Povežite se s nama

U fokusu

Na Svjetski dan zdravlja “pričamo o depresiji” – problemu koji više pogađa sjever od juga Hrvatske

Objavljeno:

- dana

DEPRESIJA U PORASTU

Stručnjaci najavljuju da će narednih godina depresija postati glavni zdravstveni problem kod žena i drugi kod muškaraca. Stoga varaždinski Zavod za javno zdravstvo Svjetski dan zdravlja obilježava stručnim skupom “Pričajmo o depresiji”.

Na Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, u Velikoj dvorani Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu u 10 sati počet će stručni skup na temu “Pričajmo o depresiji”, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine na ovaj datum povodom godišnjice osnivanja Svjetske  zdravstvene organizacije, a ove je godine kao tema odabrana depresija.

Još uvijek sramota!

“Depresija pogađa dvaput više žena nego mušaraca i više je prisutna u sjeverozapadnoj Hrvatskoj nego u južnim krajevima”, kazala je liječnica Iva Glavina najavljujući kako će na skupu biti riječi o depresiji kod raznih dobnih skupina, od djece i adolescenata do starijih osoba. Također će se govoriti o stigmatizaciji oboljelih jer je “depresija kod nas još uvijek sramota, posebice u ruralnim krajevima”. Podaci na razini Hrvatske pokazuju da od depresije boluje 19 posto žena i 10 posto muškaraca.

Stoga su ciljevi ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja bolje informiranje građana o depresiji, njezinim uzrocima, posljedicama ali i mogućnostima liječenja koje uključuje antidepresive i psihoterapiju, pri čemu se osobito učinkovitom pokazala kognitivno-bihevioralna terapija.

Kako je istaknula zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Irena Stipešević-Rakamarić, kad je riječ o mentalnim poremećajima koji uključuju i depresiju, Varaždinska županija prati svjetske trendove što znači da bilježi porast depresije.

“Zato treba djelovati preventivno”, ističe Rakamarić navodeći kako su se u tu svrhu osnovali zdravstveni timovi u borbi protiv depresije.

Na konferenciji se govorilo i o međunarodnom SPACHO projektu – “Jači roditelji – zdravije zajednice”. Riječ je o europskom projektu u kojem je varaždinski Zavod partner, a projekt je usmjeren na jačanje roditeljskih vještina korištenjem inovativnih internetskih alata i metodologija posredstvom edukatora. Cilj je u projekt uključiti škole kako bi učitelji kao edukatori dalje educirali roditelje, a primjeri dobrih praksi iz škola prezentirat će se na međunarodnom skupu pod nazivom “Zdrave zajednice” koji će se u Varaždinu organizirati u listopadu.

Ravnatelj Zavoda Krunoslav Kovačić ujedno je izvjestio o financijskom rezultatu Zavoda za 2016. godinu. Zavod je ostvario 540 tisuća kuna viška prihoda koji će se u 2017. godini utrošiti na razvoj Zavoda. Prema njegovim riječima, tražit će EU sredstva za otvaranje gerontološke ambulante, u planu je razvoj zdravstvene ekologije tj. nabava aparata za ispitivanje kvalitete hrane i vode te opremanje mikrobiološkog laboratorija.

 

Izvor: Arhiva RT
Foto:

U fokusu

Siniša Jenkač ulazi u utrku za novi mandat uz podršku velike koalicije stranaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon šest godina na čelu Grada Novog Marofa, aktualni gradonačelnik Siniša Jenkač ulazi u utrku za novi mandat i to uz podršku velike koalicije stranka – Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske seljačke stranke Braće Radić, Hrvatske narodne stranke–Liberalni demokrati i Hrvatske stranke umirovljenika.

Saborski zastupnik i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Novi Marof, Siniša Jenkač, svoju je kandidaturu za gradonačelnika za predstojeće lokalne izbore predstavio u utorak, 20. travnja, u novomarofskom Kulturnom centru Ivan Rabuzin, a predstavljanju su nazočili i predsjednik Gradske organizacije HSS-a Braće Radić i aktualni zamjenik gradonačelnika Ivica Šantek, predsjednik novomarofske podružnice HNS-a Dragutin Đakmanec, predsjednik Gradske organizacije HSU-a i gradski vijećnik Vinko Pošta te aktualni zamjenik gradonačelnika Ivan Tuk.

Prije šest godina, na prijevremenim lokalnim izborima, gradski HDZ je opet preuzeo vlast u svoje ruke i okrenuo razvoj grada u investicijskom smjeru, rečeno je na predstavljanju kandidature te istaknuto da je tih šest godina obilježilo nekoliko stotina milijuna kuna ostvarenih investicija u komunalnu, prometnu, ali i društvenu infrastrukturu, što znači i povećanje standarda življenja. Na temelju rezultata koji su ostvareni, s pravom se može reći da je ova koalicija stvorena da se nastavi pravi smjer za Novi Marof, stoga su koalicijski partneri podržali odluku GO HDZ-a Novi Marof da u novi mandat za gradonačelnika ide Siniša Jenkač, sa zamjenikom Ivanom Tukom.

Obrativši se okupljenima, Jenkač je podsjetio na dosad realizirane projekte i one koji su u tijeku, ali i najavio ambiciozne planove i program za naredno razdoblje.

– Kad imaš viziju, ali i potporu na lokalnoj i državnoj razini, mnogo je lakše ostvariti zacrtano. Trenutno je na području Novog Marofa aktivno 28 projekata, ali to je samo dio onoga što smo naumili napraviti kako bi unaprijedili naš kraj, poboljšali kvalitetu života svim našim žiteljima. U protekle četiri godine bilo je više od 300 milijuna kuna projekata i samo s razine Grada su pokrenuti i provedeni i ovih dana riješeni neki od najvećih problema – rekao je Jenkač.

Dodao je da je u tijeku cijeli niz manjih projekata te skrenuo pažnju na one velike – projekte financirane europskim sredstvima.

– Nama nitko ne može reći da nismo bili uspješni u povlačenju europskih sredstava kad pogledamo 2019. godinu, a pokazatelji za 2020. i ovu godinu sigurno će dokazati da smo najjači u Varaždinskoj županiji i čitavoj regiji. Kad smo 2015. godine preuzeli odgovornost vođenja Grada, nismo dobili u nasljedstvo građevinske dozvole. Ideja jest nešto, svi mi imamo ideje i želje, ali ih morate pretočiti na papir i to traje. Nismo imali ni Strategiju razvoja grada Novog Marofa, ali to je iza nas. Krenuli smo i odmah 2015. godine pokrenuli projekte koji su danas završili, projekte za koje smo dobili europski novac – kazao je Jenkač.

Govoreći o velikim projektima realiziranim u proteklom razdoblju, kandidat za još jedan mandat na čelu Grada Novog Marofa posebno je spomenuo sanaciju odlagališta neopasnog otpada Čret, izgradnju reciklažnog dvorišta, obnovu osnovnih i srednje škole, Aglomeraciju, izgradnju istočne obilaznice…

Za budućnost planovi su brojni i veliki, a Jenkač je, prije svega, obećao da će se nastaviti voditi briga o djeci, učenicima i studentima.

– Vjerujem da ćemo zadobiti povjerenje i da ćemo i dalje nastaviti voditi grad Novi Marof jer kao što i slogan veli – idemo u pravom smjeru!. Vjerujem da će nas građani na predstojećim izborima podržati i omogućiti nam da nastavimo s projektima i programima jer mi nudimo realnost, nudimo ono što je moguće izvesti, ono što je u djelokrugu Grada i svih onih komunalnih i društvenih poduzeća koja se naslanjaju na Grad, ali i onih koja se naslanjaju na Republiku Hrvatsku. To su Hrvatske ceste, Hrvatske vode, Hrvatska elektroprivreda, ali i lokalne, odnosno županijske tvrtke poput Varkoma, Termoplina, Županijske uprave za ceste s kojima smo odlično surađivali i s kojima smo pokrenuli puno velikih projekata. Pozivam birače da meni i kandidatu za mojeg zamjenika ukažu povjerenje na izborima, da nam pruže podršku u osvajanju novog mandata i da zajedno nastavimo u pravom smjeru – poručio je Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Novo ruho: energetski je obnovljen Dom zdravlja u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije u Lepoglavi“, a projekt obnove prezentirao je jučer, 20. travnja, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec.

– Nakon provedene energetske obnove ove zgrade očekujemo smanjenje godišnje primarne potrošnje energije za čak 70,60 %. Također, izgradnjom sunčane fotonaponske elektrane na krovu zgrade uvode se nove mjere korištenja obnovljivih izvora energije. Navedenim projektnim aktivnostima osigurati će se smanjenje emisije CO2 za 71,54 %. Aktivnostima promocije i vidljivosti podići će se svijest korisnika zgrade, ali će i šira javnost biti informirana o učinkovitijem korištenju energije i svakodnevnim prednostima povećanja energetske učinkovitosti – rekao je ravnatelj Podbojec.

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin je u svom obraćanju rekao kako je obnova Doma zdravlja u Lepoglavi jedna od tri obnove Domova zdravlja u našoj županiji, uz obnovu u Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama, dok je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić naznačio kako sudjelovanje u EU projektima ima veliku važnost i korist za građane grada Lepoglave.   

Dodajmo da je Dom zdravlja u Lepoglavi središte pružanja primarne zdravstvene zaštite na tome području, obuhvaća četiri ordinacije dentalne medicine, tri ordinacije opće obiteljske medicine i jednu pedijatrijsku ordinaciju. Tu je smještena i fizikalna medicina i rehabilitacija te patronaža, kao i ljekarna.

Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 3.702.193,95 kuna. Od toga 2.068.221,67 kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Prioritetna os 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“.

Putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata (MRRFEU) sufinancirano je 964.663,37 kuna. Vlastita sredstva Doma zdravlja Varaždinske županije iznose 669.308,37 kuna.

Nastavite čitati