Povežite se s nama

U fokusu

Na Svjetski dan zdravlja “pričamo o depresiji” – problemu koji više pogađa sjever od juga Hrvatske

Objavljeno:

- dana

DEPRESIJA U PORASTU

Stručnjaci najavljuju da će narednih godina depresija postati glavni zdravstveni problem kod žena i drugi kod muškaraca. Stoga varaždinski Zavod za javno zdravstvo Svjetski dan zdravlja obilježava stručnim skupom “Pričajmo o depresiji”.

Na Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, u Velikoj dvorani Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu u 10 sati počet će stručni skup na temu “Pričajmo o depresiji”, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine na ovaj datum povodom godišnjice osnivanja Svjetske  zdravstvene organizacije, a ove je godine kao tema odabrana depresija.

Još uvijek sramota!

“Depresija pogađa dvaput više žena nego mušaraca i više je prisutna u sjeverozapadnoj Hrvatskoj nego u južnim krajevima”, kazala je liječnica Iva Glavina najavljujući kako će na skupu biti riječi o depresiji kod raznih dobnih skupina, od djece i adolescenata do starijih osoba. Također će se govoriti o stigmatizaciji oboljelih jer je “depresija kod nas još uvijek sramota, posebice u ruralnim krajevima”. Podaci na razini Hrvatske pokazuju da od depresije boluje 19 posto žena i 10 posto muškaraca.

Stoga su ciljevi ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja bolje informiranje građana o depresiji, njezinim uzrocima, posljedicama ali i mogućnostima liječenja koje uključuje antidepresive i psihoterapiju, pri čemu se osobito učinkovitom pokazala kognitivno-bihevioralna terapija.

Kako je istaknula zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Irena Stipešević-Rakamarić, kad je riječ o mentalnim poremećajima koji uključuju i depresiju, Varaždinska županija prati svjetske trendove što znači da bilježi porast depresije.

“Zato treba djelovati preventivno”, ističe Rakamarić navodeći kako su se u tu svrhu osnovali zdravstveni timovi u borbi protiv depresije.

Na konferenciji se govorilo i o međunarodnom SPACHO projektu – “Jači roditelji – zdravije zajednice”. Riječ je o europskom projektu u kojem je varaždinski Zavod partner, a projekt je usmjeren na jačanje roditeljskih vještina korištenjem inovativnih internetskih alata i metodologija posredstvom edukatora. Cilj je u projekt uključiti škole kako bi učitelji kao edukatori dalje educirali roditelje, a primjeri dobrih praksi iz škola prezentirat će se na međunarodnom skupu pod nazivom “Zdrave zajednice” koji će se u Varaždinu organizirati u listopadu.

Ravnatelj Zavoda Krunoslav Kovačić ujedno je izvjestio o financijskom rezultatu Zavoda za 2016. godinu. Zavod je ostvario 540 tisuća kuna viška prihoda koji će se u 2017. godini utrošiti na razvoj Zavoda. Prema njegovim riječima, tražit će EU sredstva za otvaranje gerontološke ambulante, u planu je razvoj zdravstvene ekologije tj. nabava aparata za ispitivanje kvalitete hrane i vode te opremanje mikrobiološkog laboratorija.

 

Izvor: Arhiva RT
Foto:

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

U fokusu

HZZO upozorio: Ako primite ovaj mail, odmah ga izbrišite i ne otvarajte linkove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u četvrtak 11. srpnja otkrio da je u tijeku tzv. ‘spoofing’ napad – vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare.

Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese [email protected] nemaju veze s HZZO-om kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani, poručili su iz HZZO-a.

-Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke. U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućujemo građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/ – upozorili su.

U nastavku pogledajte kako izgleda lažni email.

.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje