Povežite se s nama

U fokusu

I volonteri za 1.600 kuna unaprijed su poznati?

Objavljeno:

- dana

DVOJBE

Varaždinska županija će ovog tjedna objaviti rezultate natječaja objavljenog 16. travnja za stručno osposobljavanje, odnosno za nove volontere koji rade za 1.600 kuna mjesečno. Za 23 mjesta u četiri upravna odjela stiglo je 114 prijava.

O tome jesu li primljeni ili ne saznat će ovog tjedna svi koji su se javili na natječaj u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo, Upravnom odjelu za poslove skupštine i opće poslove, Upravnom odjelu za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije i Upravnom odjelu za poljoprivredu i zaštitu okoliša.
Je li se i prije testiranja znalo tko će biti primljen? Dvojbu je otvorilo anonimno pismo koje je stiglo u redakciju Regionalnog tjednika, u kojem “Jedna Ivana” tvrdi da su mjesta odavno popunjena. No zanimljivo je da je pismo identičnog sadržaja s iste mail adrese poslano i kandidatima koji su se prijavili na natječaj! Oni su o tome, baš kao i mi, pitali Varaždinsku županiju.
U tom pismu “Ivana” navodi da je mjesto pisara rezervirano za “jednog dečka iz Varaždina”, a za suradnika za poljoprivedu “za djevojku iz Kneginca”.
– Neka ta osoba dođe k meni pa neka mi to kaže, to je ozbiljna stvar. U konačnici, o zapošljavanju ne odlučujem ja, već pročelnici i komisija – rekao je varaždinski župan Predrag Štromar.

Na javni poziv prijavilo se 114 kandidata, a na intervju se odazvao 61 kandidat. U četiri odjela volontirat će njih 23

U Županiji su navode iz pisma nazvali “dobronamjernima” te rekli da je cijeli postupak planiranja i odabira polaznika vrlo transparentan bez obzira na to što se ne radi o zapošljavanju. – Radi se o javnom pozivu koji je objavljen 16. travnja, na javni poziv prijavilo se 114 kandidata koji su pozvani na intervju 21. i 22. svibnja prema rasporedu objavljenom na našoj web-stranici, a na intervju se odazvao 61 kandidat. Najveći broj polaznika bit će primljen na stručno osposobljavanje na poslovima prostornog uređenja i graditeljstva – njih 14, a na intervju se odazvalo 15 kandidata, pa je to najbolji komentar navoda o unaprijed popunjenim mjestima za stručno osposobljavanje – poručuju iz Županije te dodaju da će rezultate objaviti ovog tjedna.

Varaždinska županija se još 2010. uključila u program stručnog osposobljavanja. Od tada je za 1.600 kuna mjesečno na godinu dana primljen 71 polaznik, a u Županiji kažu da su za prijem tolikog broja polaznika trebali osigurati dodatna materijalna sredstva za nabavu namještaja i kompjuterske opreme.  – U 2014. godini sukladno Planu prijema na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa u upravnim tijelima Varaždinske županije za 2014. godinu koji je objavljen na stranici Varaždinske županije, planira se primiti 40 polaznika – poručuju iz Županije.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO U varaždinskoj bolnici instalirana zračna pošta za laboratorijske uzorke pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U Općoj bolnici Varaždin danas, 1. ožujka, predstavljena je zračna pošta za laboratorijske uzorke pacijenata putem cijevi između zgrade Interne i zgrade Medicinsko-biokemijskog laboratorija OB Varaždin.

Sustav zračne pošte instalirani je te je u funkciji od studenoga prošle godine, a pomoću tog instaliranog sustava laboratorij dolazi do zgrade Interne, čime se omogućuje brže postavljanje dijagnoze i raniji početak liječenja, bez potrebe za dodatnim pakiranjem. Sustav zatim brzo i sigurno transportira epruvete s uzorcima direktno u laboratorij te tako značajno smanjuje vrijeme obrade.

Na konferenciji za medije objašnjeno je da sustav naziva TEMPUS600 predstavlja jedinstveni transportni sustav koji omogućuje transport uzoraka, odnosno epruveta, do laboratorija unutar nekoliko sekundi. Postojeći sustav TEMPUS600 prilikom instalacije odrađen je tako da se može instalirati u nove i postojeće zgrade bolnice te se može povezati sa sustavima automatizacije u laboratoriju.

Procijenjena vrijednost sustava linije iznosi milijun kuna, a sastoji se od: ulazne stanice za slanje uzoraka pojedinačno, sa mjesta uzorkovanja (zgrada Interne), transportne pneumatske cijevi duge 195 metara i stanice za prihvat uzoraka u laboratoriju.

– Moram izraziti veliko zadovoljstvo što smo u Hrvatskoj prvi dobili priliku da se instalira uređaj za transport laboratorijskih uzoraka od mjesta uzorkovanja do mjesta gdje ti uzorci moraju biti analizirani, a to je naš laboratorij. Uređaj se zove TEMPUS, riječ je o sustavu pneumatskih cijevi koji se sastoji od nekoliko jedinica, jedna je ulazna jedinca u paviljonu Službe za interne bolesti i pedijatrijski odjel, a povezana je s cijevi dugačkom od 195 metara sa našom jedinicom, koja se nalazi u laboratoriju gdje vršimo prihvat tih uzoraka. Veliki napredak u radu, zbrinjavanju i pružanju opće zdravstvene skrbi našim pacijentima koji se zbrinjavaju u našoj hitnoj internističkoj ambulanti i pedijatrijskoj ambulanti je taj što uzorak nakon vađenja krvi dolazi u laboratorij unutar 25 do 31 sekundi. Znači, nema više potrebe (za hitne pacijente) za dostavom uzoraka od dostavljača ili medicinske sestre. Uzorak odmah ulazi u obradu u pristupa se analizi te unutar tog zlatnog sata (od uzorkovanja do isporuke rezultata) su rezultati dostupni unutar maksimalno sat vremena – rekla je voditeljica Odjela medicinsko-biokemijskog laboratorija Ivanka Ostroški.

Dodala je da to doprinosi da kliničari, na temelju nalaza, donose zaključak o tome hoće li pacijenta smjestiti na odjel ili otpustiti na kućno liječenje. Ujedno je naglasila da je ovakav sustav prvi u Hrvatskoj instaliran u OB Varaždin i to početkom studenoga u fazi COVID najtežeg trenutka, a potom u Zadru. U svijetu se nalazi još u 124 bolnice i u 21 zemlji.

– Cijela priča košta 1.000.000 kuna, s 100.000 kuna pripremama, a bili smo potaknuti činjenicom da su nam građevinski radovi koje obavljamo na objedinjenom hitnom prijmu i dnevnoj kirurgiji, omogućili da napravimo te iskope. Kao što je ravnatelj dr. Kudelić naglasio, kad ljudi vele „zračna pošta“ misle da nešto ide po zraku, ali ne. Uređaj radi na pritisak zraka u cijevima, koje su pod zemljom. Sve zajedno je „kičma“ jedne mreže paviljonskog sustava bolnice i ovakva vrsta komunikacije je optimalna, najbolje što možemo učiniti – zaključio je župan Radimir Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

“Brojne terase danas se neće otvoriti, brojni poduzetnici nisu izdržali teret krize”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Današ je počelo popuštanje mjerea za ugostitelje, a situaciju su komentirali iz Udruge Glas poduzetnika, Regionalnog ureda Varaždin.

Najavili su i da u utorak, 2. ožujka, u Varaždin dolazi Hrvoje Bujas, poduzetnik i predsjednik Glasa poduzetnika.

Priopćenje o popuštanju mjera u nastavku prenosimo u cijelosti, a potpisuje ga Darko Molnar, Koordinator Regionalnog ureda Varaždin Udruge Glas poduzetnika.

Danas se napokon otvaraju terase ugostiteljskih objekata, a dok pojedini političari kažu da je ovo nagrada ugostiteljima i građanima zbog dobre epidemiološke situacije, podsjetimo što se sve događalo.

Prije svega želio bih naglasiti kako od početka zagovaramo pridržavanje mjera, kad su one realne, provedive i normalne, te nam je na prvom mjestu zdravlje gostiju i zaposlenika.

Međutim, gorka je ova nagrada kad znamo da se brojne terase danas neće otvoriti, da brojni poduzetnici nisu izdržali teret krize i da radna mjesta nisu sačuvana.

Gorka je ova nagrada kad se sjetimo kašnjenja isplata potpora za očuvanje radnih mjesta, kao i kad se sjetimo prizora tjeranja gostiju koji su se zadržali ispred objekata nakon što bi kroz prozorčiće dobili kavu.

Ovom prilikom i velika zahvala HOK-u u ime svih njegovih prisilnih članova, koji je zdušno poslao plan dospjeća komorskog doprinosa u paušalnom iznosu za 2021 godinu. Umjesto da oni budu primjer i oslobode svoje prisilne članove komorskog doprinosa barem do kraja 2021, među prvima su poslali podsjetnike na svoj parafiskalni namet.

Vjerujemo u skori kraj prisilnog članstva i u HOK-u i HGK, a podsjećamo i župana, gradonačelnike i načelnike na naše zahtjeve za ukidanje nameta.

Imamo u Hrvatskoj gradove i općine koji su ukinuli namete ili su minimalni pa vjerujemo da će I u našoj županiji krenuti za tim primjerom. Jer, imamo vidljive dokaze da se može ne samo egzistirati nego i razvijati, a bez da teret na leđima nose poduzetnici, ali i radnici u privatnom sektoru. Cilj je da Varaždinska županija postane free zona poreza na potrošnju do kraja godine i da maksimalno smanjimo sve namete, a s ciljem razvoja gospodarstva, očuvanja radnih mjesta i plaća radnicima.

I za kraj, hvala svim građanima na strpljenju, podršci…

Zato danas izađite, popijte kavu u omiljenom kafiću i naručite omiljeno jelo u restoranu. Na taj ćete način podržati ugostitelje, a obavezno se pridržavajte mjera kako zbog sebe, svog zdrvlja, ali i svih drugih, tako i zbog mogućeg represivnog aparata koji čeka iza ugla u vidu inspektora i redara i broji vam gutljaje i zalogaje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!