Povežite se s nama

U fokusu

Na Svjetski dan zdravlja “pričamo o depresiji” – problemu koji više pogađa sjever od juga Hrvatske

Objavljeno:

- dana

DEPRESIJA U PORASTU

Stručnjaci najavljuju da će narednih godina depresija postati glavni zdravstveni problem kod žena i drugi kod muškaraca. Stoga varaždinski Zavod za javno zdravstvo Svjetski dan zdravlja obilježava stručnim skupom “Pričajmo o depresiji”.

Na Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, u Velikoj dvorani Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu u 10 sati počet će stručni skup na temu “Pričajmo o depresiji”, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine na ovaj datum povodom godišnjice osnivanja Svjetske  zdravstvene organizacije, a ove je godine kao tema odabrana depresija.

Još uvijek sramota!

“Depresija pogađa dvaput više žena nego mušaraca i više je prisutna u sjeverozapadnoj Hrvatskoj nego u južnim krajevima”, kazala je liječnica Iva Glavina najavljujući kako će na skupu biti riječi o depresiji kod raznih dobnih skupina, od djece i adolescenata do starijih osoba. Također će se govoriti o stigmatizaciji oboljelih jer je “depresija kod nas još uvijek sramota, posebice u ruralnim krajevima”. Podaci na razini Hrvatske pokazuju da od depresije boluje 19 posto žena i 10 posto muškaraca.

Stoga su ciljevi ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja bolje informiranje građana o depresiji, njezinim uzrocima, posljedicama ali i mogućnostima liječenja koje uključuje antidepresive i psihoterapiju, pri čemu se osobito učinkovitom pokazala kognitivno-bihevioralna terapija.

Kako je istaknula zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Irena Stipešević-Rakamarić, kad je riječ o mentalnim poremećajima koji uključuju i depresiju, Varaždinska županija prati svjetske trendove što znači da bilježi porast depresije.

“Zato treba djelovati preventivno”, ističe Rakamarić navodeći kako su se u tu svrhu osnovali zdravstveni timovi u borbi protiv depresije.

Na konferenciji se govorilo i o međunarodnom SPACHO projektu – “Jači roditelji – zdravije zajednice”. Riječ je o europskom projektu u kojem je varaždinski Zavod partner, a projekt je usmjeren na jačanje roditeljskih vještina korištenjem inovativnih internetskih alata i metodologija posredstvom edukatora. Cilj je u projekt uključiti škole kako bi učitelji kao edukatori dalje educirali roditelje, a primjeri dobrih praksi iz škola prezentirat će se na međunarodnom skupu pod nazivom “Zdrave zajednice” koji će se u Varaždinu organizirati u listopadu.

Ravnatelj Zavoda Krunoslav Kovačić ujedno je izvjestio o financijskom rezultatu Zavoda za 2016. godinu. Zavod je ostvario 540 tisuća kuna viška prihoda koji će se u 2017. godini utrošiti na razvoj Zavoda. Prema njegovim riječima, tražit će EU sredstva za otvaranje gerontološke ambulante, u planu je razvoj zdravstvene ekologije tj. nabava aparata za ispitivanje kvalitete hrane i vode te opremanje mikrobiološkog laboratorija.

 

Izvor: Arhiva RT
Foto:

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje