Povežite se s nama

Život i društvo

Iduće nedjelje 11. Varaždinski sejem: čekaju vas domaće kobasice, čvarci, likeri, ali i delicije za vegane i vegetarijance

Objavljeno:

- dana

Na varaždinskom placu u nedjelju, 27. svibnja od 8 do 18 sati održat će se 11. Varaždinski sejem.

Glavni organizator događaja je varaždinska Gradska tržnica. Očekuje se gotovo stotinu izlagača, s dosad najbogatijim izborom izvornih domaćih proizvoda.

– Očekujte najbolje jer na sajam su prijavljeni slavonski i varaždinski proizvođači suhomesnatih delikatesa poput kulena, sušenih kobasica i čvaraka, te sirari s bogatom ponudom dimljenih, začinskih, kravljih i kozjih sireva. Bit će tu dimljene ribe, starih sorti voća i povrća, sirupa, likera i zimnice, bučinog ulja, domaćih trešnji i jagoda, aronije i brojnih drugih namirnica. Od slastica, izdvajamo posebnu čokoladu s „pozdravom iz Varaždina“, domaće štrukle, makače, salenjake, pogačice i još nebrojene druge specijalitete – poručuju organizatori.

Ove će godine sajam oduševiti i vegane, vegetarijance te sve koji žele doznati više o alternativnoj prehrani. Naime, na klupama varaždinskog placa moći će se kušati i kupiti zdrave grickalice bez rafiniranih ugljikohidrata, zdrava hrana (sjemenke, proteini, lan, sezam, chia sjemenke), dodaci prehrani (spirulina, chlorela, kolagen i sl.),  čajevi, začini (himalajska sol, zdrava vegeta), ekološka ulja (konopljino, kokosovo), kao i posebni proizvodi poput lampi od himalajske soli.

Tradiciju sajmovanja u Gradu Varaždinu, Varaždinski sejem pomno razvija i njeguje, što potvrđuje rastući interes izlagača i posjetitelja. Sejem je unazad deset godina potvrdio status najvećeg i najposjećenijeg sajma hrane u regiji, te se pozicionirao kao važan turistički proizvod Grada Varaždina.

Neće nedostajati dobre glazbe i društva. Kroz bogati zabavni program posjetitelje će voditi poznati novinar i gastronomad Rene Bakalović te varaždinski notar Krunoslav Čolo.

Sajam počinje u 8 sati, a nastup prvih izvođača, KUD-a Hrvatske željeznice započinje u 9 sati. Svečano otvorenje najavljeno je za 10 sati, nakon čega će posjetitelji sve do kasnog poslijepodneva uživati uz Tamburaški sastav Špancir, Štiglece, Kraljeve ulice i Kavalire.

Uz Gradsku tržnicu, suorganizatori 11. Varaždinskog sejma su Grad Varaždin, Varaždinska županija i Turistička zajednica Grada Varaždina.

 

Život i društvo

Dan narcisa u Ludbregu uz dječje plesne grupe KUD-a Anka Ošpuh

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Narcisa i ove će se godine priključiti obilježavanju Dana narcisa posvećenom podizanju društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenju smrtnosti.

Program obilježavanja održat će se prve subote proljeća, 25. ožujka, na Trgu svetog Trojstva u vremenu od 9 do 11:30 sati. U programu će nastupiti dječje plesne grupe KUD-a Anka Ošpuh – Leptirići, Zvjezdice, Anđeli i Magic.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija upozorava na najčešće greške zbog kojih s dolaskom toplijeg vremena stradavaju motociklisti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ilustracija

Izvijestili smo da se u nedjelju, 19. ožujka 2023. godine, u Lopatincu dogodila prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđen 36-godišnji motociklist.

Vozač je u zavoju motociklom izašao izvan kolnika u cestovni jarak pa prednjim dijelom motocikla udario u betonski propusni most.

Uslijed siline udara vozač je odbačen preko motocikla u cestovni jarak. Vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u čakovečku bolnicu, gdje je utvrđeno da je u nesreći teško ozlijeđen.

>>FOTO Motociklist u Lopatincu teško ozlijeđen: sletio je s ceste i udario u betonski most

– Opisana prometna nesreća svakako je dobar povod da motociklistima i mopedistima te svim drugim sudionicima uputimo nekoliko savjeta i preporuka – rekla je međimurska policija.

Kao i svake godine, dolaskom ljepšeg vremena i povoljnih uvjeta za vožnju motocikala, mopeda i bicikala s jedne te pješačenje s druge strane, u prvi plan ponovno izbija pitanje sigurnosti tih skupina sudionika u prometu. Kako bi se smanjio broj stradavanja i povećala sigurnost ove kategorije sudionika u prometu, upozoravamo vozače motocikala i mopeda da se pridržavaju prometnih propisa, navode iz policije.

Naime, vozači i putnici tih vozila često su žrtve drugih nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila, koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu. Međutim, često i zbog vlastitog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa i vozači motocikala sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, gdje u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede.

Najčešće greške vozača motocikala i mopeda zbog kojih stradavaju:

– kreću se neprilagođenom i brzinom većom od dozvoljene,

– ne nose zaštitne kacige,

– kreću se površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila,

– precjenjuju svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjuju opasnosti u prometu,

– obavljaju pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika za vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera,

– provlače se između zaustavljenih kolona vozila,

– voze s neupaljenim svjetlima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir ionako manju siluetu samog vozila i vozača u odnosu na druga vozila, još manje uočljivi u prometu za druge sudionike,

– upravljaju neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima,

– upravljaju vozilima prije stjecanja prava (bez položenog vozačkog ispita),

– uklanjaju blokade na mopedima čime povećavaju krajnju brzinu vozila, koje je prema tvorničkim konstrukcijskim svojstvima namijenjeno za brzine do 45 km/h.

Najčešće greške vozača automobila u odnosu na motoriste:

– oduzimaju im prednost prolaska,

– prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, ne pridaju dovoljno pozornosti ovoj kategoriji vozača, tako da im se često nađu u tzv. „mrtvom kutu“ bočnog ogledala,

– skretanje ili prestrojavanje obavljaju neoprezno i bez pokazivača smjera,

– prilikom opisanih radnji često ne vode računa da su motocikli vozila koja s obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti jako velika ubrzanja.

Savjeti i preporuke za vozače motocikala i mopeda:

– prije vožnje očistite vizir, stavite zaštitnu kacigu i pravilno je zategnite,

– uz zaštitnu kacigu, koristite i drugu zaštitnu opremu  (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice),

– zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je nositi svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima,

– poštujte ograničenja dopuštene brzine,

– prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),

– provjerite tlak u gumama,

– upalite dnevno ili kratko svjetlo,

– ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga,

– prilikom vožnje u skupini, vozite u slijedu jedan iza drugoga, vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika jer je to mrtvi kut za vozače ostalih vozila (iznimka je samo situacija kretanja kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika),

– prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknite se dovoljno od središnje crte (vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju, glava vozača može se nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera),

– ne vozite slalom između vozila,

– izbjegavajte vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima,

– kontrolirajte svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispitujte mogućnosti svog mopeda ili motocikla u prometu na cestama,

– predviđajte poteze vozača (drugih) automobila,

– vozite se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe i

– poduzmite i sve drugo što je u vašoj moći kako biste bili sigurni u prometu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje