Povežite se s nama

U fokusu

Iduće godine bit će zaposleno 2000 pripravnika iz zdravstvenog sektora

Objavljeno:

- dana

Sljedeće godine 2000 pripravnika iz zdravstvenog sektora dobit će priliku za obavljanje pripravničkog staža koji im je prijeko potreban za samostalan rad, obećao je ministar zdravstva Vili Beroš pripravnicima na sastanku.

To omogućuje zapošljavanje gotovo svih pripravnika koji imaju obvezu odrađivanja pripravničkog staža.

>>Nezaposleni pripravnici medicinari: “Ne možemo više čekati kod kuće bez prihoda i nadati se čudu!”<<

– Rezultat je to zajedničkih napora Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji su pronašli dodatna sredstva kako bi omogućili svim pripravnicima ulazak u zdravstveni sustav – istaknuli su iz Ministarstva zdravstva.

Sredstva za zapošljavanje pripravnika ranijih su se godina osiguravala putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje provedbom mjera aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj.

S obzirom na to da su iz navedenoga izvora za 2020. godinu osigurana sredstva za zapošljavanje samo 170 pripravnika zdravstvene struke, nastao je problem u pronalaženju financijskih sredstava za zapošljavanje i ostalih pripravnika koji čekaju odrađivanje pripravničkog staža, od kojih neki čekaju i više godina.

Stoga je Ministarstvo zdravstva započelo dijalog na tu temu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje koji je iznašao i dodatna sredstava iz kvote Ministarstva znanosti i obrazovanja s kojim su procesi za navedene aktivnosti u tijeku.

U fokusu

Bosilj i Mikac u Švicarskoj: investitori uskoro stižu u Varaždin, proizvodili bi lasere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Generalni konzul Hrvatske u Švicarskoj Slobodan Mikac i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj susreli se s gospodarstvenicima zainteresiranima za ulaganje u Varaždin.

Nakon posjete prijateljskom gradu Schauffhausenu varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj na poziv generalnog konzula Republike Hrvatske u Švicarskoj Slobodana Mikaca susreo se u Zürichu s Hrvatima koji žive u Švicarskoj, kao i gospodarstvenicima zainteresiranima za ulaganje u Varaždinu.

– Od početka mog diplomatskog mandata u Zürichu nastojim što bolje povezati švicarske gospodarstvenike s hrvatskim, posebice varaždinskim gospodarstvenicima. Do sada je u Varaždinu, kao i u ostatku Hrvatske realizirano niz ulaganja švicarskih investitora, a nastaviti će se to i dalje. Transfer švicarskih gospodarskih iskustva itekako može pomoći u razvoju i varaždinskog gospodarstva, a s ponosom mogu reći da i u Švicarskoj su hrvatski gospodarstvenici razvili svoje uspješne gospodarske priče – istaknuo je generalni konzul Slobodan Mikac koji je varaždinskog gradonačelnika upoznao s poduzetnikom, osnivačem i vlasnikom tvrtke Teximp Vladom Vukojom.

– Tvrtka gospodina Vukoje djeluje u devet zemalja, među kojima je i Hrvatska, a nakon što je otvorio CNC trening centar u Mostaru i tako pomogao mladima u Bosni i Hercegovini, zainteresiran je i za otvaranje takvog centra u Varaždinu, što bi itekako bilo dobrodošlo s obzirom da potražnju na tržištu rada za CNC operaterima. Posebno je bio zanimljiv susret s prof. dr. Bojanom Resanom, Hrvatom koji je nakon studija u Zagrebu, magistrirao u Strasbourgu i Parizu, te doktorirao u Orlandu. Ostvario je do sada impresivnu znanstvenu karijeru, vodio mnogobrojne istraživačke projekte s ciljem razvoja novih ultrabrziv lasera  za medicinske i telekomunikacijske primjene te mikro-obradu materijala. Razgovarali smo o mogućnostima proizvodnje lasera i razvoje laserske tehologije u Varaždinu što je i važna odrednica našeg rada i razvoja Varaždina s novim tehnologijama – naglasio je nakon susreta u Zurichu gradonačelnik Bosilj.

Dodao je kako će investitori iz Švicarske uskoro doći u Varaždin, kako bi se upoznali s pogodnostima za poslovanje i zemljištima na atraktivnim i dobro prometno povezanim lokacijama.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Fuchs stigao u Varaždin i obećao reforme: Mladi sigurno imaju problema…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinu se od 27. do 29. svibnja  održava  16. sjednica Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske, a svečanom otvorenju nazočili su i ministar znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Radovan Fuchs, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka, Josić dr. med. , župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu , kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, kao i Marijo Rajič, Glavni tajnik Koordinacije Savjeta mladih Republike Hrvatske te Josip Cestar, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

Pozdravljajući okupljene članove Savjeta mladih iz cijele Hrvatske, ministar Fuchs je naglasio kako je ovo prilika da se čuju problemi, ali i želje te potrebe mladih.

– Mladi zasigurno imaju problema u sredinama u kojima žive. Ovdje smo da raspravimo s njima što i kako im pomoći. Očekujem zanimljivu raspravu i nastojat ću dati odgovore koliko mogu. Vlada je trenutačno u zamahu reformskih procesa, od dječjih vrtića do visokog školstva. Imamo prvi krug natječaja za dogradnju i proširenje dječjih vrtića. Svi imaju vremena za aplikaciju. Krajem lipnja pretpostavljam da ćemo moći objaviti natječaj za osnove škole gdje je planirano da sve škole prijeđu na rad u jednoj smjeni i da imamo cjelodnevnu nastavu, do 15 sati popodne. Tekst je natječaja u izradi, a na raspolaganju nam je   dvije milijarde kuna. Imamo puno problema s pandemijom i ratom, to je gospodarski najveća kriza posljednjih 70 godina pa su nam cijene i građevinske operative otišla iznad očekivanja, no morat ćemo se s tim boriti – rekao je ministar.

Župan Anđelko Stričak je pohvalio organizaciju ovog susreta te je naglasio kako su mladi vrlo aktivni te imaju niz ideja i konstruktivnih  savjeta kod određenih tema.

– Ovo je zapravo prilika da čujemo promišljanja i izazove s kojima se mladi suočavaju i da možda čujemo i uzmemo koji dobar primjer rada s mladima iz drugih županija. Također vjerujem da će i ostali županijski savjeti moći nešto naučiti od nas. Smatram da su naši centri izvrsnosti top tema, a naši učenici, koji pohađaju te centre, osvajaju brojne medalje. To je dobar temelj za suradnju sa svim ostalima, županijama, znanstvenim institucijama, gospodarstvenicima i svima drugima – kazao je župan Stričak.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka, Josić dr. med.,  naglasila je kako su mladi izuzetno važni , ne samo u određenim područjima nego u cjelini, jer su oni sastavni dio svake lokalne regionalne jedinice.

– Podržavamo ih koliko možemo i zato je vrlo važno čuti njihova razmišljanja i stavove. Aktivni su i ja im na tome čestitam – rekla je Željka Josić.

Marijo Rajič, Glavni tajnik Koordinacije Savjeta mladih Republike Hrvatske zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu te je naznačio kako su ovakvi sastanci važni jer su mladi ključ okupljanja, a obići će sve hrvatske županije.

– Mladi moraju progovarati o problemima i potrebama, jer kada ministar i svi ostali državni dužnosnici čuju probleme, želje i potrebe mladih ljudi, reagirat će pravovremeno,  a ako šutimo, od toga onda nema ništa- rekao je Rajič.

Josip Cestar, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije  je rekao kako mnogi gradovi i općine na području županije, na žalost, niti ne maju osnovane savjete mladih.

 -Pokušavamo raditi maksimalno, trudimo se, posebice kroz suradnju sa Savjetom mladih Grada Varaždina, kao najvećim na našem području. Imali smo nedavno Dane karijera na kojima su se mladima predstavljali svi fakulteti s područja Varaždina. Također uskoro planiramo raspravu vezano za zapošljavanje mladih te nam je plan da dovedemo nekog od EU zastupnika – rekao je Cestar.

 U okviru koordinacije biti će održani i mnogobrojni paneli te rasprave o pojedinim temama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje