Povežite se s nama

Život i društvo

Iako u penziji, vlč. Mijo Horvat s vjernim pukom proslavio osnutak Župe sv. Fabijana i Sebastijana

Objavljeno:

- dana

SLAVIO I PRVI ŽUPNIK

Varaždinska Župa svetih Fabijana i Sebastijana četiri je dana proteklog tjedna duhovnim sadržajima obilježavala 38. obljetnicu svoga osnutka te 10. obljetnicu posvete župne crkve Dobroga Pastira.

Glavna svečanost bilo je euharistijsko slavlje koje je u ovoj najmlađoj varaždinskoj crkvi u četvrtak predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Za ovu proslavu vjernici su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom koju je predvodio vlč. Ivica Cujzek, prefekt Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Svečano misno slavlje u četvrtak okupilo je velik broj vjernika. Uz oca biskupa, slavili su domaći župnik vlč. Josip Đurin, kao i vlč. Mijo Horvat, prvi župnik Župe sv. Fabijana i Sebastijana koji je ljetos umirovljen te ostali svećenici iz dekanata.

Vlč. Đurin je zaželio dobrodošlicu mons. Mrzljaku koji je prije 10 godina blagoslovio tada novoizgrađenu župnu crkvu.

Biskup se zahvalio na dobrodošlici te na početku misnog slavlja sve vjernike podsjetio kako su prije 10 godina kod blagoslova crkve u oltar ugrađene moći blaženog Alojzija Stepinca.

Izvor: Varaždinska biskupija
Foto: VB

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje