Povežite se s nama

U fokusu

Ideja koja ima tržišnu opravdanost

Objavljeno:

- dana

Ovogodišnju “Ideju godine” imaju tri varaždinske gimnazijalke okupljene u tim “Croatian Beach

Plaže bi se tražile prema kategorijama. Dovoljno je da korisnik u mjestu gdje ljetuje utipka kakvu plažu želi, a aplikacija bi mu osigurala da nađe ono što traži – objasnile su Eva, Dora i Mirna

Je li plaža pješčana ili šljunčana, javna ili nudistička i ima li u blizini restoran samo su neki od odgovora koje bi turisti na Jadranskoj obali mogli dobiti putem svog smartphone telefona. To bi im omogućila mobilna aplikacija za sustavnu pretragu hrvatskih plaža koju su osmislile tri gimnazijalke – Eva Perković, Dora Dubravec i Mirna Lazar, učenice 3. razreda Prve gimnazije Varaždin. Upravo su one okupljene u tim “Croatian Beaches” pobijedile u finalu jedinstvenog natjecanja za srednjoškolce “Ideja godine – novim tehnologijama do poslovnog uspjeha” koju organizira portal Srednja.hr.

Ideju za ovu korisnu “tražilicu” hrvatskih plaža gimnazijalke su dobile na temelju problema s kojima se prošlo ljeto na moru susrela jedna od članica njihova tima.
– U okolici Primoštena, gdje smo bili na moru, s tatom i bratom Janom tražili smo plažu uz koju bi bio i restoran sigurno sat vremena. Taj primjer pao mi je na pamet kada smo osmišljavali “Ideju godine” – rekla je Dora Dubravec.

Rad na projektu trajao je mjesecima. Trebalo je osmisliti na koji način bi aplikacija ponudila turistima traženje plaža, a osim tehnoloških rješenja, njihova ideja trebala je biti popraćena poslovnim i financijskim planovima.

Autorice očekuju da bi projekt već iduće godine mogao biti realiziran

– Cijeli ovaj projekt zamišljen je tako da korisnik utipka svoje želje, a aplikacija mu osigurava da nađe ono što traži – objasile su djevojke. Njihova aplikacija, koja predstavlja korištenje novih tehnologija u poslovnom planu, ocijenjena je kao inovativna i nova za hrvatsko tržište. Ima tržišnu opravdanost, a osim boljeg snalaženja, tražilica hrvatskih plaža zasigurno bi doprinijela većem zadovoljstvu domaćih, posebno stranih turista koji ljetuju na našoj obali.

Djevojke i njihova mentorica Kristina Oršić Manojlović očekuju da bi iduće godine projekt koji je oduševio cijelu Hrvatsku mogao biti i realiziran. Korak prema tome je i studijsko putovanje u Njemačku te savjetovanje o daljnjem poslovnom razvoju njihovog projekta, koje će im omogućiti partneri natjecanja – Visoko učilište Algebra i Visoka škola za financije i pravo Effectus, kao nagradu za ovogodišnju najbolju “Ideju godine”.

Članicama ekipe “Croatian Beaches”, njihovoj mentorici Kristini Oršić Manojlović i ravnateljici Prve gimnazije Varaždin Janji Banić na postignutom uspjehu čestitao je i gradonačelnik Goran Habuš.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Mjesečna neto plaća: Varaždinci i Međimurci zarađuju oko 500 kuna manje od državnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke o prosječnim bruto i neto plaćama u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, a podaci su razvrstani po zaposlenima po županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici.

Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla u svim županijama.

Prosječna mjesečna isplaćena neto na razini Hrvatske za razdoblje od srpnja do rujna ove godine iznosila je 7626 kuna. U odnosu na isti period lani rasla je za 7,5 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8968 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6577 kuna.

U odnosu na lani najveći porast neto plaća bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 %, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 %.

U trećem tromjesečju ove godine radnici u Varaždinskoj županiji imali su prosječnu neto plaću 7129 kuna. Podaci DZS-a pokazuju da im je plaća u odnosu na lani rasla 8,5 %, što je više od državnog prosjeka. Ipak, valja primijetiti da radnici u Varaždinskoj županiji prema ovim podacima imaju 1839 kuna manju neto plaću od radnika u Gradu Zagrebu. Također, manja je 497 kuna od nacionalnog prosjeka.

Radnici u Međimurskoj županiji u istom periodu ove godine imali su prosječnu neto plaću od 7100 kuna. I njima je plaća u odnosu na lani rasla 7,2 %. I međimurski radnici zarađuju manje od nacionalnog prosjeka – 526 kuna manje.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Budimo grad poručili Nevenu Bosilju da raspiše referendum, poveća plaće, sluša njihov “glas razuma“…  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić u najnovijem priopćenju za medije tvrde, da su u srijedu, 30. studenoga, bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu jer je gradonačelnik stavio proračun na glasanje „iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a“.

Dodaju da je njihov prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što ih se optužuje.

– Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijednicima iz SDP-a – istiu Dubravka Novak i Ivan Obadić.


I dodaju:


– Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca. Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati. Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima. Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost – poručuju gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad koja je umeđuvremenu i rasformirala svoj klub vijećnika radi raskola s bracom i sekom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje