, pasta za zube, a potrebna je i najlon folija za prekrivanje kuća.

Akcija će se provoditi sutra (srijeda) od 8 do 15 sati u Etno kući u Domitrovcu.

– Pozivam sve mještane naše i susjednih općina, a i županije da nam se pridruže u realizaciji ove humanitarne akcije – poručio je načelnik Hranić.

Dodajmo da se akcija održava i u Maruševcu.

Stožer civilne zaštite i Općina Maruševec u koordinaciji sa Gradskim društvom Crvenog križa Ivanec organiziraju skupljanje proizvoda te ovim putem pozivaju sugrađane da svojim donacijama pomognu drugim građanima u potrebi.

Skupljanje donacija provodit će se u srijedu 30. prosinca i četvrtak 31. prosinca ove godine, u vremenu od 8 do 18 sati u prostorijama Općine Maruševec (Maruševec 6).

Skupljat će se: brašno, šećer, juha u vrećici, mesne i riblje konzerve, marmelada, kuhinjska sol, tjestenina, riža te biljno ili suncokretovo ulje, kao i higijenski artikli. Za ostale artikle trenutno postoje zalihe Crvenog križa te ih nije potrebno skupljati.

Zahvaljujemo ovim putem svim građanima koji su pokazali svoje veliko srce, kao i lokalnim prijevoznicima koji su se ponudili za transport prikupljenih proizvoda u potresom pogođene krajeve, ističu iz Općine Maruševec.

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje