Povežite se s nama

U fokusu

Na Svjetski dan zdravlja “pričamo o depresiji” – problemu koji više pogađa sjever od juga Hrvatske

Objavljeno:

- dana

DEPRESIJA U PORASTU

Stručnjaci najavljuju da će narednih godina depresija postati glavni zdravstveni problem kod žena i drugi kod muškaraca. Stoga varaždinski Zavod za javno zdravstvo Svjetski dan zdravlja obilježava stručnim skupom “Pričajmo o depresiji”.

Na Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, u Velikoj dvorani Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu u 10 sati počet će stručni skup na temu “Pričajmo o depresiji”, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine na ovaj datum povodom godišnjice osnivanja Svjetske  zdravstvene organizacije, a ove je godine kao tema odabrana depresija.

Još uvijek sramota!

“Depresija pogađa dvaput više žena nego mušaraca i više je prisutna u sjeverozapadnoj Hrvatskoj nego u južnim krajevima”, kazala je liječnica Iva Glavina najavljujući kako će na skupu biti riječi o depresiji kod raznih dobnih skupina, od djece i adolescenata do starijih osoba. Također će se govoriti o stigmatizaciji oboljelih jer je “depresija kod nas još uvijek sramota, posebice u ruralnim krajevima”. Podaci na razini Hrvatske pokazuju da od depresije boluje 19 posto žena i 10 posto muškaraca.

Stoga su ciljevi ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja bolje informiranje građana o depresiji, njezinim uzrocima, posljedicama ali i mogućnostima liječenja koje uključuje antidepresive i psihoterapiju, pri čemu se osobito učinkovitom pokazala kognitivno-bihevioralna terapija.

Kako je istaknula zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Irena Stipešević-Rakamarić, kad je riječ o mentalnim poremećajima koji uključuju i depresiju, Varaždinska županija prati svjetske trendove što znači da bilježi porast depresije.

“Zato treba djelovati preventivno”, ističe Rakamarić navodeći kako su se u tu svrhu osnovali zdravstveni timovi u borbi protiv depresije.

Na konferenciji se govorilo i o međunarodnom SPACHO projektu – “Jači roditelji – zdravije zajednice”. Riječ je o europskom projektu u kojem je varaždinski Zavod partner, a projekt je usmjeren na jačanje roditeljskih vještina korištenjem inovativnih internetskih alata i metodologija posredstvom edukatora. Cilj je u projekt uključiti škole kako bi učitelji kao edukatori dalje educirali roditelje, a primjeri dobrih praksi iz škola prezentirat će se na međunarodnom skupu pod nazivom “Zdrave zajednice” koji će se u Varaždinu organizirati u listopadu.

Ravnatelj Zavoda Krunoslav Kovačić ujedno je izvjestio o financijskom rezultatu Zavoda za 2016. godinu. Zavod je ostvario 540 tisuća kuna viška prihoda koji će se u 2017. godini utrošiti na razvoj Zavoda. Prema njegovim riječima, tražit će EU sredstva za otvaranje gerontološke ambulante, u planu je razvoj zdravstvene ekologije tj. nabava aparata za ispitivanje kvalitete hrane i vode te opremanje mikrobiološkog laboratorija.

 

Izvor: Arhiva RT
Foto:

U fokusu

U Hrvatskoj nedostaje puno radnika pa će se hrvatsko tržište rada predstavljati na potencijalnim tržištima radne snage u inozemstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

S ciljem unapređenja, ubrzanja i pojednostavljenja procedura, HGK, Ministarstvo rada i HZZ pokreću projekt predstavljanja hrvatskog tržišta rada na potencijalnim tržištima radne snage, objavio je HGK.

Hrvatska je suočena s velikim deficitom radne snage. U tržišnoj utakmici za radnicima, kao mala otvorena ekonomija koja ulazi na tržište desetljećima nakon svojih konkurenata – velikih europskih država, imamo nepovoljniju poziciju za natjecanje i poslodavci ne dobivaju dostatni broj kvalificiranih radnika, istaknuto je na konferenciji “Zapošljavanje stranih radnika putem agencija: potrebe, izazovi, rješenja” koja se održala u organizaciji HGK Komore Zagreb 26. rujna.

Kao destinacija rada, moramo ulagati veliki trud u pozicioniranje na tržištima s kojih radnici dolaze, kazao je u uvodnom dijelu konferencije predsjednik HGK Luka Burilović.

“Budući da nam je uvoz radne snage u ovom obujmu novost, morat ćemo se prilagoditi. Trebamo znati koja su to tržišta koja nam mogu ponuditi radnike sa specifičnim znanjima. Zato je Hrvatska gospodarska komora, s Ministarstvom rada i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, u pokretanju projekta predstavljanja hrvatskog tržišta rada na potencijalnim tržištima radne snage”, kazao je Burilović ističući da je cilj izaći izvan granica i predstaviti se potencijalnim radnicima i kao zemlja koja nudi visoku kvalitetu života izvan radnih sati.

“Ravnoteža poslovnog i privatnog života za današnjeg čovjeka jedan je od najvažnijih čimbenika kod odabira poslodavaca; to možemo i moramo iskoristiti”, poručio je predsjednik HGK.

Do 21. rujna izdano je 129.038 radnih dozvola stranim državljanima. Usporedbe radi, u cijeloj prošloj godini izdano je rekordnih 124.121 dozvola, što je predstavljalo porast od 51,5 posto u odnosu na 2021. ili čak 279 posto u odnosu na 2018. godinu. Uz to što raste broj izdanih dozvola, mijenja se i struktura stranih radnika po državljanstvu – tradicionalni bazeni u regiji ispražnjeni su te se u potrazi za stranim radnicima sve više okrećemo dalekim azijskim zemljama. Od 10 zemalja iz kojih danas najviše dolaze strani radnici, za njih iz šest zemalja izdaju se vize, što usporava vrijeme njihovog dolaska u RH.

Navedena kretanja posljedično su generirala nagli rast agencija za zapošljavanje, kako za posredovanje tako i za privremeno zapošljavanje, kojih je prema evidenciji Ministarstva rada gotovo 600, iznio je podatak predsjednik Komore Zagreb i savjetnik predsjednika HGK Josip Zaher.

“Hrvatsku treba prezentirati kao atraktivnu destinaciju i donijeti novu imigracijsku strategiju s poticajnim mjerama za useljenike kao i integracijsku politiku. Agencije treba osnažiti na tom putu i po potrebi dodatno regulirati njihov rad”, kazao je Zaher.

Kako bi se pojednostavnio uvoz radne snage, postupno se liberaliziraju zakonska rješenja, a u pripremi su i novele čija je svrha daljnje ubrzanje i pojednostavljenje postojećih procedura. Državni tajnik u MUP-u Žarko Katić naveo je da se predložene izmjene odnose na produženje važenja dozvola za boravak i rad – opće produženje dozvole s jedne na tri godine, a radne dozvole za sezonce sa sadašnjih šest mjeseci na maksimalno devet mjeseci.ž

“Također, izmjene Zakona predviđaju i olakšanu promjenu poslodavca u istom zanimanju nakon godine dana – neće se trebati tražiti nova dozvola već mišljenje HZZ-a koje je dužan dati unutar pet dana. Izmjene se odnose i na priznavanje stručnog iskustva u IT sektoru kao visoke stručne kvalifikacije za potrebe izdavanja plave karte EU, koje bi provodilo Povjerenstvo pri HGK. Izmjene Zakona očekuju se najkasnije u prvom kvartalu 2024.”, najavio je Katić.

Za daljnji razvoj RH gospodarstvu je potrebno omogućiti kvalitetne i odgovarajuće radnike s domaćeg tržišta rada, uz fleksibilan i učinkovit sustav uvoza radne snage u deficitarnim zanimanjima, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš.

“Neki od ciljeva su sprečavanje zloupotrebe postojećeg modela zapošljavanja stranaca (Zakon o suzbijanju neprijavljenoga rada), omogućavanje učinkovitog izdavanja dozvola za boravak i rad stranih radnika u zanimanjima koja nedostaju na domaćem tržištu rada te uspostavu suradnje s drugim državama i to putem ugovora o socijalnom osiguranju te putem sporazuma i protokola, kako bi se pojednostavila mobilnost radne snage”, rekao je Vidiš.

Zakonodavstvo treba prilagoditi rastućim potrebama za stranim radnicima, a Hrvatsku učiniti atraktivnom destinacijom za useljenike, zaključeno je na konferenciji održanoj u HGK.

Između ostalog, to podrazumijeva donošenje nove imigracijske strategije s poticajnim mjerama za strane radnike, integracijsku politiku te dugoročno osmišljen pristup useljeničkoj politici i konsenzus svih relevantnih političkih, gospodarskih i socijalnih aktera u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

U fokusu

Kazna za HNS zbog ustaške zastave, no Opus arena protiv Turske će biti otvorena za gledatelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S velikom strepnjom iščekivala se odluka Uefe o ustaškoj zastavi koja je osvanula na utakmici s Latvijom na Rujevici u rujnu. Srećom, Hrvatska je dobro prošla.

– Danas smo dobili kaznu, a ono što je bitno je da će stadion u Osijeku biti skroz otvoren, bit će gledatelja na stadionu. Kazna je 10 tisuća eura, dvije godine kušnje i s tisuću gledatelja manje na sljedećoj utakmici. Još jednom smo sretni i zahvalni, smatramo da je ovo velika pobjeda HNS-a, naših građana i navijača. Vidimo da je Uefa prepoznala sve ono što se napravilo s naše strane da bismo prezentirali pravu stvar, da se HNS bori protiv svih vrsta diskriminacije – rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić. 

Podsjećamo, na utakmici Hrvatska – Latvija dvije su osobe u nekoliko navrata istaknule zakonom zabranjenu ustašku zastavu, zbog čega je Uefa pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza.

Naime, ustašku zastavu unio je trojac s područja općine Trnovec Bartolovečki.

Općinski sud u Rijeci izrekao je prvookrivljenom D.C. (23) novčanu kaznu u iznosu od 1300 eura, a drugookrivljenom D.S. (33) kaznu zatvora u trajanju od 20 dana. Također, obojici je određena i zaštitna mjera zabrane prisustvovanja na svim sportskim natjecanjima u kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija na području RH s obvezom javljanja u policijsku postaju u trajanju od dvije godine, kao i na odlaske u inozemstvo na utakmice hrvatske reprezentacije uz obvezu predavanja putne isprave i javljanja u policijsku postaju, također u trajanju od dvije godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje