Povežite se s nama

U fokusu

Na Svjetski dan zdravlja “pričamo o depresiji” – problemu koji više pogađa sjever od juga Hrvatske

Objavljeno:

- dana

DEPRESIJA U PORASTU

Stručnjaci najavljuju da će narednih godina depresija postati glavni zdravstveni problem kod žena i drugi kod muškaraca. Stoga varaždinski Zavod za javno zdravstvo Svjetski dan zdravlja obilježava stručnim skupom “Pričajmo o depresiji”.

Na Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, u Velikoj dvorani Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu u 10 sati počet će stručni skup na temu “Pričajmo o depresiji”, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine na ovaj datum povodom godišnjice osnivanja Svjetske  zdravstvene organizacije, a ove je godine kao tema odabrana depresija.

Još uvijek sramota!

“Depresija pogađa dvaput više žena nego mušaraca i više je prisutna u sjeverozapadnoj Hrvatskoj nego u južnim krajevima”, kazala je liječnica Iva Glavina najavljujući kako će na skupu biti riječi o depresiji kod raznih dobnih skupina, od djece i adolescenata do starijih osoba. Također će se govoriti o stigmatizaciji oboljelih jer je “depresija kod nas još uvijek sramota, posebice u ruralnim krajevima”. Podaci na razini Hrvatske pokazuju da od depresije boluje 19 posto žena i 10 posto muškaraca.

Stoga su ciljevi ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja bolje informiranje građana o depresiji, njezinim uzrocima, posljedicama ali i mogućnostima liječenja koje uključuje antidepresive i psihoterapiju, pri čemu se osobito učinkovitom pokazala kognitivno-bihevioralna terapija.

Kako je istaknula zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Irena Stipešević-Rakamarić, kad je riječ o mentalnim poremećajima koji uključuju i depresiju, Varaždinska županija prati svjetske trendove što znači da bilježi porast depresije.

“Zato treba djelovati preventivno”, ističe Rakamarić navodeći kako su se u tu svrhu osnovali zdravstveni timovi u borbi protiv depresije.

Na konferenciji se govorilo i o međunarodnom SPACHO projektu – “Jači roditelji – zdravije zajednice”. Riječ je o europskom projektu u kojem je varaždinski Zavod partner, a projekt je usmjeren na jačanje roditeljskih vještina korištenjem inovativnih internetskih alata i metodologija posredstvom edukatora. Cilj je u projekt uključiti škole kako bi učitelji kao edukatori dalje educirali roditelje, a primjeri dobrih praksi iz škola prezentirat će se na međunarodnom skupu pod nazivom “Zdrave zajednice” koji će se u Varaždinu organizirati u listopadu.

Ravnatelj Zavoda Krunoslav Kovačić ujedno je izvjestio o financijskom rezultatu Zavoda za 2016. godinu. Zavod je ostvario 540 tisuća kuna viška prihoda koji će se u 2017. godini utrošiti na razvoj Zavoda. Prema njegovim riječima, tražit će EU sredstva za otvaranje gerontološke ambulante, u planu je razvoj zdravstvene ekologije tj. nabava aparata za ispitivanje kvalitete hrane i vode te opremanje mikrobiološkog laboratorija.

 

Izvor: Arhiva RT
Foto:

U fokusu

Zbog nestašice čipova dolaze nova poskupljenja! Očekuje se rast cijena mobitela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poskupljenja prehrambenih namirnica, goriva, građevinskog materijala i sirovina, najavljuje se novi udar na kućne budžete. Uz sve navedeno mogao bi uslijediti i val poskupljenja mobitela, ali i drugih uređaja, a razlog je nestašica čipova.

Nestašica čipova utječe na telefone, automobile, proizvodnju, kućanske aparate i na doslovno gotovo svaki aspekt ljudskih života. Nestašica čipova je trenutno najveća te će zbog toga vjerojatno mnoge stvari poskupiti, piše portal Bajtbox.

Trenutno, industrija pametnih telefona je duboko pogođena nedostatkom čipova te je samo nekoliko većih igrača ogromnim narudžbama osiguralo sebi čipove. To će uništiti manju konkurenciju koja će reciklažu starih dijelova moći vršiti samo određeno vrijeme. Inače, industrija automobila je najviše pogođena te se očekuju gubici od 110 milijardi američkih dolara kroz cijelu granu industrije samo u ovoj godini.

Prema izvješću Susquehanna Financial Groupa, globalna nestašica čipova je sada dosegla svoj vrhunac. Čak i najveći igrači na nove čipove moraju čekati nevjerojatno dugo. Točnije, od narudžbe do isporuke se čeka 21 tjedan što je najgore do sada.

Analogno tome, sve će manje biti i zalihe proizvoda kod prodavača, a to znači da će cijene očekivano rasti jer potražnja za elektronikom ne opada. Već se na proizvodima Xiaomija i Samsunga osjeti kako su pojedini modeli bili na policama samo par mjeseci prije nego što ih je kompletno nestalo.

Nastavite čitati

U fokusu

Potreban je daljnji razvoj digitalnih vještina za postizanje veće rodne ravnopravnosti u IT industriji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta ‘Promocija poduzetništva’ održan je okrugli stol na temu položaja žene u digitalnoj ekonomiji i mogućnostima podizanja svijest o doprinosu žena u tom sektoru u Tehnološkom parku grada Varaždina.

Cilj okruglog stola bio je povećanje sudjelovanja, vidljivosti i angažiranosti žena u digitalnoj ekonomiji te osvještavanje važnosti razvoja digitalnih vještina koje mogu potaknuti ekonomski rast i širi društveni napredak. Okrugli stol je moderirala Sanja Ostroški, direktorica HUP- Regionalnog ureda u Varaždinu.

– Potrebno je već tokom studija odabrati kvalitetnu stručnu praksu i usmjeriti se sukladno vlastitim interesima i onom u čemu smo najbolji kako bismo si otvorili prilike i prije nego krenemo u radni odnos. Važno je da imamo uvijek priliku napredovati bez obzira na spol, ovisno o vlastitim kompetencijama, proaktivnosti i životnim planovima – istaknula je Dajana Jeđud iz tvrtke Engagement Lead – IBM iX, ecx.io croatia d.o.o

– U našoj tvrtki svi imaju mogućnost isprobavanja vlastitih kompetencija, bilo da je riječ o developmentu, analizi, sistemskoj podršci – dakle opis poslova u IT-u je zaista širok i svi možemo naći svoje mjesto te graditi rast i razvoj, a uspjeh ovisi o vlastitom zalaganju, ne o spolu. Za sve zaposlenike imamo mentorski program koji je u skladu s područjem rada u koje novi radnik dolazi. Imamo nekoliko primjera u kojima su se kolegice uključile u mentorski rad na volonterskoj bazi, to nam se pokazalo kao lijepa praksa i zahvalni smo im na tome – rekla je Jarmila Pezo, Predsjednica Uprave, IGEA d.o.o.

– Moj tim je iz hobija krenuo u realizaciju naše poduzetničke ideje i u poslu ne radimo razliku muško-žensko, imamo 60% žena i mislim da radimo velik pomak u tom smjeru. Kod nas je fokus rada digitalni marketing koji zahtijeva dosta organizacije i komunikacije, a tu nam je dosta pomogao i FOI koji je zajedno s nama razvijao organizacijske sposobnosti. Trudimo se poboljšati work life balance s time što imamo mogućnost rada od kuće i vjerujem da to uvelike olakšava našim zaposlenicama uskladiti sve obaveze koje imaju – kazala je Martina Stričak, co-founder, Point visible d.o.o.

HUP-ova pravna savjetnica Žana Plazibat osvrnula se na novi Zakon o radu.

– HUP sudjeluje u donošenju novog Zakona o radu i osnovana je interna radna skupina u kojoj naši članovi daju komentare na pojedine odredbe Zakona, uključujući i fleksibilnost radnih odnosa. Najveći izazov rada na daljinu je usklađenje privatnog i radnog vremena te pravo na isključenje radnika. Digitalni alati će nam pri tome biti ključni, kao i razvoj digitalnih vještina za sve zaposlenike – rekla je Žana Plazibat.

– FOI pokušava djelovati već od vrtićkog uzrasta, pozivamo djecu iz vrtića i OŠ da dođu na FOI, pokazujemo im labose i naše učionice, predstavljamo profesorice, IOT lab, dronove i opremu, to im najčešće bude vrlo zanimljivo i s time vide da je uobičajeno da su i žene uključene aktivno u ovom sektoru. Vjerujem da će takvi primjeri i prakse imati najveći učinak – istaknula je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike

– Ova tema nije aktualna samo u Hrvatskoj, već i u ostatku Europe, svi vodimo bitku za afirmaciju žena u digitalnom svijetu, a s time se očekuje i pozitivan utjecaj na BDP u iznosu većem od 16 milijardi eura. Vidimo pomake u tom smjeru, mi kao Središnji državni ured trudimo se uključiti u sve važne projekte na ovu temu, poput FER-ovog projekta za afirmaciju žena na području IT-a i otvoreni smo za sve takve buduće ideje – kazala je Kristina Posavec, Zamjenica državnog tajnika, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje