Povežite se s nama

Međimurje

I za ebolu – spremni!

Objavljeno:

- dana

MEĐIMURJE

U jeku svjetske epidemiološke prijetnje ebolom, podigla se opća svijest o potrebi bolje kontrole i prevencije, odnosno primjene izvanrednih mjera zaštite u zdravstvenom sustavu.

Zbog prirode posla, zdravstveni su radnici na hitnoj medicini potencijalno rizična skupina kod prvog kontakta s oboljelima ili pak tijekom potreba prijevoza oboljelih u izvanrednim okolnostima. Iz tog razloga se u prostorijama Zavoda za Hitnu medicinu Međimurske županije provodila dramatična simulacijska vježba „Ebola“ s ciljem uvida u spremnost djelatnika za postupanje po protokolu, opremljenost i eventualne nedostatke za pravilno odrađivanje postupanja po protokolu, ali i sve ostale potrebe i događaje u takvoj novonastaloj situaciji.

Podnijeli “stres”

Inovativna akcija Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije pokazala je da su ambiciozni i stručni djelatnici Zavoda itekako spremni odgovoriti i na najteže suvremene prijetnje zdravlju. Ukupna akcija ocijenjena je izvrsnom, budući da nije bilo većih propusta u protokolu, a sama akcija završena je uspješnim odvođenjem „oboljelog“ u Kliniku za infektivne bolesti.

Tijekom simulacijske vježbe nije bilo većih propusta u protokolu

– Nije bilo svejedno nijednom radniku Zavoda, ali simulacija je protekla izvrsno. Za potrebe ove akcije angažiran je profesionalan glumac Bruno Kontrec, član glumačke družine Pinklec, koji je pohvalno odradio simuliranje simptoma ebole – istaknuo je v. d. ravnatelja Zavoda, dr. sc. Tomislav Novinščak. Pohvalio je sve djelatnike na uspjeloj akciji i „stresu“ koji su uspješno podnijeli.

– Vježba Ebola ne bi se mogla izvesti bez suradnje s epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravstvo, pri čemu posebno zahvaljujemo na suradnji ravnateljici Zavoda dr. Marini Payerl-Pal kao i epidemiolozima dr. Višnji Smilović i dr. Suzani Tarandek Strnad – rekao je Novinščak.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Gradonačelnik Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Novak potpisali Sporazum o sufinanciranju rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Prelog Franjo Novak potpisali su Sporazum o sufinanciranju rada.

Radi se o Sporazumu kojim se regulira zapošljavanje osobe na poslovima potrebnima za Udrugu umirovljenika Prelog, čime će se uvelike olakšati njihov rad.

– Stranke ovog Sporazuma o sufinanciranju rada (u daljnjem tekstu Sporazum) suglasno utvrđuju zajednički interes za angažiranjem osobe koja će kao zaposlena osoba obavljati tekuće poslove potrebne za redovito funkcioniranje Udruge, a posebno poslove provođenja projektnih aktivnosti na projektima Udruge – stoji u jednom od članaka Sporazuma.

Gradonačelnik Kolarek istaknuo je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, naglasivši veliko zadovoljstvo što su Udruga umirovljenika Prelog i sve njihove sekcije izuzetno aktivne, s velikim brojem članova koji se uključuju u brojne aktivnosti.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski informatičari zabilježili još jedno drugo i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šest članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub sudjelovalo je nedavno na 3. kolu Hrvatske logo lige, natjecanju državnog karaktera za osnovnoškolce koje se provodi u šest kola raspoređenih tijekom školske godine, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara.

Najmlađi natjecatelj udruga MIS i MIK bio je Tibor Kraljić, učenik 3. razreda. S osvojenih 100 bodova kolo je okončao šestim mjestom.

Učenik 4. razreda Josip Sobočan osvojio je 5. mjesto, a u istoj kategoriji natjecao se i Ivan Rudi Drk koji je kolo završio kao šestoplasirani.

Među učenicima 5. razreda udruge MIK i MIS imale su tri predstavnika. Najznačajniji uspjeh postigao je Lovro Žagar s osvojenim 2. mjestom, Gita Radiković zauzela je 3. mjesto, dok je Fran Topolnjak natjecanje okončao četvrtom pozicijom.

Svi navedeni učenici polaznici su tečaja Algoritmi LOGO koji se odvija u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, programa koji udruge MIK i MIS provode s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, a koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Izvoditelj tečaja, a ujedno i mentor učenicima na natjecanjima bio je Viktor Lazar, mag. inf.

Sljedeće kolo natjecanja održat će se od 10. do 20. veljače.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje