Povežite se s nama

Život i društvo

Iako u penziji, vlč. Mijo Horvat s vjernim pukom proslavio osnutak Župe sv. Fabijana i Sebastijana

Objavljeno:

- dana

SLAVIO I PRVI ŽUPNIK

Varaždinska Župa svetih Fabijana i Sebastijana četiri je dana proteklog tjedna duhovnim sadržajima obilježavala 38. obljetnicu svoga osnutka te 10. obljetnicu posvete župne crkve Dobroga Pastira.

Glavna svečanost bilo je euharistijsko slavlje koje je u ovoj najmlađoj varaždinskoj crkvi u četvrtak predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Za ovu proslavu vjernici su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom koju je predvodio vlč. Ivica Cujzek, prefekt Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Svečano misno slavlje u četvrtak okupilo je velik broj vjernika. Uz oca biskupa, slavili su domaći župnik vlč. Josip Đurin, kao i vlč. Mijo Horvat, prvi župnik Župe sv. Fabijana i Sebastijana koji je ljetos umirovljen te ostali svećenici iz dekanata.

Vlč. Đurin je zaželio dobrodošlicu mons. Mrzljaku koji je prije 10 godina blagoslovio tada novoizgrađenu župnu crkvu.

Biskup se zahvalio na dobrodošlici te na početku misnog slavlja sve vjernike podsjetio kako su prije 10 godina kod blagoslova crkve u oltar ugrađene moći blaženog Alojzija Stepinca.

Izvor: Varaždinska biskupija
Foto: VB

Život i društvo

Predstavljen projekt „Pelamo se 2“ za uslugu besplatnog prijevoza starijih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok i njegova zamjenica Sandra Malenica u petak su u Gradskom društvu Crvenog križa Varaždin uz ravnateljicu Sandru Mintas predstavili projekt „Pelamo se 2“ na kojem je jedan od partnera i Grad Varaždin.

Riječ je o mogućnosti besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području Varaždina i okolnih općina. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin.

– Drago nam je što smo partneri u ovom projektu koji je važan za naše starije sugrađane, osobe iznad 65 godina starosti. Građani uslugu najviše koriste za odlazak liječniku, ali poštuje se i socijalni kriterij, oni naši građani koji sami nemaju prijevoz ili nemaju nikog u obitelji tko ih mogu prevesti. Dobro je što se takav projekt provodi i sama činjenica da već sad, u ovako kratkom razdoblju šezdesetak osoba koriste uslugu prijevoza, a bit će ih još i više, te da varaždinski Crveni križ ima kadrovske, organizacijske i druge uvjete i mogućnosti da to provede, govori u prilog tome da se ponovno osigurava starijim osobama usluga koja im je potrebna i koja im poboljšava kvalitetu života – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Usluga prijevoza u sklopu projekta „Pelamo se 2“ je socijalna usluga namijenjena isključivo starijim osobama u potrebi koje si same ne mogu priuštiti ili organizirati prijevoz na njima važna mjesta, primjerice za odlazak liječniku, na terapiju, u crkvu, u posjet rodbini.

Prednost imaju osobe koje su u teškoj financijskoj situaciji, žive same ili im ukućani nikako ne mogu osigurati prijevoz. 

Projekt se provodi na području grada Varaždina i deset okolnih općina – Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

Sve zainteresirane osobe mogu se javiti i rezervirati termin svakim radnim danom od 8-15 sati na broj 099/370 1570.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Maruševec organizira izobrazbu o sigurnom rukovanju i primjeni pesticida

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec u suradnji s poduzećem Poljodom Ivanec organizira dopunsku izobrazbu za održivu uporabu pesticida, za osobe koje su odslušale redovnu nastavu održive uporabe pesticida iz osnovne izobrazbe i imaju položen ispit.

Putem navedene izobrazbe osigurat će se održiva uporaba pesticida te smanjiti rizik i učinak uporabe na zdravlje ljudi i okoliš, ali i potaknuti postupci integrirane zaštite bilja.

Dopunska izobrazba u trajanju od pet školskih sati održat će se u subotu, 13. ožujka, u dvorani Općine Maruševec, Maruševec 6.

U cilju pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, formirat će se manje grupe polaznika.

Svoje mjesto rezervirajte na brojeve telefona 042-782-064 i 098-372-875.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!