Povežite se s nama

Kultura

Iduća „Srijeda u Muzeju“ bit će posvećena kiparu Josipu Grgevčiću

Objavljeno:

- dana

„Srijeda u Muzeju“, koja je na rasporedu 1. lipnja, posvećena je hrvatskom kiparu Josipu Grgevčiću (26. 8. 1938. – 27. 6. 2020.), umjetniku i restauratoru, kojeg ćemo se prisjetiti kroz film autora Miroslava Klemma.

Premda je rođen u Jelsi na otoku Hvaru, većinu života proveo je u Varaždinu, gdje je zasnovao obitelj, i Čakovcu, u kojem je na Odjelu pedagogijskih znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bio dugogodišnji profesor sve do umirovljenja 2008. godine.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1964. diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Frane Kršinića, na kojoj je kasnije završio i poslijediplomski studij.

U Njemačkoj je bio na specijalizaciji za monumentalnu plastiku i restauriranje monokromnih kipova i tehnike pozlaćivanja. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama i održao nekoliko samostalnih u zemlji i inozemstvu, a njegova kiparska djela postavljena su i u javnim prostorima.

U suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu radio je kao restaurator na obnovi kamene plastike i štukature na brojnim kulturnim dobrima u Varaždinu, kao i na širem području sjeverozapadne Hrvatske. Za svoj rad primio je više nagrada i priznanja.

Iz likovnog opusa Josipa Grgevčića 1998. godine Muzej Međimurja u Čakovcu priredio je retrospektivu s reprezentativnim izborom od 170 radova, kojom je Grgevčić predstavljen kao važan sudionik hrvatskoga umjetničkog života. Tijekom održavanja čakovečke retrospektive o Grgevčiću je snimljen i film, u kojemu govore njegovi bliski prijatelji i suradnici: slikarica Priska Kulčar, kipari Vladimir Gašparić i Stjepan Jerković te arhitekt-konzervator Željko Trstenjak.

Film, sada posvećen uspomeni Josipa Grgevčića, snimio je Miroslav Klemm, tadašnji muzejski savjetnik u GMV-u i umjetnikov prijatelj, u suradnji s Ivorom Plovanićem Morandinijem, koji ga je ozvučio. U njemu su korištene fotografije iz vremena Grgevčićeva akademskog školovanja i kiparskog djelovanja, a od posebne je vrijednosti njegovo izravno pojavljivanje i njegov glas koji će se čuti s filmskog ekrana.

Program se održava u palači Herzer GMV-a (Franjevački trg 10) od 19 sati, a ulaz je besplatan.

Kultura

U Ludbregu 16. kolovoza uživajte u klasičnoj indijskoj glazbi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon produženog vikenda imat ćete jedinstvenu priliku uživati u klasičnoj indijskoj glazbi.

Naime, „Glazbeni kolovoz“ u organizaciji Centra za kulturu i informiranje Ludbreg ugostit će jednog od istaknutijih glazbenika današnje Indije Arnaba Bhattacharya koji redovito obilazi svijet, donoseći indijsku klasičnu glazbu i tradicionalni žičani instrument zvan sarod na međunarodne glazbene pozornice.

Tijekom hrvatske mini turneje u sklopu koje stiže i u Ludbreg, njega će na tabli pratiti Rohen Bose također jedan od istaknutih indijskih glazbenika.

Koncert će se održati 16. kolovoza u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu s početkom u 20 sati.

Broj mjesta za ovaj koncert je ograničen. Besplatne ulaznice možete podići u tajništvu Centra za kulturu i informiranje D. Novak (Trg Svetog Trojstva 19) radnim danom od 7:30 do 15 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Promocija zbornika KUU-a ‘Lipa’ u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S jedne od prijašnjih promocija zbornika. FOTO: Ivan Grahovec

Promocija zbornika KUU-a “Lipa” Gornji Mihaljevec pod nazivom “Šaputanje lipe” održat će se u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu.

Svečanu promociju otvorit će predsjednica KUU-a “Lipa” Jasenka Novak. Na promociji će pjesnici iz svih hrvatskih krajeva čitati svoje pjesme, među njima i Ivan Grahovec. U pauzama će pak glazbene brojeve izvoditi Evelin Novak i Marija Jambrošić.

– Vaše mjesto vas čeka – veselimo se vašem dolasku! – poručuju iz Udruge.

Program će voditi Jakob Trupković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje