Povežite se s nama

Život i društvo

Iako ih je sve manje županijski obrtnici sve konkurentniji

Objavljeno:

- dana

Srebrna plaketa na Ambienti

Unatoč svim problemima koji rezultiraju svakodnevnim zatvaranjem obrta u Varaždinskoj županiji, obrtici sa sjeverozapada Hrvatske, svakim danom dokazuju svoju konkurentnost.

Iako ih na zagrebačkoj „Ambienti“, 41. međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije nikada nije bilo manje, nagrade nisu izostale.
Srebrna plaketa  izložbe, Mobil Optimum, pripala je novomarofskoj Stolariji Milak  za oblikovno-konstruktivno rješenje za proizvod eNeN stol.

Srebrna plaketa Ambiente novomarofskoj stolariji Milak

Priznanje je došlo u pravi trenutak za moralno i financijski srozane obrtnike. Iako se financijski neće okoristiti, moralna injekcija više je no dobro došla. – Koliko god se mi trudili, radili 24 sata na dan, jedan za drugim postajemo dio povijesti županijskog obrtništva. Zato nam nagrade nisu samo plakete koje ćemo objesiti na zid, nego podstrek da ustrajemo do vremena kad će se netko od relevantnih osoba ipak sjetiti koliko su obrtnici, a i danas bi da im se omogući odradili za hrvatsko gospodarstvo –  rekao je Mario Milak, vlasnik nagrađenog obrta.
Broj obrtničkih radiona u Varaždinskoj županiji u konstantnom je padu – primjerice 2009. godine bilo je 3094 radionice dok je lani radilo 2671 radionica. – Istovremeno je smanjen i broj radnika zaposlenih kod obrtnika. Tako je iste te 2009. godine u obrtničkim radionicama bilo zaposleno 5905 radnika, a lani 4770. Znači u 423 zatvorene radionice bez posla je ostalo 1135 obrtnika.

Nagrade na međunarodnim sajmovima dokaz su da konkurentnosti i znanja ne nedostaje. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Prošloga tjedna s koronavirusom umrle tri osobe Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U Varaždinskoj županiji je prošli tjedan PCR-om potvrđeno 18 Covid-19 pozitivnih osoba, što je 28 % manje u odnosu na prethodni tjedan. Brzim antigenskim testom u istom razdoblju potvrđene su 24 pozitivne osobe, što je manje u odnosu na prethodni tjedan kada je pozitivna bila 41 osoba, javio je 30. siječnja županijski Stožer.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin na današnji dan je 15 pacijenata. S Covidom-19 su prošloga tjedna umrle tri osobe.

Broj aktivnih slučajeva na današnji dan je osam.

Na današnji dan 14-dnevna incidencija za Varaždinsku županiju iznosi 27 novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominju da je od izuzetne važnosti da se osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti cijepe trećom ili četvrtom dozom protiv Covida-19 da se bolest ne bi komplicirala te da ne završe na bolničkom liječenju.

Cijepljenje protiv Covida-19, gripe i pneumokoka u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije može se obaviti utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Cijepljenje se može obaviti i u ambulantama izabranih liječnika uz prethodni dogovor i najavu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi uzbudljiva sportska natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, uz to što je poznat kao „centar svijeta“, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i dočekuje proljeće.

Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Dan kasnije Ludbreg će biti domaćin Mini Crazy Hill run utrke namijenjene učenicima osnovnih škola. Nastavlja se 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom, dok se dan kasnije, 12. ožujka, održava Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg.

Istoga dana, u nedjelju, 12. ožujka, Ludbreg će se održati Watermark Kayak race, odnosno otvoreno prvenstvo grada Ludbrega na rijeci Bednji.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi, dok je nedjelja 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu, 25. ožujka, održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. U nedjelju, 26. ožujka, u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Za vrijeme trajanja utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje.

Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom, a istog dana održava se i tWine&Walk, eno-gastro rekreacijska manifestacija.

Organizatori festivala su Grad Ludbreg, Turistička zajednica područja Centar svijeta, Trail Full Cycling Experience i BSV.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje